Fortuna u horoskopu - tačka sreće

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Fortuna Fortuna ili tačka sreće zauzima veoma značajno mesto u astrologiji jer otkrivanje ove srećne tačke u horoskopu predstavlja veoma dobru metodu za analiziranje i bolju percepciju onih sfera života u kojima se može s lakoćom ostvariti uspeh , sreća i prosperitet. Fortuna se izračunava matematičkom formulom koju su otkrili još antički Grci a koju su arapski astrolozi i astronomi unapređivali tokom srednjeg veka. Postoji veliki broj arapskih delova od kojih se najveći značaj pridaje upravo delu Fortune koji predstavlja dodatan činilac prilikom tumačenja natalne karte. Arapski delovi su u stvari astrološke tačke - senzitivna mesta u natalnoj karti koja za razliku od planeta ne postoje stvarno tj nemaju realnu egzistenciju već predstavljaju matematički koncept. Fortuna se tumači kao tačka koja daruje sreću u raznim oblastima životima u zavisnosti od toga u kom znaku ili astrološkoj kući se nalazi. Takođe, prilikom tumačenja se uzimaju u obzir međusobni aspekti Fortune sa planetama tako da se dobija kompletno značenje ove srećne tačke u horoskopu individue. Fortuna ima značajnu ulogu ne samo prilikom tumačenja natalne karte već i prilikom tumačenja uporednih ljubavnih horoskopa jer kada deo Fortune u jednom horoskopu dotiče Veneru, Mesec, Neptun, Sunce ili Ascendent u drugom horoskopu to je pokazatelj uravnoteženog ljubavnog odnosa, oba partnera osećaju snažnu privrženost i imaju snažan osećaj da su srodne duše. Konjunkcija u kojoj učestvuje Fortuna u kombinaciji sa još nekoliko relevantnih činilaca ljubavnu vezu koja na izgled ima male šanse za opstanak daruje romansom i srećom tako da se može održati sklad. Takođe, Fortuna u konjunkciji sa Jupiterom donosi sreću na poslovno-finansijskom planu; sa Merkurom dobru koncentraciju i urođenu veštinu brzog pamćenja i usvajanja informacija učenicima i studentima dok konjunkcija Fortune sa ostalim planetama donosi sreću u ostalim životnim oblastima.

FORTUNA U OVNU

Fortuna u Ovnu najčešće ukazuje na veoma energičnu osobu koja se ne plaši preuzimanja inicijative u raznim životnim situacijama koje najčešće zahtevaju hrabar pristup pa čak iako sa sobom nose i mogućnost javljanja raznih posledica ovakvog rizičnijeg ponašanja. Međutim, ukoliko je Fortuna u ovom položaju dobro aspektovana ona osobi daruje sreću tako da obezbeđuje povoljne okolnosti prilikom započinjanja realizacije zacrtanih planova. U tom slučaju osoba s izuzetnom lakoćom uspeva da se nosi sa problemima i korača sigurno na svom putu uspeha savlađujući sve prepreke. Harmonični aspekti Fortune u Ovnu ukazuju na osobu koja je sposobna da svoje mane vrlo lako pretvara u vrline i deluje veoma smelo, odvažno i razborito u situacijama kada treba da se predstavi u boljem svetlu. Kada je Fortuna u Ovnu dobro aspektovana ona takođe, daruje sreću osobi prilikom započinjanja ljubavne veze tako da osobi obezbeđuje dobar start. Osobi koja je već u ljubavnoj vezi ili u braku obezbeđuje seksualnu energiju i čulna zadovoljstva pojačavajući u njima večno plamteću strastvenost koja se najčešće ne gasi proticanjem vremena već je veoma intenzivna i snažna. Loše aspektovana Fortuna u Ovnu ukazuje na nedovoljnu istrajnost tako da osobu veoma brzo napušta početni entuzijazam ukoliko se stvari ne odvijaju željenim tokom. Loši aspekti Fortune u ovom položaju mogu ukazivati i na izraženu opasnost od češćeg nepromišljenog donošenja važnih odluka i od sklonosti ka upuštanju u veoma rizične situacije.

FORTUNA U BIKU

Fortuna u Biku neretko ukazuje na osobu kojoj materijalne vrednosti zauzimaju primarno mesto u životu i koja jako teži ostvarenju stabilnosti na poslovnom planu dok joj Fortuna u ovom položaju neretko obezbeđuje istrajnost i snagu tako da je i ostvarenje poslovno-finansijske satisfakcije veoma izvesnije. Kada je Fortuna u Biku aspektovana dobro ona veoma doprinosi stabilnosti i dugotrajnosti ljubavne veze tako da je osoba veoma srećna i zadovoljna ovom sferom života. Kada je u pitanju novac i posao harmonični aspekti Fortune u Biku daju dobre predispozicije za sticanje bogatstva i brilijantne karijere. Takođe, u tom slučaju Fortuna doprinosi i u očuvanju stečenih materijalnih vrednosti. Kada je Fortuna u ovom položaju loše aspektovana osobu konstantno može pratiti osećaj da joj sreća stalno izmiče iz ruku i da neke spoljašnje okolnosti veoma doprinose da do realizacije krajnjeg cilja ipak na kraju ne dođe i osoba često ostaje bez ostvarenja konačnih ciljeva. Osim toga, loši aspekti Fortune u ovom položaju mogu uticati i na to da osoba često ne može da zadrži stečeno.

FORTUNA U BLIZANCIMA

Fortuna u Blizancima često ukazuje na veliku snalažljivost i spretnost ove osobe. Prisutno je i veliko interesovanje za izučavanje više oblasti tako da osobu neretko prati sreća ukoliko se okuša u više različitih poslova. U prisustvu dobrih aspekata Fortune u Blizancima osoba poseduje jak potencijal za bavljenje poslovima u kojima je primarno ostvarenje dobre komunikacije sa drugima kao i uspostavljanje dobrog međusobnog poverenja među poslovnim saradnicima, kolegama kao i podređenima tako da osobi veoma odgovara rukovodeći položaj i visoka funkcija. Harmonični aspekti Fortune u Blizancima ukazuju na veoma ispunjenu ličnost. Kada se radi o polju ljubavi ova osoba veoma ceni dobru i konstruktivnu konverzaciju u odnosu sa voljenom osobom tako da je sposobna da vrlo brzo i efikasno rešava eventualne probleme u ljubavnom odnosu nastale usled loše komunikacije i nedovoljnog razumevanja. Harmonični aspekti Fortune u ovom položaju ukazuju i na to da osoba isticanjem svojih stavova može veoma lako vršiti veliki uticaj na svoju voljenu osobu i predstavljati joj ideal svih njenih težnji i želja u ljubavi. Harmonični aspekti Fortune u Blizancima ukazuju i na veliki talenat zavođenja i sposobnost šarmiranja u ljubavi tako da je osoba retko kada usamljena na ovom životnom polju. Kada je Fortuna u ovom položaju loše aspektovana to je pokazatelj nedovoljne spremnosti i slabije volje kako bi se osoba uhvatila u koštac sa svim životnim problemima. Prisutno je i ishitreno i brzopleto reagovanje tako da osoba često ne zna koji potez treba da povuče u određenim životnim situacijama pa ostavlja utisak nespretne i nedovoljno razborite osobe.

FORTUNA U RAKU

Fortuna u Raku neretko ukazuje na to da je osoba veoma privržena porodici i toplini porodičnog doma i da joj najčešće nije teško da sa članovima svoje porodice pronađe zajednički jezik ukoliko dođe do nekih konfliktnih situacija. Kada je Fortuna u Raku dobro aspektovana najčešće ukazuje na to da je osoba sposobnija da održi skladne odnose sa članovima svoje porodice tako da je ostvarenje harmonije u porodičnim odnosima znatno izvesnije. Osim toga, harmonični aspekti Fortune u ovom položaju pokazatelj su i sreće sa potomstvom. Takođe, osoba je znatno samouverenija i puna inovativnih ideja tako da neretko poseduje snažnu inteligenciju i vrlo uzvišen um. Kada je Fortuna u Raku aspektovana dobro to je takođe, pokazatelj i vrlo kreativnog duha tako da osoba može ostvariti vrlo plodne rezultate i veliki uspeh na poslovnom planu. U tom slučaju sreća je tako reći gotovo uvek na strani ove osobe pa može lakše uspeti da dođe do zacrtanih ciljeva. Harmonični aspekti Fortune u Raku daju nesvakidašnju sreću u ljubavi jer osoba generalno ostavlja vrlo pozitivan utisak na svog ljubavnog partnera najčešće zbog svoje velike brižljivosti, odanosti, osećajnosti i dobro razvijene empatije. Kada je Fortuna u Raku aspektovana loše osoba često ima velika stremljenja i postavlja sebi nerealne i teško ostvarljive ciljeve što dovodi do velikog razočarenja. Kada je reč o ljubavi loše aspektovana Fortuna u Raku ukazuje na osobu koja teže ostvaruje harmoniju u ljubavi i porodici. Teški aspekti Fortune u Raku ukazuju na to da osoba može često biti neodlučna i imati vrlo konfuzna osećanja. Takođe, u ljubavnoj vezi može imati nedostatak strasti tako da joj ljubavni odnos posle nekog vremana može početi da liči na naviku.

FORTUNA U LAVU

Fortuna u Lavu generalno ukazuje na veoma kreativnu i dobro organizovanu osobu. Takođe, ova osoba jako voli da uživa u sjaju luksuznih i raskošnih stvari. Kada je Fortuna u Lavu dobro aspektovana daje indicije za dostizanje velike sreće u onim oblastima koje se odnose na visok položaj ili rukovodeća mesta ali, takođe, i u onim oblastima u kojima je potrebna organizatorska sposobnost kao i ispoljavanje kreativne energije. Harmonični aspekti Fortune u ovom položaju ukazuju i na to da osoba najčešće sopstvenim radom i svojom sposobnošću uspeva da dođe do zacrtanih ciljeva. Takođe, osobu tokom života prate brojne povoljne okolnosti tako da je sposobna da se veoma brzo osamostali i da bude u potpunosti finansijski nezavisna. Na polju ljubavi, harmonični aspekti Fortune u Lavu ukazuju na ostvarenje snažne bliskosti sa voljenom osobom i na odnos pun poverenja, strasti i međusobnog razumevanja. Harmonični aspekti Fortune u Lavu ukazuju i na to da osoba može biti veoma ostvarena i imati veliku sreću u radu sa decom u cilju edukacije jer poseduje potencijal za ostvarenje dobrog međusobnog poverenja sa mlađim osobama i decom. Kada je Fortuna u ovom položaju loše aspektovana postoji mogućnost da osoba u cilju ostavljanja boljeg utiska na druge bude sklonija glumi i preuveličavanju svojih vrlina. Teški aspekti Fortune u ovom položaju ukazuju na to da osoba može previše težiti ka preteranoj dominaciji kako u ljubavnom odnosu tako i u ostalim životnim sferama u međuljudskim odnosima. Takođe, u tom slučaju osoba može biti neljubazna i ostavljati vrlo loš utisak na okolinu. Teški aspekti Fortune u Lavu ukazuju i na to da osoba može biti previše gruba u komunikaciji sa voljenom osobom i često nespremna da prizna svoje greške.

FORTUNA U DEVICI

Fortuna u Devici neretko ukazuje na naglašen analitičan um i na sposobnost dobrog logičnog rasuđivanja. Ovu osobu često prati sreća na polju obrazovanja i edukacije tako da najčešće brzo i efikasno uči i usvaja nove informacije. Kada je Fortuna u Devici dobro aspektovana to je pokazatelj predispozicija za dobro zdravlje i dug život. Osim toga, harmonični aspekti Fortune u Devici ukazuju na dobru koncentraciju i na dobru sposobnost pamćenja što ovoj osobi naročito osigurava dobro pozicioniranje na poslovnom planu. Kada je Fortuna u Devici loše aspektovana to je vrlo često pokazatelj da osoba može veoma neodgovorno pristupati obavljanju poslovnih obaveza i ispunjavanju drugih obaveza i može imati tu manu da često ostavlja nagomilane obaveze. Loši aspekti Fortune u ovom položaju ukazuju na to da osoba može u ljubavi postavljati prevelike zahteve svom ljubavnom partneru i biti prema njemu neopravdano grubo nastrojena. Osim toga, teški aspekti Fortune u Devici neretko ukazuju na to da osoba voli da kontroliše život svom ljubavnom partneru tako da iz tog razloga može često doživljavati neuspehe na polju ljubavi usled vršenja prevelikog pritiska na voljenu osobu.

FORTUNA U VAGI

Fortuna u Vagi generalno ukazuje na jako prefinjenu osobu stabilnog temperamenta koja je stalno u potrazi za ravnotežom, mirom i lepotom tako da Fortuna u ovom položaju na osobu utiče vrlo stimulativno i podstiče kreativnost u njoj kako bi lakše ostvarila harmoniju. Naročito je naglašen snažan potencijal za lakše ostvarenje sklada u ljubavi ukoliko Fortuna u Vagi gradi povoljne aspekte sa drugim nebeskim telima. Kada je Fortuna u Vagi aspektovana dobro naglašena osobina ove osobe je umerenost u svemu što joj omogućava veliku prednost u ostvarenju zacrtanih planova. Harmonični aspekti Fortune u Vagi omogućavaju osobi uviđavan i objektivan pristup prilikom rešavanja životnih problema što daje veoma dobre rezultate jer osobi omogućava dublju percepciju komplikovanih i problematičnih situacija. Harmonični aspekti Fortune u Vagi stavljaju naglasak i na ostvarenje sreće u ljubavi, a osim toga pokazatelj su i izuzetno privlačne i atraktivne fizičke spoljašnjosti ove osobe. Harmonični aspekti Fortune u Vagi mogu veoma doprineti sreći kako u raznim vrstama partnerskih odnosa (naročito bračnog) i međuljudskih odnosa generalno, tako i u ispoljavanju kreativne energije u delatnostima koje su vezane za neku vrstu umetničkog stvaralaštva. Osim toga, dobro aspektovana Fortuna u ovom položaju veoma doprinosi sreći i uspehu i u javnim nastupima ove osobe. Kod prisustva loših aspekata Fortune u Vagi otežano je ostvarenje potpune sreće tako da osoba tokom života može imati utisak da je konstantno nešto koči i pravi joj poteškoće kada se približi ostvarenju mnogih svojih životnih ciljeva.

FORTUNA U ŠKORPIJI

Fortuna u Škorpiji ukazuje na izraženu težnju za transformacijom ličnosti i dostizanjem bolje samokontrole. Osim toga, naglašena je i sposobnost dubljeg razumevanja nesvakidašnjih filozofskih pitanja kao i bolje antropološko prodiranje u svet tajni oko nas i međuljudskih odnosa u njemu. Fortuna u ovom položaju daje izraženu sposobnost za brzo delanje i efikasnije rešavanje problema. Kada je Fortuna u Škorpiji aspektovana dobro najčešće omogućava brojne srećne okolnosti što osobi predstavlja pravu motivacionu snagu jer osoba s lakoćom i sigurnošću korača svojom stazom uspeha ne dozvoljavajući da joj išta poremeti planove i da joj stane na put. Harmonični aspekti Fortune u Škorpiji ukazuju i na neuobičajeno snažnu strastvenost i na veliki intenzitet osećanja koja osoba unosi u svoj ljubavni odnos tako da poseduje posebnu vrstu harizme kojom uvek nanovo osvaja svoju voljenu osobu. Iz ovog razloga ljubav joj je gotovo uvek uzvraćena jer je osoba sa dobro aspektovanom Fortunom u ovom položaju jako dobro upoznata u tajne ljubavi zato što tako reći poseduje urođen dar za to i nije joj teško da održava harmonično stanje u ljubavi istim intenzitetom kako na samom početku ljubavnog odnosa tako i kasnije nakon dosta zajednički provedenog vremena u odnosu sa voljenom osobom. Kada je Fortuna u Škorpiji aspektovana loše, osoba je sklona samokritičnosti i mogu joj se javljati nekontrolisani i neopravdani strahovi od života pa i razne fobije. Osim toga, loše aspektovana Fortuna u Škorpiji ukazuje i na to da osoba može biti podložnija uticaju mnogih osoba od kojih neke nedobronamerne osobe mogu izvršiti negativan uticaj na nju.

FORTUNA U STRELCU

Fortuna u Strelcu neretko ukazuje na veoma mudru osobu širokih shvatanja kojoj Fortuna u ovom položaju može doneti uspeh, sreću i prosperitet u životu baveći se nekim kreativnim ili intelektualnim poslovima. Naglašena je snažna potreba za učenjem, istraživanjem i otkrivanjem novih saznanja. Iz tog razloga osoba može imati uspeha u raznim naučnim istraživanjima. Kada je Fortuna u Strelcu dobro aspektovana to je pokazatelj dobrih predispozicija za sticanje visokog obrazovanja i ostvarenje jako dobre poslovne satisfakcije. Osoba u tom slučaju uči i usvaja nove informacije bez naročitog truda i napora. Harmonični aspekti Fortune u Strelcu su znak višeg uma tako da je osoba neretko veoma privučena izučavanju filozofije, astrologije i sl. Karakteristična je i zainteresovanost za proučavanje etike i aksiologije-filozofije vrednosti. Kada je Fortuna u Strelcu dobro aspektovana to je znak i dobre interakcije sa drugim ljudima a takođe, harmonični aspekti Fortune u ovom položaju ukazuju i na veliku sreću na putovanjima. Na emotivnom planu, dobro aspektovana Fortuna u Strelcu osobi daruje sposobnost dobrog razumevanja i spremnost da uvek sasluša voljenu osobu u cilju pronalaženja kompromisa prilikom rešavanja eventualnih problema. Kada je Fortuna u Strelcu loše aspektovana to može biti pokazatelj izraženije melanholičnosti i jako senzualne i ranjive prirode ličnosti tako da ovoj osobi osećanja mogu biti jako često povređena. Teški aspekti Fortune u Strelcu mogu uticati na osobu tako da bude vrlo dezorganizovana i čija tendencija za što bržim ostvarenjem ciljeva može dati potpuno pogrešan rezultat, jer osoba može vrlo nepromišljeno upadati u razne konfliktne situacije.

FORTUNA U JARCU

Fortuna u Jarcu generalno ukazuje na težnju osobe da veoma odgovorno pristupa rešavanju svojih problema dok se uloga Fortune u ovom položaju ogleda u tome da osobi u datim trenucima podstiče istrajnost i ozbiljnost kako bi na najbolji i najefikasniji način realizovala svoje želje. Kada je Fortuna u ovom položaju dobro aspektovana to je najčešće pokazatelj produktivnog i ambicioznog duha na svim životnim poljima. Osoba je sposobna da smisli vrlo konstruktivnu strategiju tako da najčešće uživa veliko poverenje drugih i brzo napreduje na poslovnoj lestvici. Dobri aspekti Fortune u Jarcu pokazatelj su snažnog potencijala za osvajanje visokih ciljeva i dobrih poslovnih pozicija. Osoba je u tom slučaju spremna da preuzima odgovornost a naglašeno je i to da je prati sreća kod prevazilaženja usputnih nevolja. Harmonični aspekti Fortune u Jarcu ukazuju na to da osoba ima predispozicije da bude predvodnik jer veoma brzo dostiže potrebnu zrelost i znanje pa iz tog razloga mnogima uliva sigurnost i poverenje. Harmonični aspekti Fortune u Jarcu daju nežne, pažljive i odane osobe u ljubavi tako da su šanse izražene kada je u pitanju ostvarenje prave ljubavi. Osoba u tom slučaju poseduje sposobnost da bolje uskladi svoje želje i potrebe sa željama i potrebama svoje voljene osobe tako da uvek održava ravnotežu i uspostavlja međusobni sklad u ljubavnom odnosu. Kada je Fortuna u Jarcu aspektovana loše osoba može imati odeđenih poteškoća u iskazivanju osećanja i može biti sklona suzbijanju svojih osećanja pa usled toga i često pesimistički raspoložena. Teški aspekti Fortune u Jarcu ukazuju i na to da osoba često može imati osećaj da ne može biti gospodar svoje sudbine.

FORTUNA U VODOLIJI

Fortuna u Vodoliji najčešće ukazuje na inventivni um sa puno nekonvencionalnih interesovanja, na humanost i na druželjubivost ove osobe. Karakteristična je sposobnost dobrog prilagođavanja različitim životnim okolnostima i uklapanje u različite društvene slojeve. Ovu osobu naročito prati sreća u uspostavljanju dobrih međuljudskih odnosa jer poseduje sposobnost privlačenja drugih ljudi tako da iz tog razloga najčešće ostvaruje ne mali krug bliskih prijatelja. Kada je Fortuna u Vodoliji aspektovana dobro to daje indicije za uspostavljanje neuobičajeno snažnog i gotovo neraskidivog ljubavnog odnosa sa voljenom osobom jer osoba ume da održi ravnotežu u vezi i da se poveže sa svojom voljenom osobom na višem nivou uz ostvarenje dubljeg nivoa uzajamnog razumevanja. Kada je Fortuna u Vodoliji aspektovana dobro to ukazuje na naglašenu potrebu za drugačijim i ekscentričnijim načinom predstavljanja i osobu najčešće prate srećne okolnosti kako bi bila u dovoljnoj meri primećena u cilju ostavljanja što pozitivnijeg utiska na druge. Iz tog razloga ovoj osobi najčešće ne predstavlja problem da se ističe u društvu i da naročito na polju poslovne karijere ostvari zavidne rezultate. Harmonični aspekti Fortune u Vodoliji ukazuju i na to da osobi može biti znatno lakše ostvarenje nekih neobičnih i nesvakidašnjih ideja kao i njihova brža realizacija. Kada je Fortuna u ovom položaju loše aspektovana osoba može usled brojnih predrasuda propustiti ne mali broj životnih šansi. Takođe, loši aspekti Fortune u Vodoliji ukazuju i na to da osoba u ljubavi može imati određene blokade i biti nedovoljno spretna da se nosi sa eventualnim problematičnim situacijama tako da joj sreća na ovom životnom polju može stalno izmicati.

FORTUNA U RIBAMA

Fortuna u Ribama generalno ukazuje na osobu veoma čvrstih uverenja sa snažno razvijenim duhovnim dispozicijama koja shvata život na dubljem nivou razumevanja. Naglašeno je i ostvarenje unutrašnjeg sklada ličnosti. Kada je Fortuna u Ribama dobro aspektovana to je znak produhovljene prirode ličnosti tako da ova osoba s izuzetnom lakoćom uspostavlja svoju unutrašnju ravnotežu i dostiže svoj unutrašnji mir. Ovoj osobi harmonični aspekti Fortune u Ribama obezbeđuju veliko strpljenje pomoću koga osoba lakše ostvaruje svoje zamisli i s ogromnom količinom optimizma radi na realizaciji svojih ciljeva. Prisutan je i snažan kreativni potencijal i izražena moć imaginacije što osoba može iskoristiti na najrazličitije načine baveći se umetničkim ili nekim drugim kreativnim delatnostima. Kada je Fortuna u Ribama dobro aspektovana to najčešće daje indicije za uspostavljanje veoma skladnog odnosa u ljubavi i ostvarenje uspešnog partnerskog odnosa. Osim toga naglašeni su i skladni porodični odnosi. Harmonični aspekti Fortune u Ribama osobi daruju brojne vrline kao što su npr tolerantnost, odanost, nežnost, blagonaklonost, srdačnost, brižljivost kao i spremnost na razumne kompromise. Dobro aspektovana Fortuna u Ribama ukazuje i na to da je osoba veoma saosećajna i da rado pruža utehu i pomoć svojim bliskim osobama onda kada im je sreća manje naklonjena. Kada je Fortuna u Ribama loše aspektovana osoba ne može u dovoljnoj meri da pronađe sebe i istraži svoje mogućnosti pa samim tim ne može u potpunosti da iskoristi sve svoje potencijale kako bi podigla svoju egzistenciju na viši nivo.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE