Merkur u petoj kući - kreativni intelekt

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Merkur u petoj kući neretko ukazuje na postojanje naglašenog potencijala za dodatno obogaćivanje i oplemenjivanje intelekta kreativnim sposobnostima. Ova ličnost kreativnog uma izdvaja se po svojoj neobično zanimljivoj, ekstravagantnoj i teatralnoj pojavi i često je u stanju privući veliku pažnju na sebe. U komunikaciji, na svoje sagovornike ume da ostavi vrlo upečatljiv utisak lako uspevavši da ih zadivi svojim bogatim rečnikom i originalnim smislom za humor. Dok debatuje ume vrlo vešto da koristi svoje retoričke i glumačke sposobnosti. Od gotovo svakog razgovora ume da napravi pravu pozorišnu predstavu. Samouvereno i vrlo ubedljivo nastupa u svom govorništvu, uspevajući da gotovo glumački interpretira i da dočarava ono što u razgovoru zastupa.

Ima zaista širok spektar interesovanja i tokom života trudiće se da u većoj meri obogati snagu svog intelekta i da proširi vidokrug svojih znanja. Prvenstveno teži ka ostvarenju zadovoljstva u nematerijalnim i natčulnim stvarima koje su mentalne prirode. Tipično je da se interesuje i za nauku i za umetnost s dubokom uverenošću i intuitivno osećajući da se skriveni smisao stvari u životu može dokučiti na pravi način ne samo prihvatanjem odgovora koje nudi nauka već i posredstvom umetnosti koja svojim uzvišenim oblicima ispoljava najjače delovanje na ljudsku psihu i dušu. Uzvišenost umetničkih težnji često može otvoriti vrata percepcije života i sveta na jedan dublji, tako reći metafizički način.

Osim što, dakle, poseduje kreativni intelekt ova individua nastoji da održava optimističan pogled na život. Obasjava svojim prisustvom i širi pozitivne vibracije u svom okruženju. Neretko se može prepoznati po kraljevskom držanju, atraktivnoj spoljašnjosti, ponosnom i dostojanstvenom hodu, visoko podignutoj glavi i pogledu sa visine, raskošnom stilu odevanja... Samopouzdanje je gotovo nikada ne izdaje. Druželjubiva je, ekstrovertna i širokogruda. Visprenog je uma, odlikujući se brzim razmišljanjem često zasnovanim na logičkim principima. Istovremeno je i vatrenog temperamenta, strastveno se zalažući za odbranu stavova i ideja koje zastupa. U mnogim situacijama do izražaja dolazi i naglašen ego i želja za nametanjem svog autoriteta.

Na polju ljubavi ovo biće je vrlo šarmantno, elokventno, slatkorečivo, harizmatično i često deluje vrlo primamljivo što ne znači i da je uvek lako osvojivo. Oko toga se treba baš pomučiti. Svoju ljubav pokloniće najpre nekome ko je u stanju da je mentalno podstiče i sa kojim će osećati da je na istoj "talasnoj dužini" u intelektualnom i duhovnom pogledu. U ljubavi će se radije zainteresovati za osobu koja već na prvi pogled deluje inteligentno, emancipovano i obrazovano. Za ljubavnu vezu obično preferira mlađe od sebe ili osobe svežeg i mladalačkog izgleda. Kada je reč o željama, potrebama i planovima u ljubavi, težiće da kroz otvorenu i jasnu komunikaciju pokazuje da li, i u kojoj meri, oseća zadovoljstvo i/ili nezadovoljstvo dešavanjima i odvijanjem situacije u svom ljubavnom odnosu.

Svoju nežnost, privrženost kao i strastvenost nastojaće da ispoljava otvoreno, spontano, opušteno i nesputano. Često u ljubavnom zanosu pod naletom ljubavne strasti ume da ispoljava svoju emotivnost i ljubav gotovo umetnički na razne kreativne načine.

Interesantno je napomenuti da u ljubavi ponekad voli da se uživi u ulozi gospodara želeći da dominira ljubavnom scenom uspostavljanjem potpune kontrole nad situacijom. U ljubavi dakle, retko kada pristaje na podređeni i inferiorniji položaj već nastoji da u svojoj ljubavnoj vezi osvoji glavnu i vodeću ulogu.

Pozicija Merkura u petoj kući dodatno ukazuje i na naglašen pedagoški dar a nagoveštava i mogućnost ostvarenja većeg zadovoljstva postignutim uspesima svog potomstva na polju obrazovanja pa će stoga mnogi vlasnici ovakve pozicije Merkura imati tokom života brojne razloge da budu zaista ponosni na uspehe koje će na polju obrazovanja nizati njihovi potomci.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE