Preko trnja do zvezda (per aspera ad astra) - aspekti Sunca i Saturna u horoskopu

Međusobni odnosi Sunca i Saturna u natalnom horoskopu predstavljaju večitu borbu suprotnosti kao i životna kolebanja te poput dva suprotna principa svetlosti i tame ukazuju na stalno prisutnu životnu borbu / na padove i uspone i na mogućnosti za lakše izmirenje suprotnosti. Međusobni aspekti Sunca i Saturna u horoskopu dakle, pružaju smernice kako se preko trnja stiže do zvezda.

Sunce i Saturn Iako ova dva nebeska tela u suštini predstavljaju dve suprotstavljene strane, u zavisnosti od prirode aspekata koje međusobno grade ukazuju na to koliko je neko ambiciozan i spreman da prevaziđe svoja ograničenja, strahove, razna životna iskušenja i teškoće kako bi ostvario svoj puni potencijal i stigao do svetlije i sjajnije budućnosti.

Dok s jedne strane Sunce unosi svetlost u sve čega se dotakne, Saturn nasuprot tome usporava pokušaje pojedinca i predstavlja postepeno uspinjanje do željenog cilja tako da osoba često može imati utisak da je sudbina testira tj da mora da se bori sa raznim izazovima. U zavisnosti od toga da li su međusobni aspekti Sunca i Saturna harmonični tj da li su u pitanju trigoni ili sekstili ili su pak nepovoljni ukoliko su u pitanju kvadrati ili opozicije, mogu da olakšaju izražavanje potencijala ili da otežaju postizanje uspeha. Kada se radi o konjunkciji ova dva nebeska tela Sunce u konjunkciji sa Saturnom često daje indicije za, ne tako lako, ostvarenje željenog uspeha tj osobu u tom slučaju mogu češće pratiti nepovoljne okolnosti i osećanje nemogućnosti ispoljavanja mnogih svojih kvaliteta i potencijala na adekvatan način što za posledicu može imati lako lomljivu volju. Ovakav aspekt, međutim, donosi i usmerenje kako bi se kod osobe u zavisnosti od životne situacije probudio jači osećaj za odgovornost, obazrivost i za sposobnost za prevazilaženje prvobitnog osećaja nespremnosti. Konjukcija Sunca i Saturna neretko može ukazivati i na postojanost osećanja i na ozbiljno poimanje ljubavi tako da pojedincu omogućava da kroz introspektivu i dosta ponovljenih pokušaja i naučenih lekcija dođe do postepenog unapređenja ljubavnog života. Na ljubavnom polju konjunkcija Sunca i Saturna može takođe ukazivati i na to da osoba može ići iz krajnosti u krajnost - u jednom trenutku može pokazivati i pred sobom i pred drugima da ima jaku volju i ambiciju da radi na unapređenju kvaliteta svog ljubavnog života, dok se u drugom trenutku može kolebati i povući se pred problemom pod izgovorom da je sudbina za sve kriva dok se pravi uzrok takvom ponašanju zapravo može naći u odbrambenom mehanizmu kojim osoba nastoji da poštedi sebe osećaja nemoći i poraza zbog mogućih neispunjenih očekivanja.

Harmonični aspekti Sunca i Saturna ukazuju na marljivost, metodičnost i na usmerenost ka postizanju krupnijih ciljeva. Harmonićni aspekti ukazuju na to da osoba uz dovoljnu volju za preuzimanjem veće odgovornosti i uz usavršavanje svojih praktičnih sposobnosti može ostvariti nezanemarljive uspehe na poslovno-finansijskom planu. Takođe, kod ove osobe postoje snažnije indicije za konstantno razvijanje i jačanje samopouzdanja i unutrašnje snage ličnosti tokom celog života što dovodi do jasnog uobličavanja životnih principa i do jasnijeg definisanja svog sopstva, do snažnijeg samosvesnog rasuđivanja kao i do integrisanije individualnosti. Harmonični aspekti Sunca i Saturna često mogu ukazivati i na to da se do ostvarenja veće satisfakcije na poslovnom i finsnsijskom planu dolazi sopstvenim snagama, upornošću i istrajnošću što je češći primer u muškom horoskopu dok su u ženskom horoskopu prisutne određene predispozicije tj žensku osobu više krase izraženije kreativne sposobnosti kao i urođen smisao za pragmatičnost. Kada je u pitanju polje ljubavi, harmonični aspekti ovih nebeskih tela neretko ukazuju na mogućnost ostvarenja stabilnosti i međusobnog poštovanja kao i na mogućnost lakšeg prilagođavanja voljenoj osobi u cilju pronalađenja zajedničkih kompromisnih rešenja.

Nepovoljni tj teški aspekti Sunca i Saturna mogu često ukazivati na postojanje stava da su mnoge stvari zapravo nedostižne ili jako teško ostvarive a takav stav je osoba mogla steći i razviti još tokom detinjstva tako da se usled toga može osećati sputano na raznim životnim poljima. Ovakav osećaj osoba je mogla razviti i usled lošijeg odnosa sa roditeljima i bližom okolinom u detinjstvu zbog mogućeg češćeg izrazito lošeg razumevanja ili hladnijeg međusobnog odnosa. Sunce u kvadratu sa Saturnom upućuje na to da uzrok ovakvih problema može češće biti unutrašnje lične prirode dok Sunce u opoziciji sa Saturnom daje smernice da su ovakva ograničenja lako mogla nastati i zbog spoljnih faktora tj okoline.

Pa ipak, bez obzira na to da li se radilo o povoljnim ili o nepovoljnim aspektima osoba može pobediti limite uz veći ili manji napor i uz jačanje samodiscipline i samokontrole postepeno u sebi pomiriti svoje unutrašnje želje, svoja nastojanja i potencijale sa realnim životnim mogućnostima i svim otežavajućim okolinostima i preprekama koje u životu nailaze.

TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE
Kontakt za saradnju s medijima