Merkur u Strelcu - analitičke kontemplacije

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Merkur u Strelcu je u egzilu (izgonu, progonu) što ne predstavlja najpovoljnije okruženje posredstvom kojeg bi Merkur mogao u životu ove individue ispoljiti svoje primarne uticaje. Naime, u ovom slučaju neretko nailazimo na jako znatiželjan i filozofski nastrojen um koji može biti u velikoj meri priklonjen i privržen proučavanju spekulativnih i duhovnih disciplina o velikim pitanjima fokusirajući svoju pažnju i svoj intelekt ka teorijskom svetu ideja dok nasuprot tome njegovoj pažnji vrlo lako mogu izmaći neke obične stvari, razne sitnice i detalji iz svakodnevnog života kojima neće posvećivati toliku pažnju (čak i u nekim situacijama u kojima bi to trebalo činiti) što za posledicu može imati nepripremljenost ili neadekvatnu tj. nedovoljnu pripremljenost za praktično delovanje tj. za rešavanje konkretnih životnih pitanja i problema u datom trenutku.

Ahilova peta položaja Merkura u Strelcu, dakle, često može biti zanemarivanje detalja i suviše direktan nastup u međuljudskim odnosima koji lako prelazi u netaktičnost. Takođe, nemirna priroda i snažna obuzetost razmišljanjima o velikim pitanjima može rezultirati i time da mnoge sitnice, kao što to npr. mogu biti neka sitna čulna zadovoljstva i uživanja, prolaze mimo ove osobe i bivaju neprimećena ili neostvarena.

Velika ispunjenost, sreća i blagostanje, međutim, dolaze kroz nematerijalno (duhovno) bogatstvo, putem razmišljanja o velikim pitanjima i putem umnog uranjanja u analitičke kontemplacije o svemiru, ulozi Boga, besmrtnosti, istini, proticanju vremena, svrsi života... Razmišljanjem o takvim dubokoumnim pitanjima, promišljajući um ovog bića na taj način pronalazi i svoje veliko nadahnuće i veru i nadu i optimizam koji ga na njegovom putu održavaju i pružaju mu utehu a neretko i spas i izlaz iz teških životnih situacija.

Avanturistička potraga za odgovorima na neka još neodgovorena pitanja započinje "skokom u nepoznato" s željom za približavanjem otkrivanju drevnih tajni pri čemu se u analitičke kontemplacije uranja sa prethodno potkrepljenim logičkim i razumskim argumentima koje definiše nauka ali se potraga za duhovnim blagom, za mudrošću ne zaustavlja samo na tome jer nauka je tu samo da otvori prozor kako bi duhovne oči i umni pogled mogli da se nesmetano i slobodno vinu u nepregledna prostranstva neslućenih visina, u onostrano, metafizičko, u ono što jeste, u Biće samo.

Ova ljubopitljiva, slobodnomisleća i istinoljubiva ličnost može mnogo puta tokom života osećati da se dosta razlikuje od drugih ljudi, zato što se zanima za ono čime se većina drugih ljudi ne opterećuje. U mnogim situacijama može imati snažniji utisak da je malo ko zaista razume i shvata na pravi način usled čega joj može biti teže da ostvaruje konstruktivnu komunikaciju sa drugim osobama. Iz ovih razloga se za nju može reći i da je u tom pogledu teško prilagodljiva i drugačija je od drugih ljudi.

U komunikaciji u interpersonalnim odnosima vatreno se zalaže za stavove koje zastupa (stavove po pitanju nauke, filozofije, religije, prava, politike) pa onda kada je sigurna u to da sagovornici nisu u pravu trudi se da im energičnije objasni u čemu smatra da greše ali u tome ponekad ume i da pretera u smislu stvaranja nekakvog utiska postojanja želje za iniciranjem konfliktnih situacija i verbalnih sukoba sa neistomišljenicima. Međutim, zanemarivši to, ova individua je otvorenog i slobodnog duha, poseduje sposobnost da sagleda stvari iz šireg ugla s ciljem da istraži i da pronikne u dublji smisao stvari kojima je zaokupljen i fasciniran njen um.

Ovakav polozaj Merkura dakle, govori o velikom interesovanju za duhovnost, filozofiju, religiju, kosmologiju (ali neretko i za arheologiju) dok se s druge strane kod ove individue često uočava manjak strpljenja i manjak takta za obične stvari iz svakodnevnog života. Ideje i filozofija okrepljuju, nadahnjuju i motivišu i najveća sreća i blagostanje se aktiviraju kada se istražuje svet, kada se stvari posmatraju iz drugačije perspektive, kada se događa nova spoznaja koja omogućava intelektu da postane još bogatiji, kada se šire vidici, kada se traga za univerzalnom istinom.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE