Retrogradna Venera

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Venera Retrogradno kretanje predstavlja prividno kretanje planeta unazad kada se dešava da planeta tokom svog putovanja kroz Zodijak prividno uspori svoje kretanje, promeni svoj smer i počne da se vraća suprotnim smerom kroz Zodijak. Narednih nekoliko nedelja ili meseci (u zavisnosti od toga koja planeta se kreće retrogradno) njen smer kretanja je suprotan u odnosu na kretanje drugih planeta tj planeta koje se kreću u direktnom smeru. U trenutku kada retrogradno kretanje prestaje, planeta opet prividno uspori svoje kretanje, zastane i onda krene u direktnom smeru. U realnosti planete nikada ne menjaju smer kretanja već je retrogradno kretanje samo privid prouzrokovan činjenicom da se i sve ostale planete, poput Zemlje, kreću oko Sunca svaka svojom putanjom (različitim orbitama oko Sunca) i brzinama koje se međusobno razlikuju.

Poznato je da je još pre više hiljada godina drevna civilizacija Maja poštovala uticaj Venere i pridavala ogroman značaj kretanju ove planete na planiranje svakodnevnih životnih akivnosti. Naime, Maje su pažljivo pratile kretanje planete Venere i usklađivali svoje ratne planove sa njenim kretanjem. Retrogradno kretanje Venere Maje su smatrale vrlo opasnim periodom kada su morali biti na dodatnom oprezu i u stanju pripravnosti zbog mogućih napada od strane neprijatelja ali i same Maje su za vreme retrogradacije Venere planirale osvajačke napade na svoje neprijatelje.

Retrogradacija Venere se odražava na dve životne sfere: na ljubavnu i na finansijsku. Tokom ovog perioda naglašena je opasnost od javljanja emotivne nesigurnosti na polju ljubavi. Do javljanja emotivne nesigurnosti obično dolazi usled nedovoljnog razumevanja, nedovoljne tolerancije kao i usled ostavljanja utiska postojanja želje za indiferentnijim ponašanjem kada je u pitanju razmena nežnosti i najdubljih pozitivnih emocija u ljubavnoj vezi ili u braku. Ovo je, dakle, period u kome je izvesnije javljanje snažnije disharmonije u ljubavnom odnosu za one koji su u ljubavnoj vezi ili u braku. Za usamljene ovo može biti period neispunjenih želja i očekivanja na polju ljubavi. Naročito je poželjno biti na oprezu kada je u pitanju planiranje braka jer se period retrogradne Venere smatra nepovoljnim kada je u pitanju planiranje takvih važnih životnih događaja.

Ukoliko je u trenutku Vašeg rođenja na nebu bilo retrogradno kretanje Venere to daje snažne indicije da ćete tokom života biti oprezniji i rezervisaniji kada je u pitanju želja za dubljim vezivanjem u ljubavi. To, međutim, ne znači da zasigurno nećete imati sreće u ljubavi, već znači da ovakva Venera može usporavati proces ostvarenja srećnog braka i može Vas terati da ulažete mnogo više energije i truda nego što je to obično potrebno kako bi Vam se ostvarile želje u ljubavi.

Na polju finansija treba biti posebno obazriv tokom trajanja perioda retrogradnosti Venere kada je poželjan dodatan oprez prilikom raspolaganja novcem. Ovaj period se smatra naročito opasnim kada je u pitanju zaduživanje odnosno uzimanje pozajmica, trgovina nekretninama, investiranje novca odnosno ulaganje novca prilikom započinjanja nekog posla jer je naglašena izraženija opasnost od neadekvatne procene kao i od neumerenijeg i neopreznijeg raspolaganja novcem. Ovaj period se takođe smatra nepovoljnim i za kupovinu nakita kao i nekih drugih vrednijih i skupocenijih stvari.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE