Mesec u Biku - umetnost življenja

Mesec u Biku u natalnoj karti često ukazuje na izuzetno kreativnu ličnost koja u bilo kojoj aktivnosti nastoji da pronađe priliku da čak i od neke najobičnije stvari sačini pravo remek delo. Na život može gledati i kao na umetničko platno oslikano živopisnim bojama.

Mesec u Biku Naglašena je ogromna ljubav prema životu, umetnosti i prema prirodi kao i poštovanje prirode i "majke zemlje" kojima se duguje zahvalnost za svačije pojedinačno bivstvovanje. Naglašena je i potreba za uživanjem u svemu lepom i korisnom što je priroda omogućila: u prolećnom zelenilu, svežem planinskom vazduhu, velikim dvorišnim vrtovima prepunim opojnog mirisa cveća, bogatim i plodnim baštama, planinskim predelima, gorama, umirujućim žuborima reka, očaravajućim jezerima, šarenolikim livadama...

Svim svojim čulima ovo biće želi da snažno oseća i da upija u sebe svu lepotu prirode i svu lepotu samog života. Naglašeno je "estetsko čulo" kao i uživanje u umetničkim lepotama na kojima je prikazana priroda u svojoj punoj raskoši i nadmoći kao večna inspiracija. Naravno, u zavisnosti i od drugih pokazatelja u natalnoj karti, osobine na koje ukazuje Mesec u Biku mogu biti više ili manje izražene.

Ova ličnost voli jako da uživa i u plodovima svog poslovnog angažovanja s posebnim naglaskom na uživanje u trošenju novca. Akcenat je na udobnosti, komforu i sigurnosti u životu. Takođe, prisutna je i veća potreba za uživanjem u hrani i to naročito u slatkišima. Osobi sa Mesecom u Biku naročito zadovoljstvo predstavlja da uživa u slatkišima natenane i polako. A ovo biće je naravno nenadmašni hedonista i kada su u pitanju čulna zadovoljstva tj. telesne naslade u ljubavnom odnosu.

Bik je pozicija egzaltacije Meseca što otkriva vrlo osećajnu, porodičnu, prijemčivu, brižljivu i zaštitnički nastrojenu prirodu ličnosti koja neretko oseća pojačanu potrebu da se prema bliskim osobama postavlja s ogromnom dozom "majčinske/roditeljske" pažnje i ljubavi. Pošto je Mesec u Biku egzaltiran (ushićen i u zanosu), mnoge osobine Meseca usled toga ovde mogu biti čak i prenaglašene što može doprineti lakšem formiranju izuzetno brižljivog, pažljivog, toplog, romantičnog i nežnog bića. Ovakva Mesečeva pozicija u mnogim situacijama podstiče pojačanu potrebu za pravim uživanjem u ugađanju bliskim osobama iz svog okruženja.

Mesec u Biku u natalnoj karti ukazuje na umetnost življenja jer se ovo biće trudi da u gotovo svakoj situaciji u svom životu od svega napravi remek delo. Kada se jako zainteresuje za nešto i kada se angažuje oko nečega, obično pristupa tome s ogromnom količinom ljubavi i na vrlo kreativan način.

Pošto je Mesec u fiksnom i zemljanom znaku Bika, ova ličnost koristi svoju energiju i svoj kreativni dar za postizanje što konkretnijih, realnijih i trajnijih rezultata. Dobro je upoznata sa svojim realnim mogućnostima. Naglašena je i strpljivost i istrajnost pri kreiranju planova i prilikom realizacije životnih ciljeva. Dakle, najčešće veoma strpljivo stremi ka postizanju realno ostvarivih uspeha. Često je prisutna i pojačana potreba za sigurnošću u finansijskom i materijalnom pogledu u cilju postizanja boljeg kvaliteta i većeg komfora i udobnosti življenja što doprinosi pravljenju pažljivih, opreznih i sporijih poteza. I ispoljavanje emocija je najčešće vrlo oprezno i kontrolisano. Naime, ovo je vrlo stabilan karakter odmerenijih i proračunatih reakcija. Ponekad reagovanje ume da bude i znatno usporenije ali to se obično događa u skladu sa procenom date situacije.

Na ljubavnom planu prisutna je veća potreba za ostvarenjem čvršće bliskosti i veće emotivne sigurnosti. Prisutna je težnja ka ostvarenju ljubavne povezanosti na duže staze. Osoba sa Mesecom u Biku spremna je da u ljubavi pruži mnogo topline i nežnosti onome koga pažljivo odabere posle određenog vremena. Vrata svog toplog, porodičnog doma i vrata svog srca otvoriće samo onome za koga utvrdi da je dostojan poverenja i ljubavi.

U ljubavi (kao i u životu uopšte) trudiće se da se pokazuje pouzdanom osobom koja ne beži od realnosti i koja je spremna da u svakoj situaciji preuzme odgovornost za svoje postupke. Međutim, ponekad može biti uočljiva i tvrdoglavost u ponašanju i odlučivanju. Takođe, u trenucima veće neizvesnosti (u kojima je najčešće potrebna hitrost i dinamika u razmišljanju i u postupcima) na površinu izlazi i sklonost ka sporijem, inertnijem i pasivnijem odnošenju prema rešavanju problema. Zapravo se teže odlučuje za promene i u takvim situacijama može osećati veću blokadu. U svakom slučaju, vrlo pažljivo gradi svoj svet, ne voli nikuda da žuri i nastoji da do ostvarenja svojih ciljeva i svojih zamisli dođe sporijim ali sigurnijim hodom.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE