Značenje imena Olivera

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Ime Olivera nastalo je od reči Olea što znači maslina. Maslina je na latinskom olea, na španskom olivera, na francuskom olivier, na engleskom olive).

Maslina se smatra svetom biljkom. Simbolizuje mudrost, znanje, uspeh, pobedu, nagradu, mir, plodnost, snagu, postojanost, blagostanje, zdravlje, večnost...

Drvo masline
Staro drvo masline (Old olive tree near Karystos, Eboeia, Greece) Fotografija Tim Bekaert, public domain

Maslina je duboko poštovana širom sveta. U hrišćanstvu je simbol svetosti i božje brige o ljudima, u Bibliji se maslina spominje više od hiljadu puta. Postoje stabla masline koja su starija od 2000 godina. U Maslinovoj gori u Getsemanskom vrtu u Jerusalimu nalazi se maslina stara više od 2000 godina a pod krošnjom ove masline Isus se sa svojim učenicima molio i nalazio mir. Egipatski Faraoni i rimski carevi se se ukrašavali vencima od maslinovog lišća što je predstavljalo simbol njihove veličine i slave. Maslinovo ulje je u antičkoj Grčkoj nazivano tečnim zlatom. Pobednici na starovekovnim Olimpijskim igrama bili su ukrašavani maslinovim vencima a kao nagradu su dobijali amfore (glinene posude) sa maslinovim uljem. Maslina se naziva i zlatom Mediterana. Zbog izuzetnog kvaliteta stabla masline, nameštaj od drveta masline se smatra visoko vrednim. U Japanu, zemlji sa bogatom tradicijom, maslina je simbol učenosti, uspeha i pobede.

Legenda o nastanku masline

Prema legendi boginja Atina (grčka boginja mudrosti, veštine, znanja, umetnosti, inspiracije i hrabrosti) i bog Posejdon (grčki bog mora) su želeli da na istom mestu izgrade grad sa svojim imenom. Kako ni Atina ni Posejdon nisu odustajali od svojih namera među njima je nastala rasprava ko će na tom mestu sagraditi svoj grad. Zevs (grčki vrhovni bog) je rešio da grad dobije onaj ko tom mestu podari lepši i vredniji dar. Posejdon je pokušao da svojim darovima odnese pobedu ali je Atina stvorila maslinu i na taj način pobedila Posejdona jer je maslina bila lepši i vredniji dar a bog Zevs joj je dozvolio da grad bude nazvan njenim imenom. Boginja Atina je zatim prema legendi stvorila grad Atinu (sadašnji glavni grad Grčke).

Maslina kao inspiracija


Vincent van Gogh: Maslinjak (Olijfgaard, Olivengarten, Olive grove)

Mnogi pesnici i filozofi su pisali o značaju i simbolici masline dok je mnogim slikarima maslina inspiracija u umetničkom stvaralaštvu.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE