Mars opozicija Venera - turbulencije na polju ljubavi

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Mars opozicija Venera tranzit je koji često ukazuje na to da u ovom vremenskom intervalu ponašanje i iskazivanje osećanja, želja, fantazija i potreba u ljubavi može izgledati kao da ide iz krajnosti u krajnost. Naime, tada su na ljubavnom planu neretko uočljiva turbulentnija dešavanja koja mogu ukazivati na to da se u jednom trenutku događa da se zaljubljenost, požuda, nežnost i strastvenost u ljubavnom odnosu izražavaju na vrlo otvoren, nesputan i slobodan način i bez oklevanja dok u narednom trenutku izgleda kao da ljubavni partneri jedno drugom teraju inat i svojim ponašanjem šalju jedno drugom poruku kao da su na suparničkim/protivničkim stranama a pritom kao da nijedna strana ne popušta.

Ljubavna iskra u smislu ljubavne strasti se veoma brzo pali ali se isto tako brzo i gasi. Kao da je neodrživa. Silina privlačnosti može biti tolike jačine da izgleda nezaustavljivo ali već u sledećem trenutku je ipak moguće da dolazi do snažnog odbijanja. Izlivi ljubavi i toplina međusobne bliskosti se već ubrzo lako mogu veoma naglo pretvoriti u netrpeljivost, tenzije i u svađalačko raspoloženje tako da će u ovom periodu mnogi ljubavni parovi imati i snažniji utisak da ne znaju na čemu su u ljubavi, da li se vole ili se ne podnose. Turbulencije na polju ljubavi su neretko ključna dešavanja koja obeležavaju trajanje tranzita Mars opozicija Venera.

To može biti vrlo izazovan i dinamičan period koji će neretko obeležiti i ekspresivnost i eksplozivnost u ispoljavanju emocija, dakle, i pozitivnih (strastvena požuda u ljubavi) a i nekih negativnih (ljutnja, loše raspoloženje pa čak i žestina). Emocije nailaze poput talasa koji zapljuskuju morsku obalu. Emotivne želje i potrebe se ispoljavaju sa više strasti a sa manje logike. Ujedno je teže i uspostavljanje kontrole nad emocijama koje se ispoljavaju na takav prenaglašeni način. Čim se i sama ideja emocije pojavi, obično se oseća i nagon za brzim i energičnim oslobađanjem i porađanjem date emocije u vidu izražavanja datog osećanja kroz otvorenu i direktnu komunikaciju ili nekim postupcima odnosno delima. Nestrpljivost raste ukoliko se to što se oseća čuva u sebi a zajedno sa tim raste i uvećava se i želja koja kao da jedva čeka da bude ispunjena.

Morska obala tokom zalaska sunca
Photo by Firushan Numaam

Neretko se dešava da se tada potpuno impulsivno i pod afektom kaže i nešto što se ne misli, da se izgovaraju grube i bolne reči koje na duši posle ostavljaju ožiljke i zbog kojih se kasnije, kada sve to prođe javljaju osećaji krivice i griže savesti.

Tokom trajanja ovog vremenskog intervala budi se pojačana želja za zagrljajima, poljupcima, maženjem, za potpunim čulnim doživljajem ljubavi i uživanjem u čarobnosti ljubavi na način kao da sutra ne postoji pa ipak već ubrzo nakon doživljenih prijatnih trenutaka kod mnogih parova stupa na scenu svađalački impuls i porivi ka prepirkama pa onda se nanovo javlja želja za pomirenjem a poznato je da nakon svađe pomirenje i ljubavno sjedinjenje tada može biti još i slađe.

Kada su u pitanju svađe, do toga obično dolazi usled veće nestrpljivosti u komunikaciji i usled tvrdoglavosti pa izgleda kao da svako vuče na svoju stranu, tada često nije prisutna ni volja da se prizna kada se za nešto nije u pravu a razlike u mišljenjima i stavovima se teže nivelišu.

Do javljanja nesuglasica, prepirki i svađa češće dolazi oko novca i to sa još većom verovatnoćom onda kada se dešava da se egoistično misli prvenstveno na svoje potrebe u kupovini dok se istovremeno pokazuje znatno manje razumevanja za potrebe voljene osobe. Dakle, do ozbiljnijih neslaganja dolazi i usled neusklađenosti oko dogovora koji se odnose na način raspolaganja finansijama.

U ovom vremenskom okviru zapravo ljubavi najčešće ne nedostaje već pre može biti potrebno jasnije pokazivanje dovoljnog strpljenja, tolerancije i razumevanja kao i jasnije pokazivanje spremnosti na adekvatne razumne kompromise.

Za vreme trajanja ovog tranzita se usled često uočljive veće zainteresovanosti za ljubav i za energičnije ili agresivnije zavođenje u ljubavi dešava i da se samim tim javlja i pojačana želja za uvećanjem privlačnosti pa se kod mnogih individua može primetiti i javljanje veće želje i čvršće rešenosti za dodatnim unapređenjem fizičkog izgleda kada često nastaje i prava borba sa konkurencijom po pitanju toga ko će privući veću pažnju u velikoj ljubavnoj "areni" i time uvećati i svoje šanse za ostvarenje sreće u ljubavi. U skladu sa raspoloživim mogućnostima, kod mnogih se tada uočava i pojačano interesovanje za vežbanjem u teretani, za bavljenjem fitnesom, sportom ili brzim hodanjem u toku šetnje (koje može podrazumevati i korišćenje pedometra za brojanje koraka i za merenje pređenog rastojanja) ne bi li se poboljšala fizička spremnost i forma a zajedno sa tim i celokupni spoljašnji izgled u cilju uvećanja privlačnosti na polju ljubavi.

Po pitanju ulepšavanja fizičkog izgleda akcenat se dakle, stavlja na isticanje figure, na želju za privlačenjem pažnje stilom oblačenja koji individuu izdvaja u masi na primer odabirom garderobe u vatreno crvenoj boji (koja je boja ljubavi i radosti). Cilj za mnoge može biti nastojanje na dostizanju izgleda fatalne zavodnice koja svojim izgledom i stavom kao da poziva na ljubavnu igru.

Mars u opoziciji sa Venerom neretko donosi i povećanu verovatnoću za javljanjem ljubomore, izazivanjem ljubomornih scena i za ostavljanjem pogrešnog utiska postojanja ljubavne zainteresovanosti za druge osobe pa se u ovom vremenskom okviru ponekad mogu očekivati i veći ljubomorni ispadi, manjak tolerancije i problemi koji mogu nastati kao posledica veće ljubomore.

Tokom ovog vremenskog intervala neretko može biti uočljivo i rasipanje viška energije na bespotrebne stvari tj. višak energije se pogrešno usmerava na neke nebitne stvari usled pogrešnih procena prioriteta a to lako dovodi do stavljanja fokusa na nešto što u tom momentu i nije baš od krucijalnog značaja tako da lako može doći do toga da se zapostavljaju mnoge bitne stvari a da se na impulsivniji način veća pažnja posvećuje naročito pojedinim nastojanjima na ispunjenju/zadovoljenju nekih od trenutnih želja.

Dodatno, tada češće može biti uočljiv agresivniji i napadniji pristup prilikom ispoljavanja kreativnosti što se naročito ogleda u oblastima rada u kojima se akcenat stavlja na dizajn i marketing pa rezultati rada tada mogu delovati jako prenaglašeno i neumereno i postići suprotan od željenog efekta.

S druge strane u ovom vremenskom intervalu se neretko pojavljuje pojačana motivisanost za vežbanjem i bavljenjem sportom što u kombinaciji sa tada takođe mogućim prisutnijim porivom za takmičenjem, nadmetanjem i željom za pobedom može delovati kod mnogih osoba jako pozitivno i stimulativno na postizanje jako dobrih rezultata u treninzima i u bavljenju odabranim sportom usled čega novi uspesi na tom životnom polju mogu postati i lakše dostiživi.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE