Hiron - učitelj života

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Hiron podučava Ahila, Donato Creti

Hiron je otkriven 1977. godine kao nebesko telo koje kruži izmedju Saturna i Urana. Zvanično je uvršten i u asteroide i u komete (zbog odredjenih karakteristika koje su zajedničke i kometama i asteroidima) iako se stalno vodi rasprava oko toga da li je asteroid, kometa ili je možda sićušna planeta. Hironu je potrebna 51 godina da prodje ceo Zodijak. U grčkoj mitologiji kentaur Hiron je predstavljen kao mudrac i pažljivi učitelj koji je bio sposoban da vešto prenosi svoja znanja drugima. Žudeo je za unutrašnjim mirom i spokojstvom i uspeo je da razvije sopstvenu veštinu kako bi umanjio sve patnje života. U astrologiji ovo nebesko telo simbolizuje samorazvoj, životne borbe, čovekove napore da se suoči sa mnogim životnim bolima i razočarenjima i ona nastojanja pojedinca koja se tiču unapredjenja njegovog sopstva.

HIRON U OVNU

Hiron u Ovnu u natalnoj karti neretko može ukazivati na nemogućnost iskazivanja osećanja. Osobi može biti teže da se rečima izrazi na pravi način i da se predstavi u pravom svetlu. Ovakvu vrstu ograničenja bi trebalo da prevazidje skupljanjem hrabrosti i prevazilaženjem eventualnih strahova.

HIRON U BIKU

Hiron u Biku u natalnoj karti može ukazivati na stremljenje ka visoko postavljenim ciljevima na polju posla i karijere. Osoba može imati utisak da joj finansijska stabilnost stalno izmiče uprkos svim njenim naporima i njenom angažovanju. Hiron ukazuje na to da je osobi potrebna pozitivna transformacija ličnosti i posmatranje stvari u životu iz jednog drugačijeg ugla, što može rezultirati i ostvarenjem bolje satisfakcije na poslu.

HIRON U BLIZANCIMA

Hiron u Blizancima u natalnoj karti neretko ukazuje na slabiju volju pa čak i na povremeni osećaj niže vrednosti. Nedostatak samopouzdanja se najčešće javlja u situacijama kada treba izneti vlastite ideje i stavove tako da se osoba usled toga tada može osećati na neki način blokirano.

HIRON U RAKU

Hiron u Raku u natalnoj karti može ukazivati na to da osobi u životu mogu predstavljati neku vrstu kočnice odredjena sećanja koja evocira iz prošlosti a koja se najčešće mogu odnositi na neki neprijatan dogadjaj iz prošlosti ili na veća neslaganja u detinjstvu koja je osoba imala sa nekim članom porodice.

HIRON U LAVU

Hiron u Lavu u natalnoj karti neretko ukazuje na mogući nedostatak samopouzdanja u važnim životnim situacijama kada treba delovati samouvereno. Hiron, medjutim, ukazuje i na prisustvo razvijene kreativnosti pa i urodjenog talenta za neku vrstu umetnosti, naročito ako je u tom položaju i dobro aspektovan.

HIRON U DEVICI

Hiron u Devici u natalnoj karti ukazuje na to da osoba neretko može prilaziti odredjenim bitnim stvarima na poslu na jedan površan ili pogrešan način i time fokusirati svoju pažnju prvenstveno na manje prioritetne stvari. Osim toga, kod prisustva loših aspekata Hirona u ovom položaju osoba može stalno osećati da je pod pritiskom raznih obaveza i da zbog toga ne može da se u potpunosti posveti sebi i da ispuni svoju životnu svrhu.

HIRON U VAGI

Hiron u Vagi u natalnoj karti može ukazivati na povremenu neuskladjenost razuma i osećanja pa tako osoba može često reagovati na neadekvatan način tj. moglo bi joj biti teško da donosi racionalne odluke onda kada je to neophodno u životu.

HIRON U ŠKORPIJI

Hiron u Škorpiji u natalnoj karti neretko može ukazivati na moguća neslaganja u ljubavnom odnosu bazirana na nezadovoljstvu usled nedovoljnog uzajamnog razumevanja sa voljenom osobom kao i usled povremeno loše komunikacije.

HIRON U STRELCU

Hiron u Strelcu u natalnoj karti često ukazuje na izraženu sklonost ka traženju dubljeg smisla života. Hiron u ovom položaju ukazuje i na veoma radoznalu prirodu osobe koja voli da razmišlja o krupnim stvarima na neuobičajen način i čija se radoznalost retko kada može sasvim zadovoljiti odgovorima koje nudi zvanična nauka.

HIRON U JARCU

Hiron u Jarcu u natalnoj karti neretko ukazuje na vrlo istrajnu i upornu osobu a kod prisustva dobrih aspekata i na dinamičan i uzvišen um. Ova osoba može imati dobre predispozicije za ostvarenje uspeha na mnogim životnim poljima ukoliko dostigne samosvest o tome koje stvari su joj u životu bitne i primarne.

HIRON U VODOLIJI

Hiron u Vodoliji u natalnoj karti često ukazuje na izraženu konstantnu potrebu za pozitivnom transformacijom ličnosti. Ova osoba je sklona pozitivnim promenama u životu i ne plaši se odbacivanja odredjenih starih loših navika i zastarelih metoda u razmišljanju kako bi unapredila svoj sadašnji životni status. Veliki je humanista i neretko je veoma pogadjaju društvene nepravde kao i nepravde učinjene pojedincima. Stoga često ima običaj da se stavlja na mesto slabijih i nepravedno potčinjenih.

HIRON U RIBAMA

Hiron u Ribama u natalnoj karti neretko može ukazivati na sklonost ka usavršavanju svoje ličnosti na duhovnom nivou i sklonost ka traženju unutrašnje harmonije ličnosti. Osoba neretko pre čezne za životnim zadovoljstvima koja se ne nalaze u materijalnim dobrima već u natčulnim i duhovnim. Ova osoba može uticati veoma pozitivno i na svoju okolinu i oplemenjivati i druge ljude svojim saznanjima, naročito ako je Hiron u ovom položaju dobro aspektovan.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE