Mesec u Ribama - hipersenzitivna duša

Mesec u Ribama Mesec u Ribama neretko upućuje na naglašenu senzitivnost, receptivnost, empatičnost, intuitivnost, maštovitost i na razvijene duhovne dispozicije. Prisutna je i sklonost ka onostranom (metafizičkom) i idealističkom tumačenju sveta i uobičajenih stvari iz svakodnevnog života. Takođe, ovaj položaj Meseca neretko se vezuje i za postojanje natprirodnih kreativnih/umetničkih sposobnosti.

Duboka osećajnost često određuje i diktira pravila ponašanja i odnošenje prema stvarima u životu pa se u mnogim situacijama dešava da osećajnost odnosi prevagu nad razumom i da se odluke donose srcem a ne glavom. Neretko je karakteristična i sklonost ka nepotrebnom stvaranju iluzija i ka idealizovanju mnogih osoba i situacija tako da se stvarnost jako često posmatra i kroz ružičaste naočare. Uz ovako naglašenu osetljivost obično dolazi i snažnija emotivna krhkost i ranjivost osećanja.

Ovo je, dakle, jedna vrlo osećajna dušica ali jako često ispoljava sklonost i ka bežanju od stvarnosti. Stanje šoka doživljava jako stresno i to za nju predstavlja pravu noćnu moru jer u takvim situacijama najčešće vrlo nepripremljeno reaguje i u životu joj tada nastaje pravi haos. Životno ispunjenje joj obično dolazi kroz ljubav prema duhovnosti posredstvom kontemplacije i/ili kroz umetnost. Do odgovora na mnoga pitanja i dileme dolazi i putem introspekcije.

U situacijama kada se stvari ne odvijaju željenim tokom i ne idu baš po planu ili kada život iznenada donese neku novu radost i neko novo uzbuđenje, snažnom se emotivnom uzburkanošću preplavljuje duša ovog bića a takva uzburkanost ume do te mere da je izbaci iz ravnoteže da se kasnije, nakon toga teško ponovo "sastavlja" i vraća u stanje unutrašnjeg mira i spokojstva. Sa takvim životnim oscilacijama susreće se dosta često što usled neadekvatnog reagovanja dovodi i do toga da emocije budu tako nestabilne i uzburkane.

Da rezimiram, ovde je u pitanju jedna hipersenzitivna duša sa izraženom empatijom odnosno sposobnošću da lako saoseća sa drugim ljudima i da se uživljava u njihove životne situacije i probleme. Veoma lako pokupi raspoloženje drugih ljudi, začas bude preplavljena emocijama i često ispoljava snažne i preterane reakcije u različitim životnim situacijama. U moru emocija, posebno joj je teško nositi se sa negativnim emocijama i tada obično nastupa: blokada i nerazborito razmišljanje; plutanje u neodređenosti i pasivno odnošenje prema problemima; pribegavanje izmaštanom i nerealnom tumačenju situacije a katkada i pravo potonuće u pesimizam i haos...

Međutim, može biti prisutna nesvakidašnja i istančana intuicija pomoću koje ovo biće u mnogim okolnostima veoma lako uspeva da prozre tuđe namere, pa ponekad čak i da predoseti neke događaje kao i da u komunikaciji sa drugim ljudima "pročita" smisao njihovih reči i "između redova". U nekim situacijama ovakav intuitivni doživljaj može pružiti i viši osećaj stvarnosti jer može pružiti mogućnost natčulne percepcije realnosti a ponekad može dovesti i do prosvetljenja.

Sledeća je karakteristika... neobična moć imaginacije, što ovu individuu čini velikim sanjarom sposobnim da se u trenutku, u svojoj mašti "prebaci" na neko čarobno lepo mesto, gde je sve bezbrižno i lepršavo, u neki svoj "rajski vrt" sav sazdan od mašte koju čine najdublja i najsuptilnija osećanja i skrivene želje ove osobe, dobro čuvane od svih u najskrovitijem delu njene duše. Na to mesto voli u svojim mislima da odluta jer se tamo oseća jako dobro i spokojno, tamo ostvaruje sve svoje snove i fantazije a želje joj se u trenu ispunjavanju...

Na maštovitost se nadovezuje i kreativan dar pa i umetnički talenat jer su mnoge osobe sa Mesecom u Ribama sposobne da mnoga svoja osećanja i misli pretoče i u reči (najčešće u poeziju).

Na polju ljubavi, ovde se možemo upoznati sa jednim vrlo nežnim i požrtvovanim bićem željnim istinske, idealne i romantične ljubavi kakvu dobro poznaje u svojoj mašti. Neretko ispoljava sklonost ka idealizovanju osobe koju smatra pogodnom za ostvarenje ljubavne veze i sposobno je da se zaljubi u idealnu predstavu o toj osobi kreiranu u svom svetu snova i mašte. Toj osobi u svojoj mašti i u svojim fantazijama dodeljuje i neke nepostojeće osobine i vrline, može izmaštati razgovore sa njom i u mašti proživeti situacije koje u stvarnosti priželjkuje. Može čak, tako platonski i pasivno čak i zavoleti tu osobu ali, u stvarnosti će to retko kada priznati i malo šta će istinski po tom pitanju i preduzeti.

Na porodičnom planu ovakva Mesečeva pozicija otkriva prisutnu opasnost od javljanja poteškoća u porodičnim odnosima. U nekim životnim okolnostima je naglašena izrazita opasnost da ova ličnost ne naiđe na razumevanje nekih bližih članova svoje porodice, da ne dobije potrebnu podršku u porodici, da se oseća odbačeno, otuđeno i "žrtvovano".

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE