Mesec u prvoj kući - galerija osećanja

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Mesec u prvoj kući neretko ukazuje na naglašenu težnju za otvorenošću i za direktnim pristupom u ponašanju i komunikaciji u interpersonalnim odnosima u svom okruženju. Ovo je ličnost kod koje obično nije prisutna potreba za skrivanjem svojih emocija i svog raspoloženja. Najčešće se i ne plaši da svakome jasno i na direktan način stavi do znanja kako se tačno oseća, i u tom pogledu je vrlo iskrena, ekspresivna i temperamentna. Ovakva otvorenost simbolizuje galeriju osećanja koja može biti svakome dostupna.

Dostizanje duševnog blaženstva u znatnoj meri može zavisiti od prisustva osećanja zadovoljstva svojim spoljašnjim izgledom kao i od mogućnosti ostavljanja željenog (pozitivnog) utiska na druge osobe iz svog okruženja. Ukoliko je prisutno učestalije osećanje većeg nezadovoljstva sopstvenim izgledom i/ili ukoliko je češće prisutna nemogućnost ostavljanja željenog pozitivnog utiska na druge ljude iz okoline, u takvim situacijama se neretko aktivira melanholično i pesimistično raspoloženje koje i drugima najčešće može biti vrlo očigledno.

U mnogim situacijama može biti naglašena potreba da se osoba drugima dopadne u cilju ostavljanja što boljeg utiska na svoju okolinu pa se u tu svrhu ulaže i dosta truda, vremena i energije u poboljšanje svog izgleda. Vođena time, tokom života joj se više puta može dešavati da poželi da napravi i neke korenite promene u svom izgledu u cilju osvežavanja, podmlađivanja i prolepšavanja.

Za dostizanje većeg ispunjenja na ličnom planu u zrelom životnom dobu, važnu ulogu može imati i pravilno emocionalno sazrevanje i emotivna uravnoteženost u detinjstvu. Ukoliko su se u detinjstvu češće dešavale određene "trzavice" moguće je da se to kasnije tokom života na razne načine manifestuje kroz različite vidove egoističnog ponašanja prema drugima i kroz nedostatak ispoljavanja empatije.

Na polju ljubavi je takođe, prisutna želja za ostavljanjem što boljeg utiska u cilju ostvarenja ljubavnih želja. U ljubavi može biti naglašena i podsvesna potreba ka osvajanju dostojanstvene i jake ličnosti s čvrstim karakternim osobinama koja može pružiti sigurnost, podršku i predstavljati čvrst oslonac u životu. Takođe, za dostizanje sklada u ljubavnom odnosu je potrebna i međusobna zaštitnička nastrojenost.

Što se tiče porodice, na porodičnom planu ova individua u velikoj meri pokazuje interesovanje za domaćinstvo, voli sebe da smatra stubom kuće nastojeći na stavljanju svojih potreba i interesa u prvi plan kao i na nametanju svog autoriteta.

Mesečeva pozicija u prvoj kući koja je vatrena i angularna (ugaona) kuća u mnogim situacijama naglašava i burnije emocionalne reakcije i vatreni temperament što neretko dovodi do toga da se osoba lako uzbudi i da plane u trenu, da se vrlo strastveno i borbeno zalaže za ono što zastupa i da ponekad ume da bude i vrlo nestrpljiva, tvrdoglava, žesta i plahovita. Takođe, često ispoljava i potrebu da u svemu bude prva.

Neretko još od detinjstva ispoljava svoj predvodnički i takmičarski duh trudeći se da konstantno pomera svoje limite u cilju ostvarenja želje za dokazivanjem svojih sposobnosti, veština i talenata. Ponekad može izgledati kao da se takmiči i sama sa sobom. U mnogim situacijama može biti vidljivo i teže podnošenje konkurencije.

Poseduje predispozicije za postizanje većih životnih uspeha na mnogim životnim poljima zbog jačine svoje volje i naglašene upornosti, energičnosti, preduzetnosti i usled uvek prisutne visoke spremnosti na akciju. Kroz život se najčešće probija sama, uči na sopstvenim greškama nastojeći na očuvanju svog dostojanstva i svog integriteta kao i na izgrađivanju svoje čvrste nezavisnosti i samostalnosti. Sebe ume visoko da ceni i da vrednuje i trudi se da većinu obaveza i poslova obavlja samostalno i bez ičije pomoći. U životu ima mnoga velika očekivanja trudeći se da dobro iskoristi svaku životnu šansu i da iz svake pogodne prilike izvuče svoj maksimum.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE