Značenje kuća u natalnoj karti

Astrološke kuće PRVA KUĆA

U astrologiji se prva kuca u natalnoj karti smatra najznacajnijim poljem jer otkriva nase osnovne karakteristike i predispozicije koje imamo u zivotu. U najvecoj meri to se odnosi na sam pocetak zivota - rodjenje, kako smo fizicki gradjeni i kakvog smo temperamenta. Kako ce se osoba razvijati u daljem toku zivota zavisi iskljucivo od kompleksnosti aspekata na primer od vladara prvog polja. Kao vrh prve kuce - ascendent simbolizuje glavu i upravlja njenim organima, nervnim sistemom i uopsteno predstavlja mentalni skolop jedne osobe. Podznak, takodje, veoma utice na ponasanje i poznato je da vrsi snazan uticaj na celu strukturu horoskopa.

DRUGA KUĆA

Druga kuca u natalnoj karti je zaduzena za novcana pitanja, materijalnu sigurnost, prosperitet, razvoj, profit... Takodje, ova kuca odnosi se i na imovinska pitanja, nasledstvo i sticanje bogatstva uopste. Osim toga, ono sto je takodje veoma zanimljivo jeste to da je druga kuca zaduzena i za javljanje odredjene vrste talenta kod ljudi, sto se najcesce odnosi na talenat dobrog glasa bez obzira na to da li je ta osoba dobar pevac/pevacica, voditelj, govornik ili predavac.

TREĆA KUĆA

Treca kuca u natalnoj karti je kuca rodbine i to najblize, kuca sestara i brace. Ova kuca odnosi se i na odnose unutar same porodice ali i sire, odnose sa komsilukom, kolegama, saradnicima. U velikoj meri ova kuca odredjuje i intelekt osobe i njene sposobnosti: kapacitet za ucenje, prakticnost i delovanje u poslu. Trece polje nam u vezi sa intelektualnim i prakticnim sposobnostima jedne osobe blize govori o tome kako ce se neka osoba snaci u skolovanju i poslu i kakvo ce iskustvo steci. Ukoliko se u ovom polju nadju Mars ili Sunce, ono takodje oznacava i hrabrost, odvaznost, cestu promenu mesta stanovanja, putovanja i drugo.

ČETVRTA KUĆA

Ova kuca oznacava kucnu - porodicnu atmosferu a umnogome doprinosi i tome na kom mestu ce se neka osoba roditi (drzava, grad). Za cetvrtu kucu ui natalnoj karti vazi i to da se povezuje i sa srecom i sa nesrecom jer oznacava pocetak ali i kraj. Takodje, misterije i tajne su ono na sta takodje upucuje cetvrta kuca. Njen simbol je voda i to najcesce mutna voda ispod cije povrsine se kriju mnoge skrivene tajne - narocito porodicne. Ovo polje zaduzeno je i za poznavanje starih tradicionalnih znanja.

PETA KUĆA

Ovo je polje koje oznacava emocije, ljubav, potomstvo. Vezuje se za nasu seksualnost, strasti i mastu. Osim toga, odnosi se i na unutrasnji stvaralacki deo licnosti - umetnost (najcesce na film, pozoriste i muziku) ali i na sportski duh u coveku. Kako se strast vezuje ne samo za ljubav vec moze biti prisutna i u mnogim drugim segmentima zivota, tako se ovo polje vezuje i za delovanja pojedinca koja se odnose na teznje ka rizicnim poslovima, kockanje, lutriju, itd. Generalno, ovo je kuca za koju se u najvecoj meri vezuju prijatna desavanja, ali u kombinaciji sa losim aspektima moze doneti mnoge neprijatnosti (probleme u ljubavi - prevare, probleme sa decom i potomstvom uopste). Ono sto je, takodje, karakteristicno za peto polje je i to da ukazuje i na sklonost pojedinca ka onostranom - vantelesnom tj. stremljenju ka uzvisenom, bozanskom... Otuda ovo polje predstavlja i razne verske ceremonije, religijske ustanove (crkve, manastire, hramove)...

ŠESTA KUĆA

Ovo polje uredjuje poslovni zivot pojedinca, radnu sredinu i njegove odnose sa kolegama, saradnicima, nadredjenima... Ova kuca oznacava rad, posao, poslovne uspehe, borbe, napore i razna iskusenja. Osim toga, povezuje se i sa zdravljem coveka. Osim povoljnosti koje nudi, sesta kuca donosi i niz nelagodnosti u licnom horoskopu pojedinca kao sto su razni strahovi, naglaseni skepticizam, sramotu i razne nevolje na poslu. Zbog raznih sukoba koje moze izazvati na poslu, sesta kuca u natalnoj karti se smatra i kucom podvala i otvorenih neprijateljstava.

SEDMA KUĆA

Ova kuca vlada sferama braka i partnerstva, tako da se najvecim delom odnosi na uspone i padove u ljubavnim/bracnim odnosima, strasti, zelje, itd. Ono sto je, takodje, karakteristicno i vrlo upecatljivo je i to da se sedmo polje vezuje i za mnoge druge oblike medjuljudskih odnosa kao sto su na primer: odnosi lekara i pacijenta, predavaca i ucenika, prodavca i kupca, itd. Osim toga, ova kuca vlada takodje i nekim pravnim stvarima, kao sto mogu biti ugovori i razne slicne procedure. Uopsteno govoreci ovo je polje koje predstavlja razlicite odnose medju ljudima, seksualnost u ljubavnoj vezi, ucestvovanje u javno-drustvenom zivotu.

OSMA KUĆA

Smatra se kucom tajni, misterija i smrti. Najcesce se vezuje za neprijatne dogadjaje, nesrece, kriminal, manipulacije tudjim novcem, porodicna prokletstva, razne teskobe, emotivnu nestabilnost i drugo. Osim toga, naglasena je i sklonost ka bavljenju ezoterijskim disciplinama, gde dominantnu ulogu ima karmicka astrologija. S druge strane, osma kuca se posmatra i kao kuca prosvetljenja, duhovnog uzdignuca i dostizanja dusevne i moralne snage, tako da na taj nacin predstavlja i pokusaj i teznju pojedinca da vodi ispravan i moralan zivot.

DEVETA KUĆA

Deveta kuca u natalnoj karti oznacava i vezuje se za uspeh i to narocito uspeh na poslovnom planu. Deveta kuca se drugacije naziva i kucom mudrosti jer se vezuje za velika plemenita dela, moralna dobra, vrline, visoko obrazovanje, naucna dostignuca, itd. Ovo polje oznacava se poljem dobra i srece a osim toga veoma cesto se povezuje i sa postovanjem religioznosti a takodje pokazatelj je i vidovitih osoba i proroka. Takodje, odnosi se i na polje putovanja, sudskih sporova, itd. Negativna strana ove kuce ogleda se u tome sto je i pokazatelj mnogih problema u ljubavnim odnosima.

DESETA KUĆA

Ova kuca se povezuje sa profesionalnim uspehom koji pojedinac dostize u toku svog zivota. Odnosi se na njegov ugled i reputaciju koju uziva u drustvu, pobede, vrhunce u karijeri, nagrade, priznanja i drugo. Ovo je kuca velike motivacije za dostizanje poslovnog uspeha i predstavlja moc, uspehe i zrtve kroz koje pojedinac mora da prodje u zivotu. S tim u vezi ukazuje i na mnoga iskusenja, pozrtvovanja, odricanja, ulaganja i muke da bi se doslo do samog vrha. U zavisnosti od toga koje se planete nalaze u ovom polju i kakvi su aspekti prisutni zavisi i to da li ce doci do uspeha ili ne jer moze ukazivati i na gubitke i razne teskoce. Ova kuca se, takodje, odnosi i na autoritet jer predstavlja oca.

JEDANAESTA KUĆA

Ovo polje se u najvecoj meri odnosi na uspehe razlicitog karaktera, razne dobiti i zarade, ostvarenje planova i ciljeva a takodje, jedanaesta kuca smatra se i kucom prijateljstva. Medjutim, ne odnosi se samo na prijateljske odnose, vec i na ljubavne odnose i to narocito one detinjaste - platonske ljubavi - simpatije. S tim u vezi, ovo je polje koje ukazuje na pruzanje ogromne podrske onome kome je pojedinac naklonjen (bilo prijatelju/prijateljici ili simpatiji) kao i pruzanje nesebicne pomoci kad god je to osobi kojoj veruje potrebno. Negativna strana ovog polja se ogleda u tome sto ponekad moze ukazivati i na brojne pometnje i probleme koji bi mogli zadesiti coveka u vrlo neocekivanim trenucima.

DVANAESTA KUĆA

Dvanaesta kuca u natalnoj karti se povezuje sa stradanjima, gubicima, tuznim dogadjajima, desavanjima sa fatalnim ishodom, siromastvom, bolescu, itd. Ovo polje je "zaduzeno", takodje, za gubitak novca, svadje oko novca, velike izdatke, lisavanje slobode, "robovanje" nekoj osobi u ljubavi, osecanje krivice, tajne veze, skrivena neprijateljstva i drugo. Osim toga, dvanaesta kuca je i kuca iluzija i ukazuje na to da stvari cesto nisu onakve kakvim nam se obicno cine. Takodje, vlada i snovima, ezoterijskim vestinama i misterijama uopste. Ono sto je, takodje, vrlo karakteristicno je da dvanaesta kuca predstavlja prosli zivot.

Olivera Petković