Mars kvadrat Merkur - nedorečenost u iskazivanju želja

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Mars kvadrat Merkur je napet tranzit koji neretko ukazuje na lakše javljanje dilema i unutrašnjeg kolebanja u pogledu toga kakvu odluku doneti u datom trenutku o tome da li nešto reći ili prećutati. Ukoliko se donese odluka o tome da se kaže ono što se želi, postoji povećana opasnost da se to izgovori u afektu na brzoplet, impulsivan, sarkastičan, neadekvatan i pogrešan način a ukoliko se pak odluči da se prećuti, moguće je kasnije kajanje zato što se nije izgovorilo ono što se želelo pogotovo ukoliko bi bio prisutan i snažan osećaj ili utisak da je tada ipak postojala dobra prilika za to.

Mars
Image/photo by NASA

Trajanje ovog tranzita neretko će obeležiti i javljanje snažnijeg utiska nekakve blokade po pitanju nastojanja na izražavanju misli, želja, osećanja, htenja i potreba. Usled nemogućnosti adekvatnog iskazivanja onoga što "leži na duši", u ovom vremenskom intervalu se češće i javlja nagomilavanje nezadovoljstva takvom situacijom, uglavnom usled nedorečenosti u iskazivanju želja. Onda kada je učesnicima u razgovoru teže da iskažu svoje želje tada češće dolazi i do nesporazuma ne samo po pitanju želja već moguće i po pitanju nekih njihovih stavova, nekih uverenja, očekivanja itd.

U ovim momentima ličnost će, dakle, ipak pre odlučiti da neke svoje želje radije prećuti, da neke stvari koje želi da kaže ili uradi ipak radije zadrži za sebe i da to sačuva u sebi, u tim trenucima bi lako mogla ostavljati utisak snažnije potrebe za suzbijanjem/potiskivanjem svojih želja čak i kada su želje snažne ali joj nije lako da govori o toj temi.

Nedorečenost u iskazivanju želja u mnogim okolnostima dovodi do znatno lakšeg javljanja nesporazuma i u komunikaciji o drugim temama. Nedorečene izjave i neizgovorene želje često dovode i do toga da mnoga očekivanja ne budu zbog toga ispunjena usled nemogućnosti upoznavanja druge strane sa onim što se od nje želi i očekuje.

Za ovaj vremenski okvir neretko je karakteristično i javljanje snažnije promenljivosti stepena motivisanosti za ispunjavanje nekih od obaveza kao i pojava mrzovolje kada bi se ispunjavanje čak i nekih od redovnih, uobičajenih obaveza i aktivnosti najradije ostavilo za posle, odložilo za neki drugi put.

U brojnim trenucima može biti uočljiv i nedostatak entuzijazma i manjak takmičarskog duha što bi lako moglo dovesti i do toga da se ni ne pokuša rad na nečemu što se ranije želelo zbog straha od neuspeha.

Mars u kvadratu sa Merkurom neretko ukazuje i na javljanje veće nesigurnosti u komunikaciji kada se često izbegavaju veće debate zbog snažnijeg osećaja nesigurnosti u sebe prilikom nastupa i kada se u brojnim situacijama događa i to da čak ni sasvim mali nagoveštaj nadmetanja (čak i nagoveštaj takvog nadmetanja koje bi sagovornika lako ostavilo bez prednosti tokom debate) neće biti dovoljan kako bi individua bila mentalno podstaknuta da se pokrene u smislu promene načina komunikacije koja bi joj mogla doneti samouverenije iznošenje stavova i zaključaka i koja bi joj moguće donela i osećaj pobede u debati.

Merkur
Image/photo by Jean Beaufort

Za vreme trajanja ovog kvadrata generalno gledano dolazi do ostavljanja pogrešnog utiska u komunikaciji zbog nedorečenosti prilikom iskazivanja misli i želja što zatim, dovodi i do javljanja osećanja nezadovoljstva jer se i neki od planova i neke od zacrtanih zamisli ne ostvaruju onako kako se to nekada ranije priželjkivalo.

Ovaj tranzit dakle, ne ukazuje na odsustvo želja već na nedorečenost u iskazivanju želja što zapravo znači da ličnost može imati potrebu da izrazi ono što misli, želi i oseća ali u njoj će se u momentima u kojima je očekivano da se rečima izrazi stvarati snažniji utisak kao da joj nešto ipak ne dozvoljava da to uradi i kao da joj intuicija šalje signale da bi joj bilo pametnije da tada ipak potisne ono što želi i što oseća i da to prećuti tj. da svoje mišljenje zadrži za sebe, usled čega je znatno olakšano i javljanje nezadovoljstva i razočaranosti zbog neispunjenosti njenih želja, nadanja i očekivanja onda kada i samo ostvarivanje tih želja, nadanja i očekivanja zavisi i od njihovog izražavanja u komunikaciji.

U ovom vremenskom intervalu se češće događa da na emotivnom planu neke ljubavne želje (a naročito one za koje niko drugi ne zna i koje se čuvaju u tajnosti), a koje se u najvećoj meri odnose na ljubavnu žudnju za nekim, kao da ostaju "zarobljene" u duši. Takve skrivene želje za oslobađanjem ljubavne strastvenosti dakle, u ovim trenucima najčešće ostaju neotkrivene i onda kada su okolnosti takve da se stiče utisak da bi bilo mudro tada iskazati takve želje a nije ih lako iskazati najčešće zbog pribojavanja da će prilikom pokušaja iskazivanja i ispoljavanja ljubavne strasti doći do ostavljanja pogrešnog utiska, da druga strana neće shvatiti pa takve želje obično samo nastavljaju da i dalje tiho postoje u duši poput čežnje neostvarene, nedoživljene.

Mars kvadrat Merkur ukazuje na to da bi pogotovo u ovom vremenskom okviru trebalo povesti i više računa prilikom započinjanja novih aktivnosti oko nekih važnijih pitanja i dešavanja pa bi bilo mudrije dovoljno strpljivo razmotriti čak i mogućnosti za odlaganje nekih događaja ili nekih razgovora oko važnijih životnih stvari i u cilju uspešnijeg izbegavanja napetih i konfliktnih situacija.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE