Stelijum u 3. kući - elokventnost i radoznalost

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Stelijum u 3. kući ukazuje na snažniju potrebu za komunikacijom, neretko može biti vrlo uočljiva elokventnost i radoznalost, naglašene retoričke veštine i zanimljiv smisao za humor. Pojedinci kojima se stelijum nalazi u 3. kući su u stalnoj potrazi za informacijama, često su "gladni" novih saznanja a u brojnim situacijama žele i da podele sa drugima informacije kojima raspolažu i svoja saznanja. U doba intenzivnog razvoja informacionih tehnologija takva nastojanja se često ostvaruju znatno lakše i brže nego što bi to bilo u nekadašnjim drugim vremenima u daljoj prošlosti. Pa ipak, i uz želju za razmenom raznih informacija često efikasno čuvaju tajne, onda kada se potrude da sačuvaju tajnu dešava se neretko da ne odaju nikome ono što im se saopšti u poverenju.

Ne vole kada imaju utisak da se od njih nešto skriva a pogotovo ukoliko steknu snažniji utisak da se od njih krije nešto što smatraju od značaja za sebe i za osobe iz bližeg okruženja. Takođe, ne vole neočekivane duge pauze u razgovorima/diskusijama.

Ponekad nije lako uočiti u kojim situacijama su u komunikaciji zaista strpljivi a u kojim nestrpljivi jer će često nastojati da to ne pokazuju a pogotovo u onim situacijama u kojima bi imali utisak da bi, ukoliko pokažu očiglednu nestrpljivost, ostavili loš utisak i umanjili poverenje i time moguće ipak znatno teže i sporije dolazili do nekih informacija za kojima žude. Tokom čitanja romana, gledanja filmova, serija itd. neretko postaju jako nestrpljivi onda kada zaplet dovodi do odlaganja razjašnjenja nekih situacija u priči/scenariju.

U diskusijama nastoje da budu nedvosmisleni i jasni po pitanju onih svojih stavova sa kojima žele da sagovornici budu upoznati. To, naravno, ne znači i da će uvek iznositi one stavove za koje bi se pretpostavljalo da će se svideti većini, dešava se da ove individue (a pogotovo oni kojima se stelijum nalazi u trećoj kući i u Vodoliji) u brojnim situacijama nastoje da iznose i one svoje stavove za koje smatraju da bi ih većina smatrala neobičnim i moguće i znatno drugačijim od onoga što bi bilo očekivano. Kod sagovornika često cene kada postoje primetni jasno definisani stavovi ali su moguća i brojna zapitkivanja koja bi se odnosila na razlike u stavovima, pitanja o razlozima za zastupanje nekih od stavova, itd. Najviše vole da izražavaju svoje misli, ideje i stavove uživo kroz razgovor u usmenoj i verbalnoj komunikaciji.

Pogotovo u mladosti kada se mašta na temu mogućih poslova, ona zanimanja koja ovim osobama lako postaju zanimljiva za razmišljanja jesu ona zanimanja u kojima postoji mogućnost da se prenesu neke informacije, stavovi pa i emocije a to su zanimanja pisca, novinara, tekstopisca, itd. pa i ukoliko ne odluče da se bave nekim od tih zanimanja kasnije tokom života često se dešava da iskazuju poštovanje prema tim poslovima a i prema nekim pojedincima koji se bave tim poslovima.

Mnoge od individua sa ovako pozicioniranim stelijumom su jako društvene, pritom u druženjima kroz komunikaciju često nastoje da uče o mnogim korisnim temama u čemu neretko i uspevaju.

Fokus interesovanja se još od ranije mladosti usmerava u pravcu učenja, sticanja novih znanja jer stelijum u trećoj kući naglašava rano obrazovanje. Mnoge individue sa ovom pozicijom stelijuma će još od detinjstva i u ranoj mladosti pokazivati svoju veću radoznalost i ljubopitljivost i težiće sticanju brojnih znanja i proširivanju horizonata svojih saznanja najpre putem komunikacije sa bližnjima iz svog okruženja u cilju aktivnijeg informisanja iz oblasti interesovanja kojima će u datom momentu biti u najvećoj meri privučeni. Inače, tokom života će steći zaista širok spektar interesovanja i želeće da upijaju informacije iz različitih izvora, čitanjem knjiga, časopisa, zanimljivih i korisnih članaka na internetu ali i pohađanjem kurseva, predavanja, kreativnih radionica i slično.

U komunikaciji u interpersonalnim odnosima do većeg izražaja može dolaziti krasnorečivost i argumentativni um. Zanimljivo je spomenuti i to da mnoge od ovih individua imaju lep rukopis.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE