Prva kuća

Prva kuća u horoskopu je jedna od najbitnijih kuća (često se smatra i najbitnijom). Prva kuća označava se kao kuća života. Ova kuća se odnosi na ličnost, na njen identitet, lične stavove i sklonosti, na individualnost i fizički izgled, na to kako osoba doživljava sebe i na to kako je drugi doživljavaju, kakvom se predstavlja svetu i na to kakav utisak želi da ostavi na ljude, odnosi se i na predispozicije dobijene rođenjem. Označava i početak, rođenje, odnosi se i na okolnosti na početku života. Ova kuća označava i pokretačku energiju. Opisuje spoljašnju pojavu i držanje osobe a odnosi se i na vitalnost osobe. Određuje njen pristup životu, karakter, temperament, navike, ponašanje ličnosti kao i njen pogled na svet. Tumačenjem prve kuće moguće je otkriti i predispozicije za dugovečnost.

Za tumačenje natalne karte od naročito velikog značaja je šta se nalazi u prvoj kući. Kod osoba koje su u većoj meri usmerene na sebe neretko se u prvoj kući nalazi više planeta. Osobe koje imaju više planeta u prvoj kući neretko su vrlo dinamične, prodorne, temperamentne, otvorene i spremne na akciju, po prirodi su veliki entuzijasti, inicijatori su dešavanja, zrače nesvakidašnjom energijom i harizmom, mogu biti naglašenog ega, poseduju ogromnu motivacionu snagu i u mnogim situacijama mogu ostavljati utisak kao da poseduju neiscrpan izvor energičnosti.

Prva kuća je srodna/povezana sa Ovnom. Ova kuća je vatrena i angularna (ugaona) kuća. Naročito bitnim se smatra vrh prve kuće ili Ascendent. Vladar prve kuće je vladar horoskopa.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE