Merkur u dvanaestoj kući - zagonetni mislilac

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Merkur u dvanaestoj kući neretko ukazuje na kontemplativnu, mističnu, suptilnu, maštovitu i intuitivnu osobu. Ovaj zagonetni mislilac u svoje duboke kontemplacije najčešće uranja u periodima veće usamljenosti jer takvi momenti osamljivanja doprinose prosvećenijem razmišljanju koje otvara vrata percepcije realnosti na dublji, uzvišeniji način. U usamljenosti se često otkrivaju neki novi vidici koji duhovnim očima pružaju drugačiji, dalekosežniji pogled.

Prisutno je veće interesovanje za tajnovito, ezoterično, metafizičko i okultno kao i želja da se odgonetnu pitanja koja zaokupljuju pažnju maštovitog intelekta ove ličnosti.

Kod ovog položaja Merkura može biti naglašena i sklonost ka posedovanju brojnih tajni iz sopstvenog života koje se retko kada otkrivaju drugima ali je prisutna i odanost u čuvanju tajni bliskih osoba. Ponekad se dešava i da mnogi postupci ovog misterioznog mislioca drugim ljudima mogu predstavljati pravu enigmu.

Način razmišljanja je u mnogim situacijama intuitivan i maštovit i bez nastojanja na strogo logičkom razmatranju i obradi prikupljenih informacija i činjenica. Ova individua dakle, često dopušta da je u moru životnih događanja nosi talas utisaka i instinkata koji se uzdiže visoko nad svesnim razmišljanjima. Ali, bez obzira na to, u mnogim situacijama to ide u prilog donošenja ispravnih odluka.

Što se tiče načina izražavanja, češće je uočljiva sklonost ka indirektnom i posrednom načinu izražavanja misli, ideja, želja, stavova... Neretko je uočljiva i zatvorenost po pitanju ispoljavanja emocionalne strane svoje ličnosti.

Merkur u dvanaestom polju daje snažne indicije i o mogućoj introvertnoj prirodi kada su u pitanju društveni život i interpersonalni odnosi. Istovremeno, može biti prisutna i snažnija osetljivost i razvijena empatija (naročito na polju ljubavi).

Ponekad u govorenju i ponašanju može biti uočljiva i tajnovitost, stidljivost, povučenost, nenametljivost kao i nedostatak samopouzdanja.

Na ljubavnom planu moguće su poteškoće prilikom iskazivanja najsuptilnijih osećanja. U ljubavi je često znatno lakše izražavanje osećanja pisanjem nego u direktnom razgovoru. Takođe, u mnogim nastupima može se primetiti i nedostatak samouverenosti. Neretko je uočljiva i sklonost ka pesimističnom doživljavanju mnogih situacija, potrebno je izbegavanje preteranog pesimizma a poželjno je što češće težiti ka održavanju dovoljno optimističnog pogleda na život.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE