Merkur u desetoj kući - nezaustavljivi karijerista

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Merkur u desetoj kući generalno nagoveštava mogućnosti za ostvarenje uspešne profesionalne karijere pomoću fleksibilnog, dovitljivog i agilnog uma. Akcenat je dakle, na težnji za uspinjanjem do samog vrha hijerarhijske lestvice na profesionalnom planu, u cilju dostizanja zavidne poslovne karijere i u cilju osvajanja visokog poslovno-društvenog ugleda.

Ovakva želja najčešće potiče još iz davne prošlosti odnosno prisutna je u ozbiljnim razmišljanjima tako reći još od najranije mladosti kada počinju da se kreiraju planovi za budućnost. U mislima još tada želje počinju da se vrlo jasno kristališu, od kojih se kasnije, postepeno formira i opredeljenost kao i vrlo konkretna zamisao o težnjama na polju profesionalne karijere.

Kod samog odrastanja tipično je brzo sazrevanje, veća ozbiljnost i snažna želja za učenjem i brzim širenjem intelektualnih sposobnosti. Ovakav podsticajni intelekt je u mladosti vrlo jasno usmeren s nastojanjem da bude afirmisan u duhovnim aktivnostima u kojima može najbolje izraziti svoje ideje (ponajviše pisanjem).

U mladosti i u zrelom životnom dobu je težnja za dostizanjem obećavajuće karijere na profesionalnom planu u tesnoj povezanosti sa željom za pronalaženjem posla koji sa sobom donosi i preuzimanje veće odgovornosti i donošenje važnih odluka, odnosno pronalaženje takvog posla koji može omogućiti rukovodeći položaj ili visoku/važnu funkciju jer prvenstveno takav posao ovoj ličnosti može pružiti nemerljivo zadovoljstvo i ispuniti joj davnašnja očekivanja.

Posao koji bi ispunjavao većinu očekivanja trebalo bi da u većoj meri zaokuplja znatiželjan intelekt ove osobe (dakle, da bude intelektualno podsticajan), da bude u dovoljnoj meri zanimljiv (suprotno od dosadnog) i podrazumeva se da može pružiti mogućnost napredovanja (po mogućstvu brzog) što bi moglo motivisati ovu osobu da se dobro organizuje u adekvatnom ispunjavanju obaveza u cilju ostvarenja želje za osvajanjem vrhovne pozicije.

Posao koji bi uticao negativno na raspoloženje i na motivisanost za rad je svakako neki posao koji se obavlja rutinski i koji isključuje mogućnost samoinicijativnog uvođenja sopstvenih ideja i metoda u radu koje u većoj meri izlaze iz rutinskih okvira. Kod prisustva većeg nezadovoljstva poslom, ličnost se ne odnosi pasivno prema tom problemu već se kod nje neretko aktivira snažan poriv za pozitivnom promenom situacije, pa se mnogim osobama sa Merkurom u desetoj kući dešava da često budu u potrazi za boljim poslovnim prilikama i da češće menjaju posao.

Na putu ostvarenja zamisli i planova na polju profesionalne karijere, prisutna je velika upornost, strpljivost, spremnost na požrtvovanje pa čak i na zapostavljanje nekih oblasti života kako bi se došlo do zacrtanog cilja. Zato se za osobu koja ima poziciju Merkura u desetom polju može reći da je nezaustavljivi karijerista.

Dodatno, ova individua, ne samo na poslu, već takođe, i u ljubavi, porodici kao i u međuljudskim odnosima može osećati i snažniju potrebu za osvajanjem vodeće i dominantne uloge nastojeći na direktnom nametanju svojih autoritativnih stavova kako u komunikaciji tako i u ponašanju.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE