Saturn u sedmoj kući - u braku sa starijom osobom

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Planeta Saturn u astrologiji predstavlja strukturu, ozbiljnost, disciplinu, odgovornost, dužnost, ograničenja, strahove, pesimizam, iskušenja... Sedma kuća je kuća Vage. U prvom redu ovo je kuća braka i partnerstva. Ova kuća je vazdušna i angularna (ugaona) kuća. Vrh sedme kuće se još naziva i Descendent i on se nalazi nasuprot Ascendentu (Ascendent je vrh prve kuće).

Saturn u sedmoj kući neretko ukazuje na veoma ozbiljne namere u ljubavi u smislu vrlo jasnog nastojanja na ostvarenju čvrste i stabilne ljubavne povezanosti i dugovečnog braka. Dakle, ova ličnost nastoji da percipira brak na vrlo zreo i ozbiljan način i može se reći da je za nju brak institucija. Velike nade polaže u ostvarenje uspešnog i trajnog braka s težnjama usmerenim ka dostizanju skladnog bračnog odnosa punog međusobnog poštovanja i razumevanja na dubljem nivou što zatim, može doprineti i radu na ostvarenju zajedničkih ciljeva koji se odnose na mogućnosti za poboljšanje zajedničke budućnosti.

Kada se radi o razmišljanjima i planiranjima o braku i o donošenju odluke o stupanju u brak, to se najčešće odvija na vrlo racionalan i trezven način. Po tom pitanju ličnost voli da napravi pametan izbor. Zato će težiti da u bračne vode uplovi tek nakon pažljivog razmatranja raspoloživih opcija i nakon racionalnog sagledavanja i analiziranja činjeničnog stanja i okolnosti po pitanju budućeg braka i svega onoga što smatra da brak sa sobom donosi.

Do veće neodlučnosti po pitanju donošenja odluke o ulasku u brak neretko dolazi i usled potiskivanja osećanja za koja se plaši da će joj na kraju biti povređena pa često ostavlja i utisak previše ozbiljne osobe koja, uz to, ljubavne romanse prihvata sa velikom rezervom.

Gledaće da za brak odabere emocionalno stabilnu, ozbiljnu, lojalnu, trezvenu, odgovornu i dostojanstvenu ličnost koja uz to ima i više iskustva o životu i koja je samim tim verovatno i mudrija. Onda kada je jako neodlučna po pitanju ljubavnog izbora velika je verovatnoća da će prednost dati kvalitetima kao što su mudrost, bogato iskustvo i sposobnost tako da se lako može desiti da odabere osobu koja je već ostvarena na poslovnom planu i koja već ima izgrađenu uspešnu karijeru i koja je, samim tim, vrlo moguće i prilično dobro situirana u finansijskom i imovinskom pogledu. Saturn u sedmoj kući često ukazuje na to da se ova ličnost može osećati veoma prijatno u društvu onih koji su stariji od nje. Mnoge individue sa ovim položajem Saturna mogu na polju ljubavi osećati neobjašnjivu privlačnost prema onima koji su primetno stariji tako da se odlučuju da budu u braku sa starijom osobom. Ukoliko ne uđu u brak sa nekim ko je stariji gledaće da to ipak bude neko ko je zrelijih shvatanja, ozbiljniji i sa bogatijim životnim iskustvom. Takođe, kod nekih individua ova pozicija Saturna ukazuje i na to da u bračne vode neće uploviti u mladosti već u svojim zrelijim godinama.

Veća probirljivost na polju ljubavi (koja je ovde ponekad uočljiva) dakle, obično dovodi i do toga da se, oni koji su nesigurniji u sebe (a to vrlo lako mogu biti oni koji imaju loše aspektovan Saturn u ovom položaju), teže odlučuju da stupe u brak u svojoj mladosti ali, takođe, kod njih često može biti uočljivo i prisustvo straha od emotivnog vezivanja u tom životnom dobu. Iz tog razloga se kod takvih primera može i videti da u zrelijem životnom dobu (kada je ličnost znatno iskusnija i sigurnija u svoja osećanja i u svoje odluke po pitanju pravljenja izbora na polju braka) ova individua se znatno lakše i odlučuje na takav korak.

Što se tiče spomenutog pravljenja izbora da se za brak odabere neko ko je stariji, to se najčešće odnosi na ličnost koja se u svojoj mladosti pokazuje zrelijom (i ima široka shvatanja o ljubavi, braku i životu uopšte i u tom pogledu ima bespredrasudna razmišljanja), koja je, uz to, sigurna u svoja osećanja, u svoje želje i u svoje odluke i koja se ne plaši emotivnog vezivanja (jer onda kada ima dobro aspektovan Saturn u ovom položaju lakše može naučiti kako da prevaziđe takve svoje strahove) ali uz sebe želi nekog ko ima još više znanja i iskustva od nje, nekog ko će joj otkriti novi svet, naučiti stvarima sa kojima se do tada još uvek nije upoznala i sa kim se može osećati još sigurnije.

Kada su u pitanju očekivanja koja ova individua ima od braka, ona se najčešće odnose na želju za ostvarenjem dugovečnog braka, koji bi bio izgrađen na čvrstom i nepoljuljanom međusobnom poverenju, poštovanju, na stabilnim osećanjima i koji bi imao dovoljno snage da odoli raznim iskušenjima i usputnim životnim problemima. Po pitanju braka najčešće se trudi da ima vrlo realistična očekivanja.

Na emotivnom planu je, dakle, često uočljiva težnja ka dostizanju čvršće sigurnosti kroz stabilnu ljubavnu vezu/brak. Postizanje i očuvanje stabilnosti ljubavnog odnosa/braka neretko predstavlja prioritet i imperativ u životu ove ličnosti. Ideja o uspešnom i dugovečnom braku je često primarna vrednosna kategorija na hijerarhijskoj lestvici životnih vrednosti ka čijoj realizaciji će usmeravati svoju energiju, trud i vreme.

Nastojaće da u braku aktivnije stiče i da uvećava zajedničku imovinu onda kada postoji čvrst dogovor o tome. Težiće na poštovanju bračnih i porodičnih vrednosti i gledaće da svojim marljivim radom obezbedi što više za svoju porodicu.

Položaj Saturna u sedmom polju ukazuje i na to da do eventualnog većeg neslaganja u ljubavnom odnosu, do javljanja većih tenzija i do nastupanja bračne krize veoma lako može dolaziti usled mogućeg nedovoljnog ispoljavanja nežnosti i suptilnih ljubavnih emocija u braku. Bračna kriza, dakle, češće može nastupiti u situacijama u kojima je ova individua previše zatvorena po pitanju iskazivanja svojih osećanja i onda kada ostavlja utisak da je indiferentna kada je u pitanju razmena nežnosti i ljubavne strasti u ljubavnom odnosu. Usled takve moguće veće zatvorenosti i oskudnijeg i rezervisanijeg ispoljavanja suptilnih i tananih ljubavnih emocija, u mnogim situacijama ostavlja i utisak hladnije, emotivno napete i nedovoljno romantične i nedovoljno strastvene osobe koja u braku ispoljava svoja osećanja takoreći kao po dužnosti iako se u većini slučajeva samo radi o tome da će prednost dati sigurnosti a ne uzbuđenjima i/ili romantičnim izlivima ljubavi.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE