Mesec u Jarcu - emotivna hladnoća

Mesec u Jarcu Mesec u Jarcu je u egzilu (izgonu, progonu) što znači da je Mesec u ovoj poziciji na gubitku usled čega su njegovi uticaji ovde "blokirani" i gotovo neprimetni. Ovo večito turbulentno nebesko telo (koje je simbol promenljivosti) boraveći u stabilnom, postojanom, doslednom i strogo uređenom Saturnovom Jarcu ne uspeva da ispoljava mnoge svoje uticaje na adekvatan način već pre indirektno, izokola i na pritajen (tako reći sramežljiv) način.

Tanana, nežna, brižljiva i romantična priroda koju Mesec "ugrađuje" u sve suptilne i tople duše ovde može biti u velikoj meri "zakočena" i "zamrznuta" pod uticajem ledene hladnoće Saturnovog Jarca koji zagovara ozbiljnost, krutost, emocionalnu uzdržanost, rezervisanost i zatvorenost.

Duša ovog bića simbolično predstavlja dobro ograđenu tvrđavu na vrhu najviše planine do koje se prodire jako sporo, dugim, napornim, strmim i teško prohodnim stazama. Trnovit i mukotrpan je put koji vodi do ovog krajnjeg cilja. Ključni faktor uspeha na ovakvom teškom putu je postojanje dovoljnog strpljenja, velika upornost, snaga i izdržljivost duha kao i postojanje dovoljne spremnosti na čekanje. Dakle, vreme ovde igra vodeću ulogu. U međuljudskim odnosima, kada neko želi ostvariti prijateljski ili ljubavni odnos sa ovom osobom, mora biti upoznat s ovim činjenicama.

Inače, kada se radi o međuljudskim odnosima, često je naglašena izrazita opasnost od ostavljanja pogrešnog utiska postojanja želje za određenim distanciranjem od drugih. U mnogim situacijama ova individua može delovati i previše povučeno, zatvoreno, rezervisano, i s određenom dozom strogosti u svom ophođenju. Ponekad u prijateljstvima može delovati i kao da ne pokazuje dovoljno empatije za probleme svojih prijatelja dok na polju ljubavi može odavati utisak nedostižne i emotivno hladne osobe.

Na porodičnom planu visoko ceni i poštuje tradicionalne vrednosti. Porodica i jasno definisan ljubavni odnos kroz poštovanje bračnih dužnosti često zauzimaju centralno mesto u životu ove individue. Naglašena je potreba za postizanjem i očuvanjem stabilnosti i sklada u porodičnim odnosima.

Kada je reč o ljubavi, ovde se možemo upoznati sa ličnošću koja ume dobro da kontroliše svoje emocije i koja u mnogim situacijama ostavlja utisak jako dostojanstvene, uobražene, teško osvojive i nedostižne osobe i ima običaj da mnoge ljude oko sebe posmatra s određene visine. Od ljubavi (uostalom kao i od života uopšte) ima velika očekivanja. Nada se najboljem za sebe, retko se zadovoljava manjim uspesima i sitnijim zadovoljstvima već svoje težnje nastoji da usmerava u pravcu ostvarenja takvih svojih planova koje smatra pravim vrednostima, visokovrednim svog dugog i strpljivog čekanja. Ako treba, svoju pravu ljubav čekaće gotovo celog života.

U ljubavi najčešće nije avanturističkog duha već preferira ljubav na duge staze uz postavljanje jasnih zahteva za trajnim obavezivanjem. Osoba kojoj će, tek vremenom "otvoriti svoju dušu" mora ispunjavati visoke kriterijume i mora ispuniti baš sve njene zahteve.

Neretko se dešava da oni koji su ljubavno zainteresovani nailaze na neprobojne "zidove tvrđave" koje ovo biće podiže oko granica svoje duše ne dozvoljavajući bilo kome da prodre u to dobro obezbeđeno i dobro čuvano skrovište. Ova oprezna dušica čuvaće sebe samo za onu pravu osobu kojoj će postepeno dozvoliti da sruši one masivne i teške zidove koje je sagradia oko sebe i da sa nje otkloni emotivnu hladnoću, ili da je bar, malkice samo ugreje.

Mnoge osobine na koje upućuje položaj Meseca u Jarcu mogu biti u većoj ili manjoj meri naglašene u zavisnosti i od ostalih ključnih faktora u natalnoj karti.

Ovakva pozicija Meseca otkriva i vrlo ozbiljan, odgovoran i zreo pristup stvarima u životu. Uz takve karakteristike su obično prisutne i predispozicije za ostvarenje zaista krupnih uspeha u životu naročito na polju poslovne karijere gde se veoma ističu veće praktične, organizatorske i liderske sposobnosti, pragmatičnost i autoritativnost duha kao i osećaj za uspostavljanje reda i strukture.

Ovu individuu dakle, karakteriše crta ozbiljnosti u razmišljanju, planiranju i delanju koja potiče iz davnina, još iz detinjstva. Zbog toga na svoju okolinu povremeno ostavlja i snažniji utisak nekoga ko baš i ne ume da se zabavlja u svom životu. S velikim podozrenjem i opreznošću (pa i sumnjičavošću) prihvata ponude za uživanje u ovozemaljskim blagodetima čulno toplog sveta. Kako bi se nesmetano opustila i prepustila brojnim uživanjima potrebno je da prođe određeno vreme dok se postepeno ne privikne na to. U svakom slučaju, to je neko na koga često može da se računa, ko će znati u različitim situacijama da pomogne drugima svojim praktičnim savetima i da se ozbiljno angažuje oko rešavanja raznih životnih problema.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE