Merkur u četvrtoj kući - intelekt i nasleđe

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Merkur u četvrtoj kući daje snažne indicije o postojanju jake inteligencije nasleđene od roditelja/predaka. Takođe, prisutan je veći uticaj roditelja (ili drugih članova porodice) na način razmišljanja, način delanja kao i na donošenje važnih odluka u različitim životnim situacijama. Od roditelja i predaka se obično dobija i vaspitanje, upijaju se informacije, uči se o životu, kao što se uči i na njihovim greškama. Karakteristično je i da u velikom broju primera ženske osobe sa ovim položajem Merkura nasleđuju od majke i boju glasa kao i način govora od svoje majke. Za muške predstavnike ovakve pozicije Merkura generalno važi da imaju "žensku inteligenciju", nemaju običaj da se prave suviše hrabri i da idu glavom kroz zid u situacijama koje zahtevaju mudro postupanje i spremnost na prilagođavanje i na kompromise.

Neretko je slučaj i da se ovi ljudi tokom života radije (i to vrlo samostalno) opredeljuju za ista ili slična zanimanja i profesije koje imaju upravo njihovi članovi porodice tako da u takvim porodicama brojna uvažena zanimanja poseduju i zaista dugu tradiciju prenoseći se s kolena na koleno. Ako se i ne bave baš istim poslom kao i neki bliži član njihove porodice, zasigurno je da dele mnoga ista interesovanja i shvatanja po pitanju životnih prioriteta, ciljeva i želja. Ali, to naravno ne znači i da će njihov životni put biti identičan kao i kod njihovih roditelja...

Ovo je dakle, u pitanju neko ko veoma ceni i poštuje porodične vrednosti, priklonjen je svojim korenima i tradiciji ujedno želeći da svojim naprednim idejama konstantno unapređuje pristup stvarima u svom životu kao i u životima svojih bližnjih. Porodica ima podsticajnu ulogu u intelektualnom rastu i u širenju horizonata sopstvenih saznanja. Pored prisutne potrebe da od starijih članova svoje porodice uči o životu, naglašena je i snažna želja za prenošenjem stečenog znanja kako svom potomstvu tako i mlađim članovima svoje porodice ili drugim članovima familije. Prisutna je težnja za usavršavanjem znanja tokom celog života dok se prava mudrost neretko stiče tek u poznijem životnom dobu.

Od naročito velikog značaja je postojanje skladne i korektne komunikacije u porodičnim odnosima. Ova individua se najčešće pokazuje vrlo spremnom za ostvarenje otvorene, iskrene i jasne komunikacije (i razgovora bez okolisanja) u porodičnim odnosima ali takođe, i u ljubavi. Inače, nesmetano odvijanje otvorene komunikacije u porodici kao i postojanje dovoljnog razumevanja i tolerancije u porodičnim odnosima još od najranije mladosti predstavljaju ključne uslove za rađanje želje za što boljim razvojem intelektualnih sposobnosti.

Što se tiče situacije na poslovnom planu, zbog snažne vezanosti za porodicu i kuću, ovoj osobi može u velikoj meri odgovarati i posao od kuće. Bolju efikasnost u radu kao i bolje rezultate na polju poslovne karijere može postići u dobro poznatom okruženju koje odiše toplinom, ljubavlju i slogom što upravo najviše i podseća na kuću/dom. Ukoliko ne postoje mogućnosti za rad od kuće, svakako će enterijer poslovnog prostora biti uređen i ukrašen tako da ipak pomalo podseća i na dom.

Na poslu se često ističe po svojoj lojalnosti i spremnosti na timski rad, pri čemu gotovo uvek nastoji da svojim konstruktivnim predlozima i sugestijama doprinosi pozitivnim promenama uslova rada i ostvarivanju novih poslovnih kontakata koji mogu u dodatnoj meri poboljšati kvalitet rada celokupnom timu. Često oseća potrebu i da pozitivno mentalno stimuliše svoje kolege/saradnike kako bi na poslu ostvarili prednost i napredak.

Naglašena je potreba za konstantnim usavršavanjem svoje ličnosti kao i pridavanje većeg značaja obrazovanju. Neretko u kući ima pravu malu biblioteku i najbolje se opušta kada u udobnosti svog doma čita ili piše. Veoma uživa i u familijarnim ili prijateljskim okupljanjima koje organizuje kod svoje kuće. Kuća je često puna gostiju.

Na ljubavnom planu je naglašena težnja ka ostvarenju ljubavnog odnosa koji će delovati podsticajno, prisutna je želja za ljubavlju koja širi vidike i pomoću koje se može izgraditi skladna i čvrsta porodično/bračna zajednica.

Dodatno, ovakva natalna pozicija Merkura nagoveštava i mogućnosti za češće selidbe i za promene mesta stanovanja.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE