Mesec u drugoj kući - emocionalna stabilnost

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Mesec u drugoj kući prevashodno otkriva naglašenu potrebu za dostizanjem čvršće emocionalne stabilnosti koja može u većoj meri doprineti očuvanju duševnog blaženstva. Emocionalna stabilnost neretko doprinosi i razboritoj i zdravorazumskoj percepciji realnosti u kojoj se egzistira tako da se u nekim situacijama u kojima ličnost oseća veću emocionalnu neuravnoteženost može primetiti i iskrivljena slika realnosti.

Mesečeva pozicija u drugoj kući koja je zemljana i sledujuća (sukcedentna) kuća, neretko može nagoveštavati da je ovo biće stabilnog karaktera, da poseduje realan pogled na život i da je okrenuto praktičnoj strani života. Želeći bolji prosperitet u svom životu takođe, teži i većoj sigurnosti i u materijalnom pogledu, nastojeći na traženju životnih zadovoljstava u čulno opipljivim stvarima koje mogu doneti realnu, konkretnu korist.

U cilju dostizanja duševnog blaženstva je, dakle, uz potrebu za dostizanjem čvršće emocionalne stabilnosti takođe prisutna i pojačana potreba za uživanjem u ovozemaljskim blagodatima koja uključuju i snažnu želju za hedonističkim uživanjem u ljubavi (seksu), hrani, komfornim i luksuznim stvarima ali takođe, uključuju i tako reći instinktivnu potrebu za ostvarenjem čvrste emotivne stabilnosti i na porodično-bračnom planu.

U porodici kao i u braku ova individua voli da joj bude dodeljena uloga "knjigovođe" kada je u pitanju raspolaganje novcem iz kućnog budžeta jer obožava da određuje namenu trošenja novca i da bude glavna u kući za sva novčana pitanja. Takođe, veoma joj prija i kada joj je prepuštena sloboda ličnog izbora prilikom stilskog uređenja kuće/stana jer na aktiviranje osećanja njenog duševnog blaženstva u značajnoj meri utiče i boravak u mestu koje je zadovoljava u estetskom pogledu.

Za ostvarenje emotivne stabilnosti je veoma bitno postojanje materijalne sigurnosti pa iz tog razloga u većoj meri može biti prisutna i težnja za dostizanjem veće sigurnosti i u imovinskom pogledu, najčešće se u drugoj polovini života veći akcenat stavlja na sticanje i/ili uvećanje bogatstva i budi se veće interesovanje za sticanje nekretnina kao i priželjkivanje nekog nasledstva.

Na emotivnom i ljubavnom planu ova ličnost nastoji da bude i nežna, senzibilna i romantična i vrlo razumna i realna što znači da je u stanju da nekoga jako zavoli i da se u potpunosti posveti tom ljubavnom odnosu ali i da pritom ne dozvoljava emocijama da je suviše vode kroz život već da teži da kontroliše svoja osećanja i da odluke u ljubavi u bitnim situacijama donosi glavom a ne srcem. Dakle, nastoji da u bitnim momentima daje prednost svom razumu i da pritom svoje emocije održi što stabilnijim.

Što se tiče finansijske situacije, ona može biti vrlo turbulentna i puna uspona i padova tako da ostvarenje zamisli na ovom životnom polju može biti sporo i postepeno pa stoga može biti potrebno i znatno više truda i strpljenja. Uglavnom je prisutan potencijal postepenog razvoja sposobnosti za zaradu i za sticanje zadovoljavajućeg materijalnog bogatstva.

Često može biti karakteristična i snažnija potreba za dodatnim razvojem ličnih vrednosti i kvaliteta s naglaskom na usavršavanje kreativnih sposobnosti. Neretko može biti prisutan i umetnički talenat koji se uz spremnost na veći trud i rad može tokom života i praktično (u zadovoljavajućoj meri) iskoristiti.

Ovako pozicioniran Mesec indikativan je za ostvarenje dobre satisfakcije u bavljenju oblastima/profesijama u kojima je na ceni dobar glas kao što to na primer mogu biti sledeća javna zanimanja: pevač, voditelj, predavač i sl. Ukoliko za tako nešto postoji dovoljno interesovanja (na šta u znatnoj meri utiču i drugi relevantni faktori iz ličnog horoskopa) u nekom od navedenih zanimanja osoba može vrlo efektno svojim talentom preneti i dočarati emocije i animirati javnost.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE