Retrogradni Merkur

Merkur
MERKUR

Retrogradni Merkur je prividno kretanje Merkura unazad i ukazuje na izraženiju opasnost od smanjene opreznosti kao i na izraženiju opasnost od mogućih češćih ili značajnijih propusta i grešaka u postupcima kao i u razumevanju. Merkur se u astrologiji povezuje sa komunikacijom i informacijama, sa percepcijom, sa razmišljanjem i rasuđivanjem, sa transportom i putovanjima, sa razmenom i trgovinom, itd.

Kada je Merkur retrogradan često je potrebno biti na dodatnom oprezu i treba se još bolje čuvati neprilika i problema. Retrogradni Merkur donosi izraženiju opasnost od započinjanja nekih aktivnosti ili nekih poslova bez adekvatne pripreme ili bez dovoljno jasnog i dovoljno preciznog ili dovoljno realnog plana i odgovarajućeg razmatranja situacije što sa sobom nosi i povećani rizik od javljanja prepreka, problema i neuspeha u pokušaju realizacije takvih zamisli i planova. Donosi i izraženiju opasnost od lakšeg upadanja u nekakve životne "zamke" tako da je poželjno naročito kada je Merkur retrogradan biti na još većem, dodatnom oprezu i kada su u pitanju važni dogovori, pristanci, potpisivanje ugovora i sl. Dodatan oprez je poželjan i prilikom kupovine nekretnina, automobila i vrednijih stvari a veći oprez je potreban takođe i prilikom transporta vrednijih stvari bilo prilikom njihove kupovine bilo prilikom njihovog premeštanja ili npr. transporta zbog selidbe. Takođe, prilikom putovanja (a naročito prilikom dužih bilo privatnih bilo poslovnih putovanja) postoji izraženija opasnost od javljanja raznih neprijatnih situacija a takve neprijatnosti često mogu biti vezane upravo za javljanje kvara prevoznog sredstva ali neretko i za lakše javljanje najrazličitijih nesporazuma u komunikaciji među ljudima koji putuju.

Retrogradni Merkur i komunikacija
Retrogradni Merkur nije baš naklonjen nesmetanoj komunikaciji na daljinu

Kako je Merkur u astrologiji snažno povezan sa komunikacijom, retrogradni Merkur može uticati negativno naročito na komunikaciju na daljinu (komunikacija putem interneta, razgovor telefonom, itd) bilo u smislu mogućeg lakšeg javljanja raznih tehničkih problema (smetnji ili prekida prilikom takve komunikacije u najnezgodnijim trenucima), bilo u smislu lakšeg javljanja nesporazuma i raznih pogrešnih tumačenja prilikom komunikacije.

Merkur je u astrologiji snažno povezan i sa inteligencijom a retrogradnost Merkura se ogleda i u izraženijoj opasnosti od mogućeg nedostatka kreativne inspiracije ili potrebne koncentracije naročito prilikom obavljanja nekih zahtevnijih intelektualnih ili kreativnih poslova.

Kada je u pitanju edukacija retrogradni Merkur neretko donosi slabljenje kvaliteta saradnje i među onima koji inače najčešće nastoje da udruženo zajedničkim snagama steknu razna nova znanja.

Kada je Merkur retrogradan i tračevi i dezinformacije mogu lakše nastajati i dalje se lakše pretvarati u još veće neistine i lakše i brže se dalje pročuti i širiti, neistine lakše mogu "dobiti krila" tj. brže dolaziti do nas.

Kako izbeći ovakve loše strane retrogradnosti Merkura? Pre svega ne treba paničiti. Zatim, potrebno je da uz dodatan oprez na stvari gledate šire ili fleksibilnije. Fleksibilnost može biti od posebno velikog značaja jer se treba na pravi način prilagoditi datoj situaciji pošto retrogradni Merkur donosi izraženiju opasnost i od učestalijeg ponavljanja propusta i grešaka. Dakle, potrebno je pokušati pronaći način za ispravno shvatanje gde su greške ili propusti i pokušati na adekvatan način to i ispraviti. Kod kreativnih intelektualnih poslova kao što je npr. posao pisca ponekad može pomoći pravljenje određene pauze uz takvo promišljanje koje ne opterećuje suviše pa će se na taj način i kreativnost i nove ideje često lakše roditi. Iako može izgledati paradoksalno - nekim piscima (i umetnicima uopšte) retrogradni Merkur može čak doneti i znatno bolju produktivnost i to uglavnom onima koji ne paniče prilikom perioda nedostatka kreativnosti ili ideja već pokušaju da uz dovoljno staloženo i adekvatno sagledavanje problema dođu do rešenja za takvu situaciju preokrećući je u svoju korist.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE