Mesec u kućama - uticaj emocija na naše živote

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Mesec je nebesko telo koje u astrologiji ukazuje na vaše emocije i vaš unutrašnji svet. Njegov uticaj je snažno prisutan i odnosi i se na podsvesni deo vaše ličnosti ukazujući na vaše skrivene želje i potrebe, instinkte i navike. Kuća u kojoj se Mesec nalazio u trenutku vašeg rodjenja ukazuje na vašu emotivnu situaciju i na sferu života u kojoj reagujete najinstinktivnije.

Mesec u prvoj kući

Mesec u prvoj kući natalne karte generalno ukazuje na otvorenost u iskazivanju najdubljih osećanja, medjutim, ukoliko je u ovom položaju loše aspektovan sa drugim planetama a naročito sa Neptunom ukazuje na osobu kojoj se u životu mogu javljati brojni nesporazumi zbog težeg iskazivanja pozitivnih osećanja. Zbog toga ova osoba može u porodici i društvu odavati sasvim drugačiji utisak o sebi. Ukoliko Mesec u ovom položaju gradi harmonične aspekte sa Venerom to ukazuje na snažnu unutrašnju potrebu za ispoljavanjem suptilnih osećanja, naročito kroz neku vrstu umetnosti. Takodje, u tom slučaju osoba jako vodi računa o utisku koji ostavlja na druge i posebnu pažnju pridaje svom fizičkom izgledu trudeći se da gotovo uvek izgleda besprekorno.

Pročitaj još: Mesec u prvoj kući - galerija osećanja

Mesec u drugoj kući

Mesec u drugoj kući natalne karte neretko ukazuje na nestabilnost na poslovnom - finansijskom planu jer su za ovaj položaj karakteristični česti usponi i padovi na polju posla. Medjutim, moguće su brojne srećne okolnosti ukoliko Mesec u ovom položaju gradi harmonične aspekte sa Jupiterom. Kada su, pak, prisutni loši aspekti, naročito sa Saturnom, potrebna je velika opreznost zbog dodatne mogućnosti javljanja većih gubitaka. Generalno Mesec u drugoj kući ukazuje na promenljivost i izraženiju potrebu za optimističnijim gledištem i racionalnim pristupom.

Pročitaj još: Mesec u drugoj kući - emocionalna stabilnost

Mesec u trećoj kući

Mesec u trećoj kući natalne karte neretko ukazuje na dominantnost, razvijenu inteligenciju i jako radoznao um. Kod ovog položaja je prisutna snažna povezanost sa članovima porodice kao i dobro razvijena sposobnost za komunikaciju. Medjutim, ukoliko je Mesec u trećoj kući aspektovan loše sa odredjenim planetama ukazuje na nesvesnu potrebu za nekim vidom manipulacije u društvenim odnosima, naročito kada je u pitanju ljubavni odnos. Kod harmoničnih aspekata osoba je jako privučena naukom i sticanjem većeg obrazovanja tako da je neretko privučena raznim oblastima i istraživačkim radom.

Pročitaj još: Mesec u trećoj kući - otvorena knjiga

Mesec u četvrtoj kući

Mesec u četvrtoj kući natalne karte ukazuje na snažnu potrebu za sigurnošću koju pruža toplina porodičnog doma. Za ovu osobu je često karakteristična privučenost ka boljem upoznavanju sa tradicijom i porodičnim stablom. Takodje, roditeljsko kulturno nasledje na formiranje ličnosti ove osobe može imati suštinski značaj. Kada je Mesec u četvrtoj kući aspektovan dobro ova osoba ima veliki potencijal za ostvarenje stabilnosti u porodičnim odnosima ali i čvrste emocionalne povezanosti sa voljenom osobom. Medjutim, kada Mesec u ovom položaju gradi loše aspekte sa odredjenim nebeskim telima, naročito sa Merkurom, u porodičnim odnosima može znatno otežati komunikaciju usled čega može doći do većih neslaganja sa članovima porodice.

Pročitaj još: Mesec u četvrtoj kući - stub porodice

Mesec u petoj kući

Mesec u petoj kući natalne karte ukazuje na emotivnu i romantičnu prirodu ličnosti izraženu u ljubavnim odnosima. Takodje, karakteristično je i to da osoba sa Mesecom u ovom položaju neretko veoma dobro razume decu i ume da prenese svoja znanja novim generacijama. Zbog ovoga se mnoge osobe koje u svojoj natalnoj karti imaju Mesec u petoj kući češće opredeljuju za posao učitelja ili profesora. Kada je Mesec u ovom položaju dobro aspektovan to je pokazatelj izraženih mogućnosti za bavljenje kreativnim radom i za odabir profesija u kojima može doći do izražaja ova krativnost. Kada su prisutni loši aspekti kod ove osobe postoji izražena sklonost ka upuštanju u odredjene izuzetno rizične situacije u ljubavi što može ugroziti kvalitet ljubavnog odnosa sa voljenom osobom.

Pročitaj još: Mesec u petoj kući - magnet u ljubavi

Mesec u šestoj kući

Mesec u šestoj kući natalne karte ukazuje na stalnu potrebu za usavršavanjem i unapredjenjem poslovne sfere života tako da je osoba neretko stalno u potrazi za boljim poslom što rezultira čestim promenama posla. Ovoj osobi je naročito važno da u isto vreme bude i produktivna i zadovoljna poslom kojim se bavi. Kada je Mesec u šestoj kući loše aspektovan to može ukazivati na osetljivost i promenljivost zdravstvenog stanja. Kada Mesec u ovom položaju gradi harmonične aspekte sa drugim nebeskim telima to ukazuje na izraženu posvećenost i istrajnost u bilo kojim oblastima života jer u tom slučaju osoba prilazi stvarima sa velikom količinom ljubavi i pozitivne energije.

Pročitaj još: Mesec u šestoj kući - radoholik

Mesec u sedmoj kući

Mesec u sedmoj kući natalne karte ukazuje na ogromnu količinu ljubavi i strasti koju ova osoba ulaže u ljubavnu vezu tj. brak. U zavisnosti od harmoničnosti svih aspekata osoba sa Mesecom u sedmoj kući može ostvariti veliki potencijal u ljubavnoj vezi odnosno braku. Naročito ukoliko Mesec gradi harmonične aspekte sa Venerom to ukazuje na izuzetnu stabilnost i sreću u vezi tj. braku. Medjutim, kod loših aspekata postoji opasnost da osoba postane "rob" ljubavi. Što se tiče poslovne sfere života ovaj položaj ukazuje na to da osoba može biti izuzetno cenjena i tražena zbog svojih potencijalnih sposobnosti.

Pročitaj još: Mesec u sedmoj kući - kao stvoreni za brak

Mesec u osmoj kući

Mesec u osmoj kući natalne karte često ukazuje na promenljivost i turbulentnost emocija. Takodje, ovakav položaj Meseca može biti pokazatelj i snažne seksualne energije. Kada je Mesec aspektovan dobro to ukazuje na sposobnost da se osoba racionalno odnosi prema rešavanju životnih problema. Osim toga, osoba je spremna gotovo uvek da drugima pruži ruku prijateljstva i pomaže im kod emocinalnih problema. Kada su prisutni loši aspekti to je pokazatelj velikih uspona i padova na polju posla i karijere.

Pročitaj još: Mesec u osmoj kući - bunar emocija

Mesec u devetoj kući

Mesec u devetoj kući natalne karte ukazuje na aktivnu maštovitost, snažno razvijen unutrašnji osećaj za kreativnost kao i na stalnu potragu za sticanjem novih saznanja. U potrazi za znanjem osoba je neretko privučena raznim oblastima proučavanja tako da je veoma svestrana i obrazovana. Osim toga, osoba sa Mesecom u devetoj kući često je jako privučena dalekim putovanjima na kojima može zadovoljiti svoj radoznali duh i svoju potrebu za pronalaženjem odgovora i istine.

Pročitaj još: Mesec u devetoj kući - let u transcendentno

Mesec u desetoj kući

Mesec u desetoj kući natalne karte ukazuje na to da je osobi karijera i posao od suštinskog značaja u životu. Medjutim, ova osoba se poslu može u potpunosti posvetiti i dati svoj maksimum samo ako zaista voli to što radi jer joj je zadovoljstvo i duševni mir u poslu jednako bitan kao i ostvarenje dobre satisfakcije. Osoba može proći kroz niz promena, uspona i padova, naročito ako je Mesec loše aspektovan u ovom položaju. U tom slučaju emocije snažno utiču na racionalno donošenje odluka što može predstavljati vrlo otežavajuću okolnost za dostizanje dobrih rezultata. Medjutim, kada su prisutni harmonični aspekti, emocije i razum su uravnoteženi.

Pročitaj još: Mesec u desetoj kući - napredna karijera

Mesec u jedanaestoj kući

Mesec u jedanaestoj kući natalne karte često ukazuje na ekstrovertnu i opuštenu osobu koja je neretko omiljena i popularna u društvu. Ovoj osobi su prijateljstva veoma značajna u životu, čak do te mere da može preterano brinuti o tome šta prijatelji misle o njoj. Kada su prisutni loši aspekti Meseca u ovom položaju osoba može imati pogrešnu predstavu o prijateljstvu jer može naivno poklanjati svoje poverenje i osobama koje je svesno ili podsvesno ne smatraju svojim bliskim prijateljem. Osim toga, loši aspekti ukazuju i na to da se ciljevi i stavovi vezani za sve sfere života ove osobe mogu jako često menjati i osoba usled toga može biti vrlo nezadovoljna svojom trenutnom situacijom. Kada su prisutni harmonični aspekti Meseca, to je pokazatelj osećaja za prepoznavanje pravih vrednosti u životu i težnje za ostvarenjem istih.

Pročitaj još: Mesec u jedanaestoj kući - psiholog mekog srca

Mesec u dvanaestoj kući

Mesec u dvanaestoj kući natalne karte često ukazuje na teže ispoljavanje osećanja, ćudljivost i tajnovitost. Osoba ne samo da ne voli da priča o svojim osećanjima već takodje ume i da dobro čuva tudje tajne. Kada su u ovom položaju prisutni harmonični aspekti Meseca to može ukazivati na veliku snalažljivost i pronicljivost što ovoj osobi može obezbediti dobar položaj na poslu. Ukoliko su prisutni loši aspekti osoba se radije povlači pred životnim problemima i karakteriše je nespremnost da se za uspeh izbori do kraja. Osim toga, kada su prisutni loši aspekti ovu osobu u ljubavi neretko podsvesno privlače problematične veze.

Pročitaj još: Mesec u dvanaestoj kući - senzitivni "darker"

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE