Mesec u znacima - Lunarni faktor u natalnoj karti

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Mesec U odnosu na Sunce koje je simbol suštine i postojanosti, Mesec je večno promenljiv i turbulentan i predstavlja naše emocionalne reakcije, čulnost, instinkte i podsvesno. Ako se Sunce i Mesec u trenutku rodjenja nadju u podudarnim znacima i dobro su aspektovani to je često jasan pokazatelj uskladjenosti razuma i emocija, svesnog i podsvesnog, želja i potreba. U suprotnom, kod teških aspekata i znakova koji se sukobljavaju Sunce i Mesec često ukazuju na potpunu neuskladjenost razuma i emocija usled čega i dolazi do nezadovoljstva u raznim životnim prilikama. Tumačenje Meseca u znacima ima važnu ulogu pri analizi natalne karte jer otkriva predispozicije za načine na koje reagujemo na ljude i dogadjaje tako da nam ovo saznanje pomaže da bolje upoznamo svoje nedostatke i na taj način utičemo na unapredjenje svoje ličnosti u cilju vodjenja skladnijeg tj. kvalitetnijeg života.

Mesec u Ovnu

Mesec u Ovnu u natalnoj karti neretko ukazuje na brzopleto i ishitreno donošenje odluka i instinktivne reakcije. Osim toga, ova osoba može biti jako plahovita, često može menjati raspoloženje, može biti nestrpljiva ili hiperaktivna. Kada je Mesec u ovom položaju loše aspektovan to je neretko pokazatelj preteranog i često neosnovanog upućivanja negativnih kritika drugim ljudima bez dovoljnog poznavanja činjenica u datom momentu. Takodje, može biti izražena i veća sebičnost i egoistično ponašanje kod prisustva loših aspekata Meseca. Medjutim, kada su aspekti harmonični osoba neretko ume jasno da izražava svoje želje i potrebe, često je nezavisna i vrlo aktivna tako da zbog ovih vrlina uspeva da ostvari zapažene rezultate u poslu i vrlo iskren i otvoren odnos u ljubavi.

Pročitajte još: Mesec u Ovnu - iskrena duša

Mesec u Biku

Mesec u Biku u natalnoj karti neretko ukazuje na osobu koja se u emotivnu vezu upušta s odredjenom dozom opreznosti pa i sumnjičavosti. Ova osoba može reagovati sporo i teže ostvarivati dublji tj. otvoreniji odnos u ljubavi, ali kada se jednom zainteresuje za nekoga postaje vrlo prijatna i dostojna poverenja. U suštini ovo je osoba koja neretko traži stabilnost i teži ka sigurnosti u ljubavnom odnosu ali ne izražava najbolje svoja osećanja i ne predaje se lako u potpunosti što joj često i otežava status u ljubavi. Medjutim, kada su prisutni harmonični aspekti Meseca u ovom položaju šanse za ostvarenje stabilne veze mogu biti znatno pojačane. Kod prisustva teških aspekata Meseca, osoba može biti jako tvrdoglava, teško se prilagodjava i nespremna je za kompromise što često ugrožava njen položaj na svim životnim poljima.

Pročitajte još: Mesec u Biku - umetnost življenja

Mesec u Blizancima

Mesec u Blizancima u natalnoj karti neretko ukazuje na sposobnost izražavanja osećanja na mudar i inteligentan način. Ova osoba može biti jako žustra, energična i principijelna i u emotivnoj vezi se postavlja racionalno, smireno i ume dobro da se prilagodjava i uspostavlja kontrolu nad situacijom. Kada je Mesec u ovom položaju loše aspektovan ova osoba može biti nestalne prirode i vrlo promenljivih osećanja čime ostavlja jako loš utisak na druge što rezultira nemogućnošću ostvarenja stabilne i harmonične veze. Kod dobrih aspekata Meseca osoba može biti jako analitična, razborita i mudra tako da joj se greške u ljubavi kao i greške na drugim životnim poljima dešavaju redje.

Pročitajte još: Mesec u Blizancima - leptirići u stomaku

Mesec u Raku

Mesec u Raku u natalnoj karti neretko ukazuje na jako emotivnu osobu pošto osoba snažno prima ovu mesečevu osobinu zato što je upravo Mesec vladar znaka Raka. Osoba može biti vrlo sentimentalna, razdražljiva i neretko veoma lako zaplače kada je savladaju jake emocije. Dogadjaji iz prošlosti mogu snažno uticati na nju u sadašnjosti i na odluke vezane za buduće dogadjaje. Takodje, za ovu osobu je često karakterističan i neobično jak uticaj majke u detinjstvu naročito u pogledu shvatanja moralnih vrednosti. Zbog zastupljenosti veće količine emocija koje osoba unosi u sve što radi izražena je i opasnost da osoba ne može uvek dovoljno racionalno sagledati stvari i imati realnu sliku stvarnosti, naročito ako je Mesec u ovom položaju i loše aspektovan. Neuskladjenost razuma i osećanja može negativno uticati na donošenje važnih odluka a samim tim i na kvalitet života.

Pročitajte još: Mesec u Raku - okean emocija

Mesec u Lavu

Mesec u Lavu u natalnoj karti često ukazuje na senzitivnu, prijatnu i požrtvovanu osobu koja je puna života - drugim rečima, ovo je osoba jakih i intenzivnih osećanja koja zrači pozitivnom energijom i poseduje neobičnu harizmu. Upravo zbog ovoga je jako poželjna u društvu a u ljubavi može biti pravi magnet. Kod prisustva harmoničnih aspekata Mesec često ukazuje na jako srećnu osobu koja ume da bude veoma efikasna, samouverena i istrajna kako bi se izborila za uspehe na svim životnim poljima. Kada je ovoj osobi povredjen ponos neretko sa lakoćom ume da u trenutku prikrije osećanja i preokrene stvari u svoju korist. Medjutim, loši aspekti Meseca mogu ukazivati na preteranu svojeglavost, konfuziju osećanja, preteran ponos i prkos i osećaj više vrednosti i nadmoćnosti što može jako smetati okolini. U tom slučaju osoba može tokom života stalno upadati u neprilike i biti izazivač sukoba i svadja.

Pročitajte još: Mesec u Lavu - osmeh dušu hrani

Mesec u Devici

Mesec u Devici u natalnoj karti često ukazuje na osobu koja pre potiskuje svoja osećanja nego što ih iskazuje. Ova osoba je neretko stidljiva i nenametljiva i često zbog toga može odvraćati pažnju sa sebe. Ova osoba neretko veoma marljivo i vredno radi kako bi postigla dobre rezultate a kada ostvari uspehe ne voli preterano da se hvali time i da gromoglasno iskazuje svoje oduševljenje i većinu stvari radi sa stilom i skromnošću. Ovaj položaj Meseca je dobar ukoliko ne gradi loše aspekte sa drugim nebeskim telima jer u slučaju teških aspekata postoji opasnost da osoba bude veoma pesimistična, demotivisana i bez dovoljno samopouzdanja što joj uveliko može otežati položaj na svim životnim poljima.

Pročitajte još: Mesec u Devici - inteligentna osećajnost

Mesec u Vagi

Mesec u Vagi u natalnoj karti neretko ukazuje na izraženu potrebu za ljubavlju koja je ovoj osobi od suštinskog značaja u životu a takodje, ova osoba se ne ustručava da na otvoren način izrazi svoja osečanja. Emocionalne reakcije su često dobro uskladjene sa razumom tako da ova osoba u svim prilikama najčešće ostavlja utisak uravnotrežene i emocionalno inteligentne osobe. Kod povoljnih aspekata Meseca u Vagi osoba dostiže neobičnu smirenost i spokojstvo tako da lakše uspeva da dodje do blagostanja i do nekih naizgled nedostižnih ciljeva upravo zbog svoje razboritosti i mudrosti. Kod loših aspekata Meseca u ovom položaju izražena je opasnost od sklonosti ka melanholičnom ponašanju, naročito ako osoba ima probleme na polju ljubavi.

Pročitajte još: Mesec u Vagi - unutrašnji balans

Mesec u Škorpiji

Mesec u Škorpiji u natalnoj karti često ukazuje na teže ispoljavanje emocija. Ovo je neretko veoma strastvena i istovremeno vrlo ranjiva osoba tako da pre bira da iskazuje emocije na skriven i indirektan način kako bi se zaštitila od eventualnog emotivnog razočarenja. Osim toga, ova osoba je i jako tvrdoglava usled čega može nebrojano puta raditi stvari i na svoju štetu. Kada je Mesec u ovom položaju aspektovan loše ova osoba može podsvesno u ljubavnim vezama težiti dominaciji i postavljati se sa odredjenom dozom manipulativnosti što se nikako neće dopasti drugoj strani. Medjutim, kod prisustva harmoničnih aspekata Meseca u ovom položaju osoba stvarima neretko prilazi sa velikom količinom ljubavi i strasti tako da neretko i ostvaruje svoje zacrtane ciljeve s izuzetnom lakoćom. U ljubavi prisustvo harmoničnih aspakata Meseca u škorpiji na ovu osobu utiče tako da je osoba više okrenuta ka ostvarenju veze za celi život nego ka kraćim avanturističkim vezama. U tom slučaju osobi je znatno lakše da izražava svoja pozitivna najdublja osećanja što joj u pravoj ljubavi gotovo uvek osigurava uspeh i dugotrajnost ljubavne veze.

Pročitajte još: Mesec u Škorpiji - carstvo pećine

Mesec u Strelcu

Mesec u Strelcu u natalnoj karti neretko ukazuje na otvoren, filozofski i vrlo pozitivno nastrojen tip ličnosti a, takodje, ova osoba poseduje nezavisnost i originalnost mišljenja što visoko ceni i poštuje i kod drugih ljudi. U ljubavi ispoljava svoja najdublja osećanja na pomalo rezervisan način. Kada je Mesec u ovom položaju aspektovan dobro to ukazuje na osobu sa izraženim samopouzdanjem i sposobnošću da svim nevoljama i problemima u životu prilazi na jedan vrlo racionalan i hrabar način. Takodje, u tom slučaju je prisutan i ogroman optimizam pomoću koga osoba neretko uspeva da reši čak i naizgled nerešive probleme.

Pročitajte još: Mesec u Strelcu - romantičar idealista

Mesec u Jarcu

Mesec u Jarcu u natalnoj karti neretko ukazuje na rezervisanu osobu koja ne voli preterano da rečima iskazuje svoja osećanja već svojim delima i ponašanjem a, takodje, ova osoba je često vrlo marljiva i disciplinovana i ima vrlo ozbiljan i zreo pristup životu zbog čega može delovati dosta zrelije u odnosu na svoje vršnjake. Ovo je često osoba koja je u potpunosti svesna svojih kvaliteta ali i ograničenja. Kod prisustva loših aspekata Meseca u Jarcu može se javiti pesimističan pogled na život i utučenost, dok u slučaju harmoničnih aspekata Meseca u ovom položaju postoje naglašene mogućnosti da osoba bude veliki autoritet u društvu ili na dobro plaćenoj funkciji na poslu.

Pročitajte još: Mesec u Jarcu - emotivna hladnoća

Mesec u Vodoliji

Mesec u Vodoliji u natalnoj karti neretko ukazuje na osobu koju jako privlači sve što je neuobičajeno i nesvakidašnje. Osoba sebe najčešće doživljava kao dobročinitelja i nekoga ko oseća potrebu da stane na stranu slabijih. Čak i kao odrasla osoba sklona je buntu i želi da učini sve što je u njenoj moći da bi stvari promenila tj. u nekom smislu poboljšala. Kada je Mesec u ovom položaju aspektovan dobro to je često pokazatelj velike principijelnosti i tradicionalno usadjenih vrednosti. Loše aspektovan Mesec u ovom položaju ukazuje na to da osoba drugima može delovati hladno i nepristupačno najčešće zbog težeg izražavanja unutrašnjih osećanja. Razlog za ovakvo ponašanje se može nalaziti i u tome što kod prisustva loših aspekata osoba može biti obeshrabrena i bez dovoljno samopouzdanja.

Pročitajte još: Mesec u Vodoliji - filantrop

Mesec u Ribama

Mesec u Ribama u natalnoj karti često ukazuje na veoma senzitivnu osobu koja se često rukovodi svojim osećanjima. Iz ovog razloga osoba često može biti nedovoljno objektivna zbog snažnog uticaja emocija. Takodje, uticaj okoline može biti veoma snažan tako da se i pozitivna i negativna osećanja mogu veoma lako preneti sa drugih ljudi i u nezanemarljivoj meri izmeniti raspoloženje ove osobe.

Pročitajte još: Mesec u Ribama - hipersenzitivna duša

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE