Merkur u šestoj kući - intelektualni rad

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Merkur u šestoj kući neretko ukazuje na brz, vispren, radoznao, analitičan i oštar um sklon perfekcionizmu. Za takvu individuu je tipičan snažan intelekt i naučan duh jer svoje odluke i zaključke nastoji da donosi tek nakon pažljivog razmatranja i detaljnog ispitivanja i analiziranja stvari kao i nakon prikupljanja neophodnih činjenica i dokaza. Okrenuta je otkrivanju istine i u mnogim situacijama pokazuje spremnost na suočavanje sa istinom ma koliko ona ponekad bila bolna u realnom životu. Do mudrijeg razumevanja stvari i do što većeg približavanja istini obično dolazi kroz životnu praksu odnosno neposredno kroz sticanje sopstvenih životnih iskustava i prolaženjem kroz razne situacije koje život nameće.

Kroz život je obično vodi njen snažan racio koji se pokazuje neprikosnovenim vodičem često sposobnim da pred sobom efikasno raskrčuje čak i neke teško prohodne staze i da je svojim putokazima usmerava na pravi put. Generalno ne dopušta da osećanja "komanduju" njenim bićem i da je pokolebaju pri donošenju važnih životnih odluka koje se tiču nekih osetljivih stvari. Život je mnogo puta iskušava i uči tome da u nekim situacijama osećanja umeju da budu itekako varljiva, promenljiva i samim tim nepouzdana i da se nastanjuju na nesigurnom "tlu" koje se u bilo kom trenutku može urušiti tako da mnogo toga što je do tada bilo na velikom trudu izgrađeno može biti jednostavno uništeno.

Iz ovog razloga može biti prisutna veća opreznost, obazrivost, pribranost, podozrenje i rezervisanost kada je u pitanju odnošenje prema pitanjima koja se odnose na emocionalnu sferu života. Često je izraženo racionalno razmišljanje i realan pogled na stvari sa kojima se u životu obično susreće.

Zapravo, svoje misli, pažnju i svoj intelekt najčešće želi da fokusira na posao i na ono što može doneti neku praktičnu korist i obezbediti i osigurati održanje stabilnosti situacije na mnogim životnim poljima. Svoj snažan, razborit intelekt, svoju komunikativnost i naglašene intelektualne sposobnosti dakle, nastoji da koristi prevashodno za posao u cilju ostvarenja realne i opipljive materijalne koristi za koju smatra da može obezbediti sigurnost i "miran san" u dugoročnijoj perspektivi.

Mnogim osobama sa Merkurom u šestoj kući posao je od suštinskog značaja u životu, poslu se maksimalno posvećuju vodeći računa i o sitnicama. U najvećoj meri ih ispunjava intelektualni rad koji podrazumeva stavljanje akcenta na komunikaciju (u smislu posedovanja jakog potencijala za ostvarenje vrlo konstruktivne komunikacije u radu sa ljudima) zatim, podrazumeva retoričke i verbalne sposobnosti koje mogu koristiti npr. za držanje predavanja i sl. Mnogi se opredeljuju i za posao knjigovođe kao i za razne druge kancelarijske, administrativne poslove.

Na efikasnost u ispunjavanju poslovnih obaveza kao i na motivisanost za rad u velikoj meri utiče i visina ostvarene zarade tako da ova ličnost pokazuje znatno veću spremnost na angažovanje i na ulaganje više vremena, energije i truda onda kada je i dobro nagrađena tj. onda kada je zadovoljna ostvarenim prihodima. Veoma ceni svoje sposobnosti i svoje znanje pa onda kada ostvarena zarada na trenutnom poslu nije srazmerna uloženom trudu ne miri se lako sa tim već nastoji da što pre nađe bolje plaćeni posao a ukoliko ne uspe da pronađe željeni posao u stanju je da ga stvori odnosno izmisli.

Da li će osoba uspeti da ostvari veće uspehe na poslovnom planu ili ne, vrlo je kompleksna stvar jer to naravno zavisi i od mnogih drugih faktora i uticaja koje treba uzeti u obzir prilikom tumačenja ličnog horoskopa jer je potrebno "sagledati" sliku i iz šireg ugla.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE