Tranziti Marsa (1. deo)

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Ovde se možete upoznati sa tranzitima Marsa u astrologiji, možete pročitati o tranzitima Marsa i Sunca, Marsa i Meseca, Marsa i Merkura, Marsa i Venere, Marsa i Marsa.

MARS I NATALNO SUNCE

Mars konjunkcija Sunce - trajanje ovog tranzita neretko obeležava nagli porast energije, vitalnosti, odlučnosti i volje tako da se u ovom periodu pri započinjanju bilo kakvih životnih aktivnosti pristupa s ogromnom dozom entuzijazma, hrabrosti, kreativnosti, samopouzdanja, strastvenosti... Može biti prisutna uvećana volja, probuđen takmičarski i predvodnički duh kao i želja za nametanjem svoje autoritativnosti. Često je uočljiva i potreba da se bude u centru pažnje i da se na sebe preuzimaju brojne odgovornosti koje iziskuju organizatorske sposobnosti. Strastvenost u ljubavi takođe, dolazi do većeg izražaja kao i pojačana želja za uzbudljivim ljubavnim avanturama.

Mars sekstil Sunce - ovaj aspekt potpomaže oslobađanje ogromnog naboja pozitivne energije i kreativnog potencijala što se može pokazati naročito darodavnim kod novih početaka, na ljubavnom i poslovnom planu.

Mars kvadrat Sunce - ovaj tranzit može označavati period pun padova kako na ličnom tako i na profesionalnom planu zbog postojanja izraženije opasnosti od javljanja snažnije bezvoljnosti, nemotivisanosti i od nedostatka samopouzdanja. Može biti prisutan i osećaj nemoći, ljutnje i besa zbog nemogućnosti odvijanja situacije u željenom pravcu. Do većih grešaka u postupcima, odlukama i ponašanju obično dolazi zbog jako loše organizacije a često i zbog neadekvatno definisanog životnog cilja.

Mars trigon Sunce - ovaj period neretko obeležava snažnija potreba za uvećanjem/usavršavanjem vrlina i kvaliteta na ličnom planu jer osoba može smatrati da svoj puni potencijal može najefikasnije ostvariti onda kada je u dodatnoj meri poboljšala sebe i svoj pristup stvarima u životu.

Mars opozicija Sunce - tokom trajanja ovog tranzita može biti prisutna izraženija opasnost od javljanja pojačane napetosti, tenzija i većih unutrašnjih konflikata ličnosti uz osećaj nemogućnosti ispoljavanja svog punog potencijala na mnogim životnim poljima.

MARS I NATALNI MESEC

Mars konjunkcija Mesec - pod uticajem ovog aspekta mogu biti prenaglašene emocionalne reakcije, svakodnevni uticaji i doživljaji se primaju emotivnije dok pristup stvarima u mnogim situacijama ume da bude i znatno subjektivniji. Za vreme trajanja ovog tranzita je u ponašanju moguća pojava snažnije posesivnosti i ljubomore. Takođe, iako je prisutna želja za skrivanjem svojih osećanja, neke negativne emocije i loše raspoloženje se i pored velikog truda ipak ne mogu lako sakriti.

Mars sekstil Mesec - ovaj tranzit podstiče ekspresivnost i u mnogim prilikama potpomaže otvoreno i direktno ispoljavanje osećanja, stavova i ideja što može biti veoma korisno kod razjašnjenja različitih životnih situacija. Može biti naglašena neuobičajena upornost, inicijativnost i odlučnost pomoću koje se lakše može doći do ostvarenja nekih podsvesnih želja i fantazija o kojima se čežnjivo mašta i sanja.

Mars kvadrat Mesec - trajanje ovog tranzita generalno obeležava postojanje veće opasnosti od naglih, plahovitih i nepromišljenih reakcija koje mogu dovesti do ispada na emotivnom planu. Moguće je i prisustvo veće žestine i agresivnosti u ponašanju, izlivi ljutnje i besa...

Mars trigon Mesec - ovaj aspekt se povezuje sa aktivnošću, strašću i brojnim prijatnim uzbuđenjima na ličnom, emotivnom planu.

Mars opozicija Mesec - nagoveštava izraženiju opasnost od nemogućnosti potiskivanja nekih negativnih emocija i lošeg raspoloženja što može vrlo lako izazvati i ulazak u brojne sukobe.

MARS I NATALNI MERKUR

Mars konjunkcija Merkur - trajanje ovog tranzita neretko obeležava prisustvo snažnijeg osećaja intelektualne superiornosti i nadmoći u međuljudskim odnosima. Strastveno se zalažući, u komunikaciji sa drugima, ličnost može imati pojačanu potrebu za aktivnim učestvovanjem u mnogim debatama u kojima će težiti ka dominaciji i nadmetanju. Nestrpljivim iznošenjem svojih ideja težiće da se izbori za bolji položaj i za ostvarenje svojih interesa. Međutim, usled grubljeg i agresivnijeg pristupa u komunikaciji moguće je i ostavljanje utiska neprijateljske nastrojenosti.

Mars sekstil Merkur - ovaj aspekt potpomaže ostvarenje konstruktivne komunikacije kao i preuzimanje inicijative kod pravljenja prvih koraka u započinjanju pozitivnih životnih promena.

Mars kvadrat Merkur - pod uticajem ovog tranzita može biti prisutna izraženija opasnost od ulaska u suvišne rasprave i u verbalne sukobe koji mogu podstaći i javljanje većih problema u međuljudskim odnosima. Tokom trajanja ovog tranzita osoba obično ima "kratak fitilj" i brzo i lako "pada u vatru".

Mars trigon Merkur - nagoveštava prisustvo snažnije težnje za strastvenim, odlučnim i upornim zalaganjem u cilju što brže realizacije zacrtanih ciljeva. Trajanje ovog tranzita može biti naročito darodavno za efikasno obavljanje raznih intelektualnih izazova a ponajviše za pisanje.

Mars opozicija Merkur - ovaj tranzit upućuje na postojanje izrazite opasnosti od svađalačke nastrojenosti, od preteranog izliva žestine, ljutnje, besa i agresivnosti u komunikaciji do čega najčešće dolazi usled snažnije težnje da se do pobede u debati po svaku cenu dođe.

MARS I NATALNA VENERA

Mars konjunkcija Venera - trajanje ovog tranzita neretko obeležava nagli porast uzburkanih ljubavnih emocija, želja za otvorenim i direktnim ispoljavanjem strastvenosti u ljubavi i pojačana potreba za uzbudljivim trenucima na seksualnom planu. Ovaj tranzit često budi potrebu za zaljubljivanjem i želju za ljubavlju, vrhunskim zadovoljstvima i hedonističkim uživanjima u ljubavnom odnosu. Šarmantnost i privlačnost osobe u ovom periodu mogu dolaziti do posebnog izražaja uz prisustvo pojačanih seksualnih apetita. Takođe, za vreme trajanja ovog tranzita suprotnosti se privlače.

Mars sekstil Venera - ovaj aspekt potpomaže pružanje sjajnih prilika za novi početak i sreću u ljubavi. Ovaj period usamljenima nagoveštava naglašenije mogućnosti za prekid samoće i za zaljubljivanje "na prvi pogled".

Mars kvadrat Venera - pod uticajem ovog tranzita ličnost može osećati da je njena strastvenost u ljubavi "zarobljena" i da je ne može ispoljiti na adekvatan način. Oseća se i sputano, blokirano i razočarano usled mogućih neuspeha na polju ljubavi. U mnogim situacijama ima i snažniji utisak da se ne pomera s mesta, da je nešto koči i da se u njenom životu ništa novo ne dešava. U ovom periodu je moguća i neuzvraćena ljubav.

Mars trigon Venera - nagoveštava "rađanje" nove ljubavi i donosi prilike za nove početke, intenzivnija druženja i za čarobno lepe trenutke na emotivnom i seksualnom planu. Onima koji su već u vezi/braku, ovaj period može doneti pružanje šansi za "oživljavanje" starih ljubavnih emocija s početka veze što može u velikoj meri "osvežiti" njihovu ljubav.

Mars opozicija Venera - ovaj tranzit donosi izraženiju opasnost od ljubomornih ispada u ljubavi. Prisutna je i veća opasnost od raskida slabih ljubavnih veza zbog komplikovanja situacije. Ukoliko je pak osoba usamljena, u ovom periodu postoji veća opasnost od pogrešnog izbora u ljubavi.

MARS I NATALNI MARS

Mars konjunkcija Mars - za vreme trajanja ovog tranzita može se osećati porast i naboj pozitivne energije, snage, samopouzdanja, vitalnosti, strastvenosti... Period može biti veoma plodan za nove početke kako na privatnom/ljubavnom planu tako i na profesionalnom/poslovnom planu. Pružaju se brojne prilike i šanse a od posebnog značaja je pravilno usmerenje energije i upotreba svoje energičnosti na ispravan i konstruktivan način kao i nastojanje na održavanju skladnih međuljudskih odnosa. Temperamentnija priroda u ovom periodu dolazi do većeg izražaja pa je za postizanje željenih uspeha potrebno izbegavanje ulaska u otvorene sukobe i potrebno je izbegavanje stvaranja neprijateljstava.

Mars sekstil Mars - ovaj aspekt potpomaže oslobađanje vatrene strastvenosti na polju ljubavi tako da osoba u ovom periodu može znatno lakše izražavati svoje želje, potrebe i težnje u ljubavi što može doprineti i poboljšanju celokupnog slaganja u ljubavi i postizanju željene harmonije na ovom životnom polju.

Mars kvadrat Mars - tokom trajanja ovog tranzita ličnost može imati nedostatak energičnosti i osećati se blokirano, sputano i bezvoljno. Karakteristično je i teže kontrolisanje nekih negativnih emocija pa je zbog toga olakšan i ulazak u razne problematične situacije. Takođe, često nije u stanju da dovrši ono što započne pa je u ovom periodu moguće i nagomilavanje raznih obaveza. Iz tih razloga je često i ljuta na sebe a može imati i izlive besa u ponašanju.

Mars trigon Mars - pod uticajem ovog tranzita može biti prisutna snažnija težnja za usmeravanjem ogromne količine pozitivne energije u entuzijastično započinjanje novih projekata, poslovnih poduhvata ili pak u kreiranje planova vezanih za ljubavnu sferu života.

Mars opozicija Mars - ovaj tranzit generalno upućuje na postojanje izrazite opasnosti od fizičkih povreda pa je potrebna veća obazrivost u ovom periodu. Dodatno, za vreme trajanja ovog tranzita moguće je teže podnošenje stresa.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE