Retrogradni Mars

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Mars je retrogradan onda kada, gledano iz naše perspektive (dakle, posmatrano sa Zemlje), izgleda kao da se kreće unazad. Kretanje planeta u Sunčevom sistemu je takvo da se povremeno stiče takav utisak da izgleda kao da se neke planete kreću unazad (unazad u odnosu na uobičajeno kretanje), naravno u zavisnosti sa koje se pozicije u Sunčevom sistemu posmatra (odnosno iz referentnog sistema koje planete Solarnog sistema) a takvo kretanje planeta se naziva retrogradno kretanje planeta ili retrogradnost planeta.

Orbita Marsa je udaljenija od Sunca u odnosu na orbitu Zemlje (Mars je četvrta planeta od Sunca), takođe toj planeti, koja se naziva i crvenom planetom, je potrebno više vremena za obilazak oko Sunca. Za obilazak Marsa oko Sunca je potrebno oko 26 meseci što je znatno duži vremenski interval u poređenju sa jednom zemaljskom godinom (12 meseci) koliko je za orbitalnu revoluciju potrebno Zemlji. Samim tim, Zemlja na njenoj takvoj putanji koja je kraća od Marsove, u kraćem orbitalnom periodu iznova "sustiže" planetu Mars i pretiče je kao u nekakvoj svemirskoj trci usled čega se stiče utisak da Mars usporava i kao da se u određenim vremenskim intervalima kreće unazad a takvo njegovo retrogradno kretanje obično traje oko par meseci odnosno približno između dva i dva i po meseca.

Planeta MarsPlaneta Mars

U astrologiji se planeta Mars između ostalog povezuje sa energijom, strašću, akcijom i ambicioznošću pa se takvo spomenuto retrogradno kretanje te planete neretko povezuje sa okolnostima koje lako mogu umanjivati motivisanost za rad, sa težim ostvarenjem pojedinih planova ili projekata čija realizacija podrazumeva više energičnosti, sa javljanjem nekih želja koje se zatim sporije nego očekivano ostvaruju itd. ali se ipak i neretko odnosi na naglašene mogućnosti za neka od bitnih preispitivanja planova. Čak i kada okolnosti osobu "povuku korak nazad", odnosno udalje je, od ostvarenja bitnih ciljeva ipak se to neretko zatim može već ubrzo nadoknaditi i čak i brže (u odnosu na prethodno planirano) se približiti realizaciji takvih ciljeva, dakle korak nazad nekad znači i pripremu za nekoliko koraka napred.

Često se mogu primetiti raznorazna kašnjenja po pitanju nekih dešavanja u toku retrogradnog kretanja ove crvene planete pa samokontrola (a pogotovo po pitanju emocija) i strpljenje često bivaju na ispitu. Imati dovoljno strpljenja je važno i inače a pogotovo može biti jako važno tokom takvih perioda. Savremeno doba je takvo da se brže dešavaju mnoge promene, mnogi nastoje da budu što efikasniji, ljudi su generalno užurbaniji nego nekada i ambicioznost je prisutnija, neretko je mnogo teže ljudima da pokažu strpljenje, teže nego što je to bilo nekada u prošlosti i ponekad se potcenjuje značaj dovoljnog strpljenja. Ipak, ne treba potcenjivati značaj strpljenja, preterano nestrpljenje lako dovodi do javljanja brojnih problema a to je u toku retrogradnosti Marsa pogotovo često primetno u smislu lakšeg javljanja verbalnih ispada odnosno neadekvatnih izjava a pogotovo kada su takve izjave žustre i energične.

Retrogradnost Marsa se ne dešava često (jednom u otprilike dve zemaljske godine) ali ta planeta ipak nije rekorder po tome koliko se retko dešava da je retrogradna, retrogradnost Venere se dešava još ređe.

U astrologiji se retrogradno kretanje Marsa označava simbolom za retrogradnost ℞ koji stoji pored simbola ♂ a koji označava planetu Mars, više vekova star simbol ove planete je krug i koplje odnosno štit i koplje (a tek u 18. veku je počela upotreba tog simbola i za označavanje muškog pola nakon što je švedski prirodnjak Karl fon Line odlučio da u tu svrhu upotrebljava taj simbol).

Retrogradni Mars se u astrologiji može posmatrati u smislu tranzitnog retrogradnog Marsa a i u smislu natalnog retrogradnog Marsa, natalni često može imati i znatno veći značaj od tranzitnog. Tranzitni retrogradni Mars ukazuje i na vreme kada je neretko još i potrebnije (još i potrebnije nego inače) dobro razmisliti pre postupanja. Natalni retrogradni Mars se neretko povezuje sa poteškoćama u iskazivanju/ispoljavanju: odlučnosti u delovanju nekih osoba (a moguće i hrabrosti tih osoba u nekim situacijama), inicijative, direktnosti u nekim pristupima… Moguća je izraženija skeptičnost i prisutnija zatvorenost u međuljudskim odnosima i to čak i na ljubavnom planu. Pa ipak, značenja kombinacija pokazatelja se lako mogu i znatno razlikovati za svaku osobu i neki pokazatelji mogu biti snažniji i "nadjačati" druge pokazatelje.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE