Iskoristite svoje potencijale uz pomoć Merkura

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Merkur u astrologiji simbolizuje naše intelektualne sposobnosti, brojne potencijale, način na koji se ophodimo prema drugima, način razmišljanja kao i retoričke sposobnosti.
Položaj Merkura u znacima ima posebnu važnost prilikom tumačenja natalne karte jer određuje naš stil ophođenja, način na koji doživljavamo stvari oko nas kao i način na koji možemo iskoristiti potencijalne intelektualne ili kreativne sposobnosti.

MERKUR U OVNU

Merkur u Ovnu u natalnoj karti najčešće ukazuje na razvijen takmičarski duh, hitrost i brzinu uma što ovoj osobi omogućava brzo reagovanje. Kod prisustva harmoničnih aspekata Merkura u ovom položaju prisutna je snažna volja, energičnost i razvijeno samopouzdanje tako da ova osoba s izuzetnom lakoćom prilazi stvarima i osigurava sebi uspešniju budućnost na lakši način od drugih. U slučaju loše aspektovanog Merkura u ovom položaju određeni postupci ove osobe mogu biti pod snažnim uticajem osećanja što se može odraziti na taj način da osoba može biti suviše impulsivna i reagovati na neprimeren i ishitren način i time sebe dovesti u nezavidan položaj.

Pročitajte još: Merkur u Ovnu - brzo, brže, najbrže

MERKUR U BIKU

Merkur u Biku u natalnoj karti neretko ukazuje na dobro razvijenu sposobnost adaptacije novim životnim uslovima, diplomatski stil uspostavljanja komunikacije s određenom dozom rezervisanosti kao i na temeljnost pri obavljanju poslovnih zadataka. Kada je Merkur u ovom položaju aspektovan dobro to je često znak doslednosti u karakteru ove osobe kao i sposobnosti za realne procene u raznim životnim situacijama. Osoba, nakon što dobro promisli o svim mogućnostima i mogućim posledicama nekog postupka, odlučuje se na donošenje odluke koja se najčešće pokazuje vrlo razumnom i ispravnom. Kada je Merkur u Biku loše aspektovan osoba je retko kada spremna da uvažava tuđa mišljenja, jako je svojeglava i ne voli da prihvata dobronamerne kritike i savete što joj u ne tako malom broju životnih situacija može doneti veliku štetu.

Pročitajte još: Merkur u Biku - kritička nastrojenost prema onome što se voli

MERKUR U BLIZANCIMA

Merkur u Blizancima u natalnoj karti često ukazuje na sposobnost dobrog izražavanja, razvijenu inteligenciju i smisao za humor. Pošto Merkur vlada horoskopskim znakom Blizanci ovaj položaj se smatra prirodno povoljnim i delotvornim za ostvarenje dobre satisfakcije na mnogim životnim poljima, dok je posebno povoljan uticaj Merkura kada je u ovom položaju i dobro aspektovan. U tom slučaju osobu krasi neverovatna brzina u razmišljanju, laka prilagodljivost i veliki potencijal za bavljenje intelektualnim poslovima. Osim toga, spektar interesovanja ove osobe može biti rasut na više strana tako da osoba poseduje jak potencijal za uspešno obavljanje većeg broja sasvim različitih poslova. Kada je Merkur u Blizancima aspektovan loše to je pokazatelj nestalne prirode karaktera usled čega osoba može tokom života započinjati više stvari odjednom ali ih teško može sve ostvariti na zadovoljavajući način što za posledicu može imati javljanje velikog nezadovoljstva pa i raznih frustracija.

Pročitajte još: Merkur u Blizancima - intelektualna znatiželja

MERKUR U RAKU

Merkur u Raku u natalnoj karti neretko ukazuje na razvijenu empatiju i često intuitivno doživljavanje stvari. Kod prisustva harmoničnih aspekata Merkura u Raku osoba gotovo u svakoj životnoj prilici neguje optimizam i ophodi se poletno i saosećajno. Osim toga, ovu osobu krasi i izuzetna spretnost i dobra koncentrisanost tako da lako usvaja nove informacije i brzo uči. U društvu je visoko cenjena a dobar utisak takodje ostavlja i na nove ljude koje upoznaje. Kada je Merkur u Raku aspektovan loše osoba može imati nerealna očekivanja i želeti da postigne mnogo bez naročitog angažovanja. Takođe, doživljavanje sveta može biti jako obojeno osećanjima i nedovoljnom objektivnošću.

Pročitajte još: Merkur u Raku - razmišljanja po mesečini

MERKUR U LAVU

Merkur u Lavu u natalnoj karti često ukazuje na srdačnu, ambicioznu i dostojanstvenu osobu koja neretko uživa da dominira u razgovoru i da otvoreno izražava svoja lična ubeđenja i stavove. Kada je Merkur u Lavu aspektovan dobro osoba poseduje izuzetnu sposobnost da prepoznaje prave životne šanse i da pronikne u samu srž stvari što joj umnogome može povećati šanse za unapređenje mnogih segmenata života. Međutim, kada je Merkur u Lavu aspektovan loše to često indikuje pojavu razmetljivosti kao i javljanje preteranog prkosa.

Pročitajte još: Merkur u Lavu - topla reč

MERKUR U DEVICI

Merkur u Devici u natalnoj karti neretko ukazuje na oštroumnost, analitičnost i na razvijenu empatiju. Pošto je Merkur vladalac horoskopskog znaka Device ovaj položaj se smatra prirodno pogodnim jer podstiče ispoljavanje mnogih potencijala osobe. Kada je u ovom položaju dobro aspektovan Merkur ukazuje na to da osoba prosto "upija" informacije i da je najčešće obaveštena o mnogim stvarima na dubljem nivou razumevanja. Kod prisustva loših aspekata Merkura u Devici osoba može biti preveliki perfekcionista tako da je može izbaciti iz ravnoteže kada i najmanje sitnice nisu na mestu. Uz to, osoba može biti i previše neopravdano kritički nastrojena prema ljudima iz svog okruženja.

Pročitajte još: Merkur u Devici - pragmatična inteligencija

MERKUR U VAGI

Merkur u Vagi u natalnoj karti neretko ukazuje na racionalan pristup stvarima i na objektivnu percepciju stvari u životu. Ova osoba je veoma intuitivna sa istančanim ukusom i sa dobro razvijenim estetskim čulom. Kada je Merkur u ovom položaju aspektovan dobro to je često pokazatelj dobre sposobnosti za brzo i efikasno rešavanje problema. U slučaju loše aspektovanog Merkura u Vagi osoba nije uvek dovoljno sigurna koju odluku je potrebno doneti u važnim životnim situacijama.

Pročitajte još: Merkur u Vagi - razboriti diplomata

MERKUR U ŠKORPIJI

Merkur u Škorpiji u natalnoj karti neretko ukazuje na istraživački i radoznao um. Radoznalost ove osobe se najčešće ne zadovoljava površnim utiscima koje stiče već neprestano oseća potrebu za istraživanjem onog ispod površine vidljivog. Kada je Merkur u Škorpiji dobro aspektovan to osigurava vrlo pronicljiv i prodoran um što osobi omogućava da prikupljene informacije najčešće složi u upotrebljivu celinu tj. osoba poseduje ogroman potencijal da u pravo vreme i na pravom mestu složi sve potrebne kockice kako bi ostvarila jako dobru satisfakciju na svim životnim poljima.

Pročitajte još: Merkur u Škorpiji - duhovna intencija ka tajanstvenoj strani života

MERKUR U STRELCU

Merkur u Strelcu u natalnoj karti često ukazuje na snažan intelekt i otvoren um. Ova osoba je jako zainteresovana za proučavanje raznih oblasti i konstantno razmišlja o velikim životnim pitanjima. Kada je Merkur u ovom položaju dobro aspektovan osoba poseduje veštinu mudrog procenjivanja životnih situacija, dok u slučaju loše aspektovanog Merkura u Strelcu osoba može biti vrlo netaktična, slabije volje i vrlo promenljivog raspoloženja.

Pročitajte još: Merkur u Strelcu - analitičke kontemplacije

MERKUR U JARCU

Merkur u Jarcu u natalnoj karti neretko ukazuje na izraženu crtu ozbiljnosti u karakteru ove osobe. Osoba pristupa rešavanju problema realistično i sistematično. Kada je Merkur u Jarcu loše aspektovan osoba često može imati mnogo predrasuda tako da to na nju može delovati sputavajuće, dok u slučaju dobro aspektovanog Merkura u ovom položaju osoba se pokazuje dovoljno odgovornom i organizovanom što joj daje veliku prednost prilikom pristupanja rešavanju problema i donošenja ispravnih odluka.

Pročitajte još: Merkur u Jarcu - strateški um

MERKUR U VODOLIJI

Merkur u Vodoliji u natalnoj karti često ukazuje na domišljatu osobu punu sjajnih ideja i ogromnog kreativnog potencijala. Osoba poseduje dobre predispozicije za ostvarenje jako dobrih rezultata na polju karijere i posla ali uspeh može umnogome zavisiti od toga kako je Merkur u Vodoliji aspektovan jer u slučaju loših aspekata osoba može imati utisak da ne može ispoljiti svoj kreativni potencijal na pravi način i može osećati kako je brojne spoljne okolnosti "guše" i ne dozvoljavaju joj da se izrazi i da bude zapažena.

Pročitajte još: Merkur u Vodoliji - napredan mislilac

MERKUR U RIBAMA

Merkur u Ribama u natalnoj karti neretko ukazuje na vrlo bogat i maštovit intelekt koji osoba može iskoristiti na najrazličitije načine. Takođe, do izražaja dolazi vrlo prilagodljiv um sa izraženom sposobnošću intuitivnog doživljavanja stvarnosti, naročito ako u ovom položaju Merkur gradi sa ostalim nebeskim telima harmonične aspekte. U tom slučaju osoba poseduje i potencijal dobrog izražavanja kao i potencijal umetničkih sposobnosti. Kada je reč o ljubavi, dobro aspektovan Merkur u Ribama ukazuje na vrlo umiljatu i komunikativnu osobu koja, tako reći, može predstavljati pravi "magnet" za osobe suprotnog pola. U slučaju loše aspektovanog Merkura u Ribama osobi logičko zaključivanje često nije jača strana.

Pročitajte još: Merkur u Ribama - ljubitelj naučne fantastike

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE