APOLOGIJA (ODBRANA) ASTROLOGIJE

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

U ovim teškim vremenima surovih i oštrih napada upućenih astrolozima od strane pojedinih struja mišljenja, osećam potrebu da napišem jednu vrstu apologije (odbrane) astrologije u cilju rasvetljavanja istine u pogledu toga šta je zapravo astrologija i koja je njena osnovna suština.

Astrologija kao jedna od najstarijih disciplina na svetu u današnje vreme kod nas se suočava sa činjenicom da mora pravdati samu sebe jer postoje pokušaji da se astrologiji pogrešno pripišu stvari koje nisu niti su ikada bile predmet njenog proučavanja. Astrologija je disciplina koja postoji hiljadama godina i verovanje u ovu, po mom ličnom ubedjenju, čudesnu disciplinu prisutno je kod skoro svih naroda širom planete. Dakle, astrologija kao disciplina priznata je u celom svetu i to joj niko ne može osporiti, a samim tim i rad astrologa koji se na savestan način i u skladu sa astrološkom etikom posvećuje svojim klijentima.

ONO ŠTO ASTROLOGIJA JESTE I ONO ŠTO NIJE

Izučavanju astrologije sam privučena još od vremena svojih studija na Filozofskom fakultetu kada sam uočila postojanje izvesnih sličnosti u predmetima proučavanja discipline astrologije i discipline filozofije koju sam studirala. Astrologija poput filozofije nastoji da ukaže čoveku na mnoge potencijale koje poseduje i koje može probuditi upoznavanjem sebe samoga, tako da tu dolazimo do toga da astrologija u širem smislu u sebi nosi jednu metafizičku dimenziju poput filozofije jer osoba može pristupiti rešavanju svojih problema tek onda kada je dobro upoznala sebe i otkrila svoje potencijale koji su bili sakriveni u njoj. Obe discipline na prvom nivou pokreće začudjenost i to začudjenost nad onim što nam se svakodnevno dešava ali nad onim što nam je ipak nejasno bez obzira na to što po svojoj biti izgleda kao nešto sasvim jednostavno, zatim se javlja pobuda za razmišljanjem i traženjem odredjenih odgovora koji će zadovoljiti našu radoznalost i pomoći nam da bolje organizujemo život živeći u skladu sa novim saznanjima. Čovek se bori za svoju egzistenciju i stalno je u potrazi za novim odgovorima i saznanjima. Astrologija nas poput filozofije uči tome da upoznavanjem samih sebe otvorimo vrata jednoj novoj dimenziji - dimenziji u kojoj dolazimo do svesti o tome ko smo i šta možemo učiniti u pogledu poboljšanja kvaliteta života. U tome se ogleda i osnovna svrha astrologije, jer budjenjem iz nepoznatog dolazimo do sigurnog tla po kome možemo sigurno hodati puni samopouzdanja i vere u sebe. Astrologija predstavlja upravo to - otkrivanje skrivenih potencijala osobe pomoću kojih može lakše kreirati svoje buduće korake na svom životnom putu. Ona se takodje može uporediti sa putokazom na raskršću života dajući nam smernice o planiranju naših budućih akcija na svim životnim poljima. Može se reći da je osnovni princip astrologije živeti u skladu sa samim sobom jer tek onda osoba može organizovati svoj život u širem planu onako kako je to najbolje za nju.

Astrologiju, dakle, ne treba svrstavati u gatanje, vračanje i isceliteljstvo jer ona to nije i ne zaslužuje da je optužuju na takav neopravdan način i ovakvo pogrešno svrstavanje astrologije tumačim kao krajnje primitivno i nastalo iz čistog neznanja i nerazumevanja onoga što ona u svojoj biti jeste. Pripisivati nihilistička svojstva astrologiji neopravdano je i potpuno pogrešno, jer astrologija nas uči pravim vrednostima i upućuje pojedinca na vodjenje moralnog života pomažući mu da budjenjem sopstvenih osećaja za vrednosti i sam bude priklonjen njima.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE