Mesec u devetoj kući - let u transcendentno

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Mesec u devetoj kući otkriva naglašen potencijal za intenzivan razvoj umnih sposobnosti i za ostvarenje velike lične satisfakcije postignutim uspesima u bavljenju intelektualnim i duhovnim oblastima i disciplinama. Ljubav prema učenju i širenju granica sopstvenih horizonata saznanja je prisutna tako reći još od malih nogu, pri čemu se podsticajna uloga u učenju najvećim delom može dodeliti majci koja može biti veoma zaslužna kao glavni inicijator za buđenje aktivne želje za sticanjem novih znanja kod ove individue.

Avanturistička potraga za znanjima i novim iskustvima aktivira sreću i zadovoljstvo u duši ove osobe i njen život čini ispunjenijim i svrsishodnijim. Ljubav prema znanjima je ljubav za koju se može reći da je ljubav sama po sebi, jer nije vođena nekakvom pobudom radi ostvarenja isključivo praktične koristi. Ovakva istrajna ljubav stimuliše i pojačava želju za nadmašivanjem sebe samog u usavršavanju svojih kognitivnih sposobnosti, svojih vrlina i dostignuća u bavljenju intelektualnim aktivnostima/poslovima i duhovnim veštinama.

Svestran, aktivan, kontemplativan i dinamičan um ove ličnosti vodi je putem još neotkrivenih i još uvek neistraženih životnih predela podstaknut sanjarenjem i strastvenom željom za otkrivanjem novih tajni sveta i misterija univerzuma.

Ovaj avanturistički duh najviše od svega voli slobodu, ne trpi "okove" već želi da se oseća slobodno poput ptice čija je granica nebo. Dakle, ne želi da trpi bilo kakav oblik uskraćivanja svoje slobode, voli da ima dovoljnu slobodu i nezavisnost u donošenju svojih odluka kao i prilikom izražavanja/iznošenja svojih razmišljanja, stavova i uverenja. Naročito ne voli da trpi uskraćivanje slobode na emotivnom tj. ljubavnom planu.

Što se tiče emocija, kada je ovo životno polje u pitanju najčešće je prisutna težnja za ispoljavanjem svojih osećanja, želja i potreba na otvoren, direktan i spontan način.

Na polju ljubavi može biti naglašena avanturistička i vetropirasta priroda vođena potrebom za intenzivnijim uzbuđenjima i strašću. U ljubavi je moguća veća privučenost iskusnijim osobama svežeg i mladolikog izgleda, blage naravi i vedrog raspoloženja koje često prati osmeh na licu. Najvažnije je da osoba za ljubavnu vezu/brak bude na istoj "talasnoj dužini", i da ljubav sa tom osobom bude dovoljno podsticajna i raskošna ljubav koja širi vidike.

Mesec u devetoj kući koja je vatrena i padajuća (kadentna) kuća generalno "govori" o sveprisutnoj strastvenoj ljubavi prema otkrivanju novih saznanja i usavršavanju znanja iz različitih oblasti a naročito iz oblasti: filozofije (metafizike), religije, duhovnosti, astrologije... Težnja za takvim, uzvišenim oblicima znanja se može označiti i kao let u transcendentno (natčulno, onostrano, metafizičko), u nepregledno prostranstvo neslućenih visina, u carstvo uzvišenih znanja, što može biti shvatljivo samo otvorenom i slobodnom umu. Osim navedenih oblasti, često može biti uočljiva i ljubav prema pravu, politici, psihologiji, sociologiji, antropologiji, istoriji, astronomiji, astrofizici, kvantnoj mehanici...

Takođe, večitu glad za novim znanjima i svoju veliku radoznalost, ovo biće teži da zadovolji i na svojim putovanjima koja mogu predstavljati pravu oazu zadovoljstva i utočište za dušu. Iz tog razloga, želeće tokom života da dosta putuje obilazeći različite turističke destinacije.

Radoznao, nemiran i filozofski nastrojen duh ove individue ovde može biti predstavljen samim izvorom sa kojeg potiče i izvire želja za sticanjem životne mudrosti koja ima za cilj upravo osvajanje nebeskih visina prilikom ostvarivanja životnih uspeha. Zapaženiji životni uspesi, dakle, obično dolaze nakon ostvarenja većeg ličnog ispunjenja duše jer kada je duša ove osobe zadovoljna i ispunjena u emotivnom, intelektualnom, psihičkom i duhovnom pogledu onda se lakše nižu uspesi i u pogledu ostvarenja opipljive, materijalne, koristi.

Neretko je još od rane mladosti uočljivo postojanje snažnije želje za sticanjem višeg obrazovanja pa se kod ove ličnosti može lako primetiti i veća posvećenost učenju i urednom i blagovremenom ispunjavanju važnih obaveza, marljivost, upornost, odgovornost, takmičarski duh kao i izražena sposobnost stvaranja radnih navika još od malena. Ova pozicija Meseca nagoveštava i naglašeniji potencijal lakšeg napredovanja na društvenoj lestvici i na polju profesionalne karijere još u mladosti kao i na početku srednjeg (zrelog) doba.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE