Merkur u trećoj kući - govornik i pisac

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Merkur u trećoj kući jako često ukazuje na hitrost i dinamiku uma kao i na brzo razmišljanje. Neretko je prisutno zdravorazumsko i logičko rasuđivanje u okvirima praktične realnosti. Naročito je prisutan naglašen potencijal za ostvarenje plodne i konstruktivne komunikacije na svim životnim poljima. Karakteristična je i dobra informisanost zbog potrebe za redovnim praćenjem glavnih tokova dešavanja na javnoj sceni.

Ova ličnost se odlikuje i izuzetnom sposobnošću veštog govorništva i često ume da bude vrlo ubedljiva u svojim nastupima u razgovoru sa ljudima. Ima širok spektar interesovanja iz raznovrsnih oblasti. Konstantno teži proširivanju svojih znanja kao i dodatnom unapređenju svojih intelektualnih sposobnosti. Voli puno da čita a može biti jako nadarena i za pisanje. Lepo i britko formuliše reči kad piše ili priča.

Postoje snažnije indicije o ostvarenju vrlo zapaženih rezultata na polju edukacije gde je neretko prisutan jak potencijal za dostizanje značajnih i vrlo zavidnih uspeha naročito na polju visokog obrazovanja što mnogima omogućava i lakše napredovanje u poslovnoj karijeri, jer zbog toga mogu biti u velikoj prednosti u odnosu na svoje poslovne konkurente.

Prisutna je velika ljubav prema životu i beskrajno uživanje u svemu lepom što čarobni život daruje. Naglašen je optimističan i pozitivan stav prema životu i održavanje vedrog raspoloženja čak i u nekim teškim životnim okolnostima i neprilikama. Ovu individuu neretko krasi mladalački i svež fizički izgled a može se reći i da veći deo svog vremena ostaje dete u duši, usled svoje razigranosti, nevinosti i bezbrižnosti.

Pozitivno je nastrojena, zabavna i duhovita. Svojom veselom pojavom unosi optimizam gde god da se pojavi i širi pozitivne vibracije u svom okruženju. Radoznale je prirode i konstantno teži proširivanju horizonata svojih saznanja. Prisutna je i ogromna ljubav prema putovanjima jer na putovanjima može u značajnoj meri zadovoljiti svoju veliku radoznalost i nezasitu glad za novim znanjima.

Prilikom komunikacije u medjuljudskim odnosima, često ima vodeću ulogu u razgovorima i u tom pogledu je često superiornija i dominantnija u odnosu na svoje sagovornike. Velika je pričalica, obožava da ćaska o svemu i svačemu ali na način da gotovo uvek vodi glavnu reč. Obožava da debatuje a ponekad pokazuje i sklonost ka žustrijim prepirkama i raspravama kako bi odbranila svoje mišljenje i stavove koje zastupa. Povremeno ispoljava i veću nestrpljivost i nervozu u situacijama koje zahtevaju pažljivo slušanje drugih.

Na polju ljubavi, ova ličnost je neretko vrlo lepršave prirode, avanturističkog duha, teško se emotivno vezuje, ume biti jako nestalna i promenljivih osećanja. Savremenih je shvatanja. Takođe, veoma brzo menja svoje raspoloženje, planove, želje i metodiku ostvarenja svojih zacrtanih ciljeva. Teško ju je "uloviti". Ne oduševljava se preterano predlozima o večnom obavezivanju za celi život. Nastoji da živi od danas za sutra i da u hodu smišlja nove strategije i taktike svog ponašanja koje su u skladu sa svim trenutnim aktuelnostima u sadašnjem trenutku.

U ljubavnu vezu obično "uleti" brzo, iznenadno i bez prethodnog pravljenja nekih dugoročnih planova za budućnost, već pre po principu "neka bude šta bude". Radije voli da pusti da se stvari same dešavaju svojim prirodnim tokom, ne opterećujući se preterano nekim ozbiljnim planiranjima ili kalkulacijama. Poželjno je ipak da prilike, šanse i neka dešavanja posmatra i u dugoročnijoj perspektivi misleći i na svoju budućnost.

Generalno, veoma joj je bitno da osoba za ljubav bude na njenoj "talasnoj dužini" pre svega u intelektualnom pogledu, da je komunikativna, produhovljena, interesantna, duhovita, tolerantna i da zrači pozitivnom energijom. I, da, ne voli da joj neko zvoca u ljubavi, da se previše pravi pametan, da je smara, dosađuje joj ili da joj, ne daj bože, ograničava slobodu kretanja i izražavanja. Čim primeti takvo ponašanje, pobegne glavom bez obzira! Znači, u ljubavi kraj sebe želi nekog ko će je razumeti, ko će je pozitivno u životu motivisati, podsticati, nadahnjivati i biti njena idealna polovina sa kojom može "osvojiti celi svet"!

Na poslovnom planu vrlo je sposobna, domišljata, operativna, efikasna, ekspeditivna, prilagodljiva i trudi se da u svakom mogućem trenutku bude upućena u srž svake stvari nastojeći na brzom prevazilaženju prepreka i eventualnih problema. Neretko ostavlja utisak nekoga ko se dobro razume u problematiku stvari i ko zna takoreći sve. Na poslu često napreduje pomoću svoje komunikativnosti i zahvaljujući svom šarmu.

Ovakav položaj Merkura je dakle, indikativan prevashodno za ostvarenje većih uspeha u oblastima u kojima je bitna i u kojima je u najvećoj meri neophodna veština uspostavljanja dobre komunikacije u radu sa ljudima kako usmenim tako i pisanim putem.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE