Predikcija budućnosti pomoću tranzita planeta

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Ono sto nas najvise zanima i cemu smo najvise privuceni kada je u pitanju nas licni (natalni) horoskop je svakako pomisao na to sta nas ceka u buducnosti, sta mozemo ocekivati i sami uraditi po tom pitanju? Medju brojnim pitanjima koja nam se svakodnevno namecu u mislima spadaju i pitanja tipa: "kada i u koga cu se zaljubiti", "hocu li ostvariti ljubavnu vezu sa osobom koja okupira moje misli ili ce se u mom zivotu pojaviti nova osoba", "kada me ocekuje brak", "sta da ocekujem u braku", "kada cu se zaposliti", "kojim poslom se mogu baviti", "da li i kada cu biti unapredjen/a na vec postojecem poslu", itd. Odgovore na ova i slicna pitanja mozemo pokusati pronaci tumacenjem tranzita planeta.

Pracenje putovanja planeta u astrologiji predstavlja vrlo tacnu i preciznu metodu koja nam sluzi za astrolosku predikciju buducnosti. Tranzitom neke planete se oznacava njen prelazak preko odredjenog mesta u nasem natalnom horoskopu. Kada planeta predje preko odredjenog mesta u natalnoj karti gde se nalazi druga planeta ili sa njom napravi kvadrat, sekstil, trigon ili opoziciju, upravo to se naziva tranzitom. Na nas zivot najsnazniji uticaj imaju konjukcije, odnosno prelazi planeta koji su direktni preko drugih planeta i osetljivih mesta u natalnom horoskopu, a sto je planeta brza cesci su i njeni tranziti gde se najvise izdvaja Mesec ciji se uticaj menja vise puta u toku dana.

TRANZITI MERKURA

Tranziti Merkura su dosta ucestali iz razloga sto je Merkur brza planeta tako da je njegov uticaj veoma snazan i ta snaga se ogleda u tome sto se njegov uticaj moze odraziti na veoma bitne stvari u zivotu koje se cesto ticu nase finansijske strane zivota. Osim toga utice i na putovanja i komunikaciju. Tranzit Merkura preko podznaka utice na taj nacin sto budi potrebu za otvorenim dijalogom kao i potrebu za govorenjem i isticanjem u drustvu. Narocito treba iskoristiti Merkurov prelazak preko Meseca da bi se unapredio posao (povecala zarada) a sto se tice ljubavi, njegov tranzit moze doneti iznenadjenje kada prelazi preko Venere tako da se u zivotu moze desiti novo poznanstvo tj. ulazak u emotivnu vezu. Kada prelazi preko Marsa mogu se ocekivati nesporazumi i svadje, a njegov prelazak preko Saturna obelezava takodje lose stvari koje se ticu novca, naime, tada se treba pricuvati lopova. U kombinaciji sa Uranom podstice emocije i plahovitost, tako da su moguce burne reakcije povodom raznih sitnica na svim zivotnim poljima. Njegov prelazak preko Neptuna izaziva sklonost prema obmanama i raznim manipulacijama, dok prelazak Merkura preko Plutona takodje donosi neprilike, u tom smislu da osoba moze nesvesno povredjivati recima druge osobe iz svoje okoline jer ce se slabije kontrolisati za vreme tog tranzita i time na neki nacin ugroziti odnose sa bliskim ljudima iz svog okruzenja.

TRANZITI VENERE

Tranziti Venere se gotovo uvek povezuju sa ljubavlju, strascu, zavodjenjem i uzivanjem koje ova planeta ljubavi donosi ali, takodje, moze se odnositi i na promene situacija u zivotu koje se ticu i drugih stvari kao sto je na primer: unapredjenje posla, susreti sa vaznim ljudima i drugo. Prelaz tranzitne Venere preko Sunca ukazuje na potencijal za ostvarenje uspeha na polju finansija, preko Meseca ukazuje na mogucnost slobodnijeg ispoljavanja pozitivnih osecanja u ljubavi dok preko Merkura donosi (u zavisnosti od osobe) poboljsanje medjuljudskih odnosa (narocito na poslovnom planu gde se moze popraviti komunikacija sa nadredjenim osobama). Tranzit Venere preko Jupitera u zavisnosti od toga da li je organizacija na poslu dobra, donosi veci priliv novca, dok tranzit Venere preko Marsa rezultira pojacanom potrebom za seksom. U kombinaciji sa Saturnom donosi zahladjenje odnosa, uglavnom sa najblizima, dok preko Urana unosi nesigurnost i ishitreno donosenje vaznih odluka. Kada prelazi preko Neptuna moze doneti to da osoba preterano veruje drugim ljudima i u odredjenim prilikama bude na meti drugih koji ce zeleti na neki nacin da iskoriste njeno poverenje (narocito u ljubavnim odnosima). Tranzit Venere preko Plutona u zivot moze lako doneti neko neobicno iznenadjenje.

TRANZITI MARSA

Tranziti Marsa neretko podsticu na impulsivnost, a takodje, pod njegovim uticajem se osoba moze i podstaci na poslovnom i drustveno-emotivnom planu. Tranzit Marsa preko Sunca ponekad (u zavisnosti i od drugih aspekata) moze ukazivati na prisutniju zelju za agresivnijim iznosenjem stavova, prelazak preko Meseca doprinosi laksem javljanju disharmonije u ljubavi a tranzit Marsa i Merkura pravi teskoce u komunikaciji i uzrokuje nesporazume. Tranzit Marsa preko Venere unosi pojacanu zelju za vodjenjem ljubavi, budi strast i pojacava zelju za vecom bliskoscu sa voljenom osobom i toplinom porodicnog doma. Tranzit Marsa preko Jupitera moze doneti iznenadne promene na poslu, prelazak preko Saturna i Urana moze doneti razne neprilike koje se najvise ticu poremecenih odnosa, bilo porodicnih, bilo na poslu. Kada je rec o tranzitima Marsa preko Neptuna i Plutona treba biti oprezan jer je moguce javljanje razlicitih promena u coveku, najcesce je rec o dubokim psiholoskim promenama koje su pracene cestim promenama raspolozenja sto se opet, kao sto je slucaj i kod drugih tranzita, razlikuje od individue do individue tj. uticaj ovih tranzita je u nekim slucajevima snazniji a u nekim slabiji u zavisnosti od ostalih aspekata u horoskopu.

TRANZITI JUPITERA

Tranziti Jupitera su poznati uglavnom po tome da donose prosperitet, uspeh na poslu, skolovanju, igrama na srecu i slicno. Prelazak Jupitera preko Marsa inicira agresivniji pristup stvarima, pojacava sujetu ali cesto donosi i velike dobitke. Jupiterov tranzit preko Merkura i Venere se smatra dobrim za unapredjenje kreativnosti a neretko i za poboljsanje komunikacije i za ostvarenje vece srece u ljubavi. Sto se tice ostvarenja koristi povoljan uticaj ima i tranzit Jupitera preko Urana i Plutona. U kombinaciji sa Neptunom tranzit ove planete cesto uzrokuje brojne preterano idealizovanje drugih ljudi. Znacajan tranzit Jupitera je i preko ascendenta gde izaziva osecaj sigurnosti, poletnost, snalazljivost a u kombinaciji sa drugim dobrim aspektima donosi prosperitet.

TRANZITI SATURNA

Tranziti Saturna duze traju s obzirom na to da je Saturn spora planeta, i ona svojim tranzitima najcesce unosi razna ogranicenja, sputavanje, nemogucnost ostvarenja nekog zacrtanog plana i uopste lose stvari ukoliko ne znamo da se nosimo sa tim. Vrlo snazan uticaj vrsi kada prelazi preko ascendenta, tako da, ukoliko postoje u horoskopu jos neki negativni aspekti, ovaj tranzit dovodi do stanja kada se osoba oseca veoma utuceno i usamljeno i tada joj je tesko da na zivot gleda s vedrije strane. Medjutim, kada su drugi aspekti dobri, ovaj tranzit dovodi do intenzivnog razmisljanja i osoba moze poceti da razmislja o stvarima na jedan dublji nacin i tada se kod takvih osoba moze roditi ljubav prema mudrosti i zainteresovanost za bavljenje filozofijom i uopste duhovnoscu. Tranzit Saturna moze izraziti svoj negativni uticaj posebno kada prelazi preko DSC jer onda unosi nemir i losu atmosferu u ljubavno-porodicnim odnosima, a kada se nadje jos neki negativni aspekt postoji opasnost od raskida veze ili razvoda braka. Kada tranzitira preko Sunca to je vrlo obecavajuce jer nagoni na dublje razmisljanje tj. sagledavanje situacije iz vise uglova. Slicno utice i tranzit Saturna preko Merkura s tim dodatkom sto ukazuje na bolju usredsredjenost prilikom ispunjavanju vaznih obaveza. U slucaju kada prelazi preko Venere moze doneti korenite promene u ljubavi. Tranzit Saturna preko Marsa ukazuje na moguce cesce impuslivnije reakcije i nesporazume, prelazak preko Jupitera donosi vecu nego obicno sklonost ka trosenju, dok tranzit preko Urana uzrokuje cvrst stav i jaku volju kako bi se uspesnije nosili sa svim duznostima i svakodnevnim problemima. Tranzit Saturna preko Plutona upozorava na moguce probleme u komunikaciji i ponasanju i pogorsanje odnosa sa osobama sa kojima nismo narocito bliski ili koji nam nisu narociti prijatelji.

TRANZITI URANA

Tranzit Urana preko ascendenta ukazuje na neobicnije pristupe koji mogu iznenaditi ljude iz okruzenja. Prelazak preko Sunca moze doneti razne povoljnosti ali i negativne stvari u zavisnosti od toga kakvi su drugi aspekti. Pa tako moze doneti ili sjajnu priliku za napredovanje u poslu ili sukobe sa nadredjenima. U slucaju prelaska preko Meseca ovaj tranzit, ukoliko postoje jos neki relevantni povoljni aspekti, pojacava mogucnost upoznavanja nove osobe i ulaska u emotivnu vezu, a takodje u vec izgradjen odnos unosi unapredjenje veze u smislu ozvanicenja u vidu braka. U kombinaciji sa Merkurom donosi pravljenje novih planova i nagovestava nove poslovne poduhvate, prelazak preko Venere nagovestava mogucnost priblizavanja simpatiji tj. voljenoj osobi i stupanja u dublji kontakt sa njom ali ako su drugi aspekti losi, ovaj tranzit moze samo pojacati njihovo dejstvo i u tom slucaju moze nagovestiti i probleme u ljubavi. Tranzit Urana preko Marsa inicira ishitrenost, tranzit preko Saturna oznacava obnavljanje i unosi nove promene, prelazak preko Neptuna budi covekovu potrebu za stvaralastvom i to obicno za umetnickim stvaralastvom, tranzit Urana preko Plutona obelezava znacajno sazrevanje u covekovom zivotu.

TRANZITI NEPTUNA

Kada Neptun tranzitira preko ascendenta to obicno predstavlja upliv pozitivne energije koja omogucava napredak. Prelaz Neptuna preko Sunca donosi novu inspiraciju dok se tranzit preko Meseca ukazuje na moguce intenzivnije emocije. Tranzit Neptuna preko Merkura pogoduje iluzijama, dok prelazak preko Venere nagovestava iznenadna nova ljubavna uzbudjenja. Kada tranzitira preko Marsa cesto nagovestava snazniju volju za ostvarenjem nekih kreativnih zamisli, dok prelazak preko Jupitera nagovestava kreativan i filozofski pristup stvarima. U kombinaciji sa Saturnom neretko oznacava situacije u kojima se od osobe ocekuje da povuce pravi potez, dok u kombinaciji sa Plutonom ponekad oznacava period preispitivanja emocija.

TRANZITI PLUTONA

Tranzit Plutona u kombinaciji sa ascendentom neretko donosi posebne povoljnosti posto okrece coveka i takvoj introspekciji koja ga moze pokrenuti na brojne korenite pozitivne promene u cilju poboljsanja kvaliteta zivota dok njegov prelazak preko MC omogucava unapredjenje na poslu (ili odlazak na bolje radno mesto) ili omogucava prosirenje samostalnog biznisa. Tranzit Plutona preko Meseca unosi novine u ljubavni odnos i zelju za eksperimentisanjem u ljubavi. Kada tranzitira preko Merkura deluje povoljno na to da se osoba veoma dobro snalazi na poslovnom planu. Tranzit preko Venere ukazuje na romantiku u ljubavi dok prelazak preko Marsa podstice zelju za takmicenjem i u svakodnevnim situacijama. Kada Pluton tranzitira preko Jupitera to neretko ukazuje na mogucnost bavljenja novim poslom i vecu zaradu dok njegov prelazak preko Saturna oznacava snagu i upornost tako da se lakse moze doci do cilja. Slican je i tranzit Plutona preko Urana, tranzit preko Neptuna oznacava mogucnost boljeg shvatanja medjuljudskih odnosa.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE