Iznenadni događaji i preokreti koje donosi Uran

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Koliko su u vama izražene uranovske osobine koje dovode do ključnih preokreta (originalnost, ekscentričnost, potreba za slobodom i nezavisnošću) pokazuje položaj Urana u poljima ličnog (natalnog) horoskopa. Položaj Urana u astrološkim poljima ukazuje i na to u kojim sferama života dolazi do preokreta i iznenađenja.

URAN U PRVOJ KUĆI

Uran u prvoj kući natalne karte ukazuje na osobe sa izraženom potrebom za slobodom i nezavisnošću na svim životnim poljima, naročito na polju finansija i posla gde ne trpe postavljanje bilo kakvih ograničenja koja mogu sputavati kretanje njihovih misli da se slobodno razvijaju i stvaraju nove i sveže ideje. Dobro aspektovan Uran u ličnom horoskopu stavlja naglasak na visoku inteligenciju i nesvakidašnji um. Ove osobe mogu čovečanstvu ponuditi neretko genijalne ideje i velike reformatorske promene. Međutim, kada je Uran u ovom položaju aspektovan loše ove osobe su jako svojeglave i uglavnom srljaju kroz život radeći stvari uglavnom na svoju ruku. Kod ovakvih osoba izraženo je nepredvidivo ponašanje, nemir, nervoza i nesigurnost. Neretko se dešava da osobe sa loše aspektovanim Uranom u ovom položaju nesvesno zapostavljaju i svoje najbliže ne hajući preterano za njihova osećanja. Osim toga ove osobe karakteriše i olako pristupanje rizičnim situacijama (naročito na poslovnom planu) kada im se lako može dogoditi da se bez mnogo razmišljanja odluče na neki rizičan potez koji u većini slučajeva može biti pogrešan.

URAN U DRUGOJ KUĆI

Uran u drugoj kući natalne karte neretko ukazuje na ekscentrične osobe čiji životi su prepuni neobičnih iznenađenja i preokreta. Ovakav položaj Urana je neretko pokazatelj kockarskog duha i izražene potrebe za rizičnim ulaganjima i trošenjem. Ove osobe su u stanju da za kratko vreme dođu do veće sume novca ali isto tako mogu veoma brzo i ostati bez njega. Kada je Uran u ovakvom položaju dobro aspektovan u ličnom horoskopu on daje vrlo snalažljive osobe koje su pune originalnih ideja pomoću kojih uvek pronalaze nova rešenja i umeju da se na pravi način nose sa problemima. Dobro se pokazuju u organizatorskim poslovima i sposobni su da zarade dosta novca. Osobe u čijem je ličnom horoskopu Uran u drugom polju loše aspektovan stalno kubure s novcem i teško im je da ga zadrže. Neretko se dešava da su ove osobe stalno u dugovima, često ostaju bez posla i sl.

URAN U TREĆOJ KUĆI

Uran u trećoj kući natalne karte ukazuje na temperamentne osobe sa čvrstim stavom i jasnim pogledom na stvari. Stvaraoci su i začetnici novih načina razmišljanja i stavova. Obrazovanje im je veoma bitno i kada se sve kockice slože i u njihovom ličnom horoskopu ukoliko je Uran u ovom položaju dobro aspektovan ove osobe postaju jako uticajne i na visokim društvenim položajima. Naročito su zainteresovani za inovacije vezane za komunikaciju i umrežavanje (internet) gde do punog izražaja dolazi njihova kreativnost i sposobnost da tržištu uvek ponude nešto novo. Međutim, kada je uran u ovom položaju aspektovan loše, ove osobe karakteriše nestabilnost i nemarnost pri obavljanju važnih stvari u životu. Odluke najčešće donose ishitreno i bez prethodnog dovoljnog promišljanja o mogućim lošim posledicama. Takođe, za osobe sa loše aspektovanim Uranom u trećoj kući važi i to da često menjaju svoje mišljenje i stavove tako da zbog ovoga ostavljaju loš utisak na okolinu, jer ponekad jedno govore dok drugo rade.

URAN U ČETVRTOJ KUĆI

Uran u četvrtoj kući natalne karte najčešće ukazuje na način ophođenja osobe prema svojoj porodici. Ove osobe ne vole sputavanja i ograničavanje lične slobode, naročito kada su u pitanju ljubavni odnosi. Karakteriše ih slobodniji način shvatanja ljubavnog/bračnog odnosa i to im na neki način može doneti neprijatnosti ukoliko druga strana nema razumevanja za ovakav način razmišljanja i ponašanja u vezi. Ne vole previše odgovornosti koju porodični život sam po sebi nosi, a kada je Uran u ovakvom položaju aspektovan loše, ove osobe neretko napuštaju svoje porodice. Međutim, kada je Uran u ovom položaju aspektovan dobro rizik od ovakvog ponašanja svodi se na minimum u zavisnosti od toga sa kojim nebeskim telom gradi povoljne aspekte.

URAN U PETOJ KUĆI

Uran u petoj kući natalne karte neretko je pokazatelj nestalnosti i ćeste promene raspoloženja u ljubavi. Kod ovih osoba stalno dolazi do iznenadnih preokreta i u jednom trenutku su puni ljubavi, njihova zaljubljenost doseže sam vrhunac dok u drugom trenutku sve kao da iznenada nestaje i stiče se utisak da ova magičnost nekud daleko iščezne. Za ove osobe je karakteristično i to da u ljubavi, a i u životu uopšte trude se da ne trpe razne pritiske od strane okoline jer imaju utisak ih to guši i ugrožava njihovu urođenu potrebu za samostalnošću i slobodom. Loše aspektovan Uran u ovom položaju može biti vrlo nezgodan jer neretko ukazuje na nezadovoljne osobe. Ovim osobama je teško da se skrase u ljubavi već su stalno u potrazi za novim uzbuđenjima i zadovoljstvima što ih neretko vodi u promiskuitet. Kod ovih osoba mogući su i povremeni veći materijalni gubici. Osim toga, loše aspektovan Uran u petoj kući ponekad ukazuje na moguće probleme sa plodnošću ili na pojavu vanbračne dece. Kada je u ovakvom položaju Uran dobro aspektovan ove osobe postaju umetnične duše, jako talentovani za muziku ili glumu. Međutim, postoji negativna strana i kod dobro aspektovanog Urana u petoj kući koji podstice talenat za glumu a negativna strana se ogleda u tome da osoba može početi da svoj talenat za glumu koristi u svakodnevnom životu pred drugim ljudima kako bi stekla neku vrstu koristi.

URAN U ŠESTOJ KUĆI

Uran u šestoj kući u natalnoj karti ukazuje na veoma disciplinovane i radne osobe koje veliki značaj pridaju obrazovanju i usavršavanju na polju posla i karijere. Interesuje ih moderna tehnologija a neretko se mogu naći i u oblastima politike, vojske i zdravstva. Naročite pogodnosti Uran u ovom položaju donosi kada je dobro aspektovan, jer daje vrlo talentovane i borbene osobe koje postaju vrsni poznavaoci i stručnjaci u oblasti kojom se bave. Međutim, kada je u ovakvom položaju Uran loše aspektovan ove osobe postaju nesnalažljive, nervozne i teške su za saradnju. Često menjaju posao i teško se prilagođavaju u društvu.

URAN U SEDMOJ KUĆI

Uran u sedmoj kući u natalnoj karti važi za vrlo nepovoljan položaj kada su u pitanju ljubavni odnosi tj. brak. Kada u ovakvom položaju Uran gradi sa ostalim nebeskim telima nepovoljne aspekte ovo može biti jasan pokazatelj da ove osobe mogu imati problema prilikom iskazivanja osećanja u ljubavnim vezama i kod njih je pojava emotivnog udaljavanja i razvoda vrlo moguća. za ove osobe je karakterističan slobodniji način razumevanja ljubavnih veza i teže odlučivanje za stupanje u brak. Dobri aspekti Urana u ovom položaju mogu delimično ublažiti negativan uticaj ove planete ali, u svakom slučaju, sa ovim osobama treba imati dosta strpljenja i dobre volje.

URAN U OSMOJ KUĆI

Uran u osmoj kući u natalnoj karti predstavlja težnju ka rešavanju misterija i otkrivanju same suštine bivstvovanja. Ovo je položaj koji u svojoj natalnoj karti imaju osobe koje su okrenute ka onom nevidljivom, natčulnom i tajnovitom. Proučavanje disciplina koje nastoje da odgovore na pitanja na koja priznate nauke nemaju prave odgovore sa činjeničnim dokazima često spada u domen njihovog interesovanja. Dobro aspektovan Uran u ovom položaju ima snažan uticaj jer osoba neguje svoju radoznalost i neretko svojom upornošću i velikim zalaganjem vremenom pokušava da dođe do značajnih saznanja o samoj suštini postojanja prirode i univerzuma. Osmo polje u astrologiji označava granične situacije tako da su ove osobe jako privučene proučavanju onostranog, stalno postavljaju pitanja vezana za ono što se krije ispod površine vidljivog, pa je filozofija oblast u kojoj se dobro pronalaze. Osim toga ezoterijaske veštine su takođe oblasti koje ih privlače. Kada je uran u ovakvom položaju aspektovan loše, to je pokazatelj osetljivijeg zdrastvenog stanja.

URAN U DEVETOJ KUĆI

Uran u devetoj kući u natalnoj karti stavlja naglasak na inteligenciju, svestrano obrazovanje i veliku slobodu mišljenja. Ovo su osobe koje svetu dosta doprinose upravo zbog svoje otvorenosti ka širokim saznanjima i pokušaju pomeranja granica dostignuća u različitim oblastima. Slobodoumni su i skloni tome da istražuju izvan okvira dogmi i nametnutih klišea, tako da na taj način dolaze do novih ideja i boljih rešenja. Ukoliko su aspekti Urana u ovom položaju dobri ove osobe postajuvrlo uspešne na poslu gradeći sjajnu karijeru a mogu se pronaći i u vrlo različitim oblastima od religije, filozofije, arheologije, astronomije do politike i diplomatije. Osim toga, dobri aspekti Urana daće i osobe koje su dosta privučene i umetnošću. Međutim, kada su aspekti Urana u ovom položaju loši ove osobe postaju snažni sledbenici bilo verski, ideološki ili politički a takođe kod ovih osoba ponekad su izvesniji i problemi sa zakonom.

URAN U DESETOJ KUĆI

Uran u desetoj kući u natalnoj karti ukazuje na osobe koje teže ka profesionalnom usavršavanju tako da im je uspeh u karijeri veoma bitan. Kada je Uran u ovom položaju aspektovan dobro ove osobe stiču vrlo zavidan društveni položaj i reputaciju. Privučeni su neobičnim i nesvakidašnjim zanimanjima, ali su neretko zainteresovani i za prirodne nauke. U posao kojim se bave stalno unose nove metode, daju zanimljive predloge i njihovo mišljenje se visoko ceni i uvažava. Međutim, kada je Uran u ovom položaju loše aspektovan ove osobe postaju vrlo arogantne i teške za saradnju. Osim toga, u svojoj želji da stvari na poslu po svaku cenu izmene i okrenu u svoju korist umeju da odu predaleko rušeći postojeće sisteme i vrednosti. Ovakvo ponašanje najčešće rezultira ukorom tako da se postojeći problemi samo jos više produbljuju a ove osobe bivaju još teže za saradnju i "nepodnošljivije".

URAN U JEDANAESTOJ KUĆI

Uran u jedanaestoj kući u natalnoj karti ukazuje na kosmopolitski orijentisane osobe sa širokim shvatanjem stvari, otvorene i iskrene. Ne vole zastarele i konzervativne metode kada je u pitanju posao i edukacija, a na ljubavnom polju uvek teže ka slobodnijem i opuštenijem shvatanju ljubavnih veza. Kada je Uran u ovom položaju dobro aspektovan ove osobe postaju veliki pobornici demokratije, bave se humanirtarnim i socijalnim radom i zalažu se za istinoljublje. Oslobođeni su svakog straha od iznošenja pravih činjenica i istinitih iskaza. Međutim, kada je Uran u ovom položaju loše aspektovan ovim osobama je teško da ostvare kvalitetne odnose naročito u prijateljstvu. Takođe, kada je u pitanju prijateljstvo mogu se naći u nejasnim situacijama kada često može pogrešno izgledati da su nedovoljno pouzdani.

URAN U DVANAESTOJ KUĆI

Uran u dvanaestoj kući u natalnoj karti ukazuje na osobe koje su dobri poznavaoci ljudske psihe i istorije. Teže ka pronalaženju boljeg načina za veću povezanost čoveka sa čovekom kao i čoveka sa prirodom uopšte. Privučeni su proučavanju mističnog, a njihova interesovanja su neretko okrenuta i ka izučavanju hipnoze, meditacije, alternativne medicine... Kada je Uran u ovom položaju dobro aspektovan ove osobe mogu postati dobri psiholozi, psihoterapeuti, istoričari ali i pravi vidovnjaci. Međutim, loše aspektovan Uran u ovom položaju daje osobe koje lakše potpadnu lažima i obmanama a Uran u ovakvom položaju ponekad uzrokuje i psihičku nestabilnost.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE