Prazne kuće u natalnoj karti

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Praznim kućama u natalnoj karti se smatraju one astrološke kuće u kojima nema planeta. Postoji dvanaest kuća u natalnoj karti tj ima ih više nego planeta koje mogu biti raspoređene u astrološkim kućama svake natalne karte a kojih ima deset: Sunce, Mesec, Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton (u astrologiji se za razliku od astronomije planetama nazivaju i Sunce i Mesec). Zbog navedene činjenice da u natalnoj karti ima manje planeta nego kuća može se zaključiti da svaka natalna karta ima i prazne kuće.

Iako prazne kuće ne sadrže planete one mogu biti od velikog značaja za tumačenje natalne karte i ličnih horoskopa.

Prazne kuće ne ukazuju na to da će osoba u životu biti neispunjena u onim oblasitima sa kojima su njene prazne kuće povezane. Na primer, ukoliko vam je prazna druga kuća (kuća koja, između ostalog, predstavlja imovinu i novac) to ne znači i da morate biti siromašni niti da Vam finansijske mogućnosti moraju biti sužene (neki od najbogatijih ljudi na planeti imaju praznu drugu kuću u natalnoj karti), ukoliko vam je prazna četvrta kuća to ne mora da znači da ćete imati probleme u porodičnim odnosima, ukoliko vam je prazna peta kuća to ne mora da znači da nećete imati potomstvo, ukoliko vam je prazna sedma kuća to ne mora da znači da nećete ući u brak, itd.

Ukoliko je kuća u natalnoj karti prazna to u određenim primerima, a zavisnosti od drugih relevantnih parametara, može ukazivati čak i na veću važnost te kuće ili na neke određene posebne specifičnosti karakteristične za konkretnu natalnu kartu i lični horoskop osobe. Prema tome prazna kuća nikako ne mora da znači i da je nevažna a pravilno protumačena prazna kuća može otkriti dosta bitnih stvari.

Tumačenju praznih kuća se pristupa tako što za početak treba pogledati koji znak je na vrhu prazne kuće koju treba protumačiti. Kada se zna koji je znak na vrhu prazne kuće treba potražiti planetu koja vlada tim znakom. Pravilnim pristupom tumačenju takve planete vladara s obzirom na njenu poziciju i odnose sa drugim nebeskim telima i bitnim elementima natalne karte (a na osnovu kompleksnih raspoloživih parametara) pristupa se i tumačenju prazne kuće u natalnoj karti.

Takođe, dodatno treba uzeti u obzir i to da u astrologiji tzv prazne kuće ne moraju biti zaista prazne jer svaka kuća, bilo da u njoj ima ili nema planeta, može sadržati i neke od asteroida (Hiron, Cerera, Palada, Junona, Vesta), može sadržati i neke od ostalih važnih činilaca u natalnoj karti (kao što su Lilit, Severni Mesečev čvor, Južni Mesečev čvor, Fortuna, itd) što dodatno produbljuje mogućnosti tumačenja natalne karte i ličnog horoskopa i tumačenju daje novu dimenziju.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE