Ovan i Bik slaganje - da li su razlike premostive?

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Ovan i Bik

Ovakva ljubavna kombinacija horoskopskih znakova u velikom broju primera jasno ukazuje na veliku važnost prilagođavanja i razumnih kompromisa u cilju ostvarenja stabilnosti i bolje harmonije u ljubavi. Ova astro kombinacija sa sobom nosi nešto izraženiji rizik od težeg ostvarenja dovoljne međusobne usklađenosti ili, pak, izraženiji rizik od ostavljanja pogrešnog utiska postojanja nekakve značajnije neusklađenosti po nekim bitnijim pitanjima - bilo da su, u zavisnosti od konkretnog primera, takve razlike samo prividne ili stvarne, uz postojanje obostrane spremnosti na razumna kompromisna rešenja često je u ljubavnoj vezi Ovna i Bika moguće ostvariti dobru stabilnost. Postojanje bitnijih razlika kod ove kombinacije znakova ne mora biti često ali se lako može dešavati da usled neadekvatnog pristupa takve razlike budu teže premostive. Ukoliko kod ovakvog para postoje značajnije razlike u životnim stilovima, u shvatanju umetnosti, muzičkim ukusima, u životnim navikama, itd, od same spremnosti ljubavnog para na dovoljnu tolerantnost i na međusobno prilagođavanje umnogome zavisi i stabilnost ljubavne veze.

U ovakvoj kombinaciji horoskopskih znakova u ljubavi neretko postoji nešto izraženija opasnost od potiskivanja pozitivnih osećanja (ili od njihovog neadekvatnijeg ispoljavanja) što lako može dovesti i do ostavljanja pogrešnog utiska postojanja nekakve želje za emotivnim distanciranjem a ovo se lakše može dešavati Biku jer je za zemljane znake, kojima Bik pripada, često karakteristično i potiskivanje osećanja u nekim situacijama kada je očekivano da osećanja ipak budu dovoljno jasno ispoljena.

Uz prisutnu spremnost ljubavnog para na konstantno unapređenje kvaliteta ljubavne veze ova kombinacija horoskopskih znakova u ljubavi često može prevazići bitne ograničavajuće faktore ili faktore nestabilnosti i ostvariti dobar sklad u ljubavi.

Ljubavni par Ovan i Bik je vatreno-zemljana kombinacija kod koje se u mnogim zajedničkim trenucima mogu ispoljavati evidentne razlike u prirodama ovih dvaju znakova. Naime, već kada je u pitanju način ispoljavanja osećanja u ljubavi, Bik kao zemljani znak često ispoljava sklonost ka postepenom i sporijem izražavanju najdubljih ljubavnih osećanja i to na strpljiv i indirektan način i tada uglavnom postepeno razvija ljubavnu strast dok Ovan kao vatreni znak, teži da ljubavne emocije izražava na brži i otvoreniji način praktikujući direktan i agresivniji pristup prilikom izjavljivanja ljubavi.

Senzualnom i nežnom Biku može veoma lako zasmetati takav Ovnov direktniji pristup u ljubavi koji tada ostavlja utisak navalentnijeg karaktera (Ovnovo ponašanje bi tada moglo izgledati previše direktno i navalentno za Bikov ukus ili u odnosu na njegova očekivanja) usled čega može još u startu ljubavne veze doći do stvaranja utiska da Ovan na Bika vrši i preveliki pritisak u vezi po pitanju brzine odvijanja situacije u ljubavnom odnosu, moguće čak i u nekim od onih situacija u kojima nije tako. S druge strane, nestrpljivom, preduzimljivom i strastvenom Ovnu koji gotovo uvek pokazuje spremnost na akciju može sa Bikom biti i pomalo dosadno zbog sporijeg odvijanja situacije po pitanju brzine intimnog zbližavanja i može lako doći i do gubitka interesovanja tj. do toga da se Ovan pre ohladi nego što se Bik zagreje. Evidentno je da im je potrebno prilagođavanje.

Temperamentni i lako zaljubljivi Ovan kao vatreni znak koji sav plamti od vatrene strasti priželjkivaće na početku ljubavne veze više uzbuđenja, strasti i doživljavanje više zajedničkih avantura u ljubavnoj vezi sa Bikom stavljajući akcenat na dobar provod u sadašnjem trenutku dok će Bik kao zemljani znak, čije su ljubavne težnje usmerene ka dostizanju stabilnosti želeti mirnije aktivnosti u njihovoj vezi za koje smatra da jasno pokazuju da taj odnos poseduje potencijal da se postepeno izgrađuje u nešto što daje konkretne indicije da vremenom može prerasti i u nešto što može biti i trajnije prirode.

Kada su u pitanju razgovori koji se odnose na pravljenje zajedničkih planova neretko dolazi do veće neusklađenosti mišljenja i stavova po pitanju određivanja prioriteta kojima će se pristupiti pri nastojanjima na realizaciji planova pa se lako može steći i utisak nepostojanja mogućnosti za dogovore i za kompromise u njihovoj komunikaciji koja se tiče pravljenja datih planova za zajedničku budućnost.

Bik će u takvim razgovorima obično nastojati na isticanju svojih stavova o važnosti postavljanja onih životnih prioriteta za koje smatra da bi njihovim ispunjenjem dobili dugoročniju praktičnu korist i u interesu porodice i bračne zajednice posmatrano, dakle, u dugoročnijoj perspektivi dok će Ovan obično biti više orijentisan na postavljanje kratkoročnih prioriteta čije ispunjenje bi odmah i brzo moglo uticati na trenutnu situaciju i za koje se nada da donose instant poboljšanje i dodatno unapređenje njihove trenutne ljubavne situacije kao i celokupnih uslova njihovog zajedničkog života u tom trenutku dakle u sadašnjosti.

Ovan će dakle u mnogim prilikama, bez većeg opterećivanja razmišljanjima o stvarima koje može smatrati previše apstraktnim i dalekim, nastojati na uživanju u stvarima koje su privlačne, primamljive i uzbudljive u sadašnjem trenutku i koje možda mogu obezbediti i bolji kvalitet trenutne situacije u životu a i trenutni užitak tj. trenutno zadovoljstvo a kojih bi se po predlogu Bika već u sadašnjosti trebalo unapred odreći kako bi se polako sticalo za kasnije, za materijalnu obezbeđenost u braku i porodici u nekoj daljoj budućnosti. Ovan se radije ne bi odmah opterećivao takvim dugoročnijim planovima jer bi mu u tom slučaju to izgledalo kao da gubi ono što tada ima pred sobom (kao i svoju slobodu ili barem znatan deo svoje slobode u odlučivanju i u postupanju) uz utisak da gubi nešto čime bi odmah mogao poboljšati kvalitet života a svaki takav neiskorišćeni trenutak za sadašnju sreću i zadovoljstvo smatraće bespovratno izgubljenim jer je svestan toga da se vreme ne može vratiti. To naravno ne znači da Ovan nije zainteresovan za porodicu i brak, baš naprotiv, već samo ne voli da toliko unapred pravi ozbiljne planove a pogotovo bi mu izgledalo da je suvišno žuriti po pitanju pravljenja planova oko nečega ukoliko u tom trenutku i nije sto posto siguran da li je toga vredno ili ne tj. za šta nije siguran da li će i kasnije u budućnosti imati iste takve želje po pitanju tog ljubavnog odnosa ili će se u njegovom životu ipak nešto promeniti.

Ljubavna kombinacija Bik i Ovan često ukazuje na postojanje izvesnih razlika u stilu i tempu života jer za razliku od Ovna koji voli brza dešavanja i koji po pitanju ljubavne veze obično ne planira već na samom početku zabavljanja ozbiljno vezivanje u ljubavi i planiranje braka za tako kratko vreme, Bik bi radije da se postepeno i natenane upoznaje ne otkrivajući odmah baš sve o sebi i istovremeno želeći da u toj vezi već na početku zabavljanja vidi postoji li i mogućnost ulaska u brak i zasnivanja porodice.

Takođe, za Ovna važi da veruje u ljubav na prvi pogled i veruje da bi mnoge ljubavi koje bi otpočele na takav način (dakle, na prvi pogled) mogle biti i prave velike ljubavi. Ukoliko je Ovan u ljubavnoj vezi koja je započela kao ljubav na prvi pogled onda na ljubavi koje nisu započele na taj način pre ili kasnije može gledati i kao na nešto nepotpuno. Ukoliko je, pak, u ljubavnoj vezi koja nije započela kao ljubav na prvi pogled onda bi se lako moglo dešavati da na početku ljubavne veze preispituje sebe da li je to ono pravo ili ne jer mu je veoma bitno postojanje jake ljubavne hemije na samom početku ljubavnog kontakta. S druge strane, za Bika obično važi da unutrašnju lepotu ličnosti više ceni od fizičke privlačnosti i čulno opažljive dopadljivosti te će u skladu sa tim, dok još nije u ljubavnom odnosu, voleti da mnogim osobama na ljubavnom planu pruži šansu u razgovorima i druženjima kako bi se upoznao sa njihovim ličnostima i drugim kvalitetima kao što je to unutrašnja lepota a koji nisu odmah čulno opažljivi na prvi pogled.

Slaganje Bika i Ovna u ljubavi neretko može biti turbulentnije prirode i kod ovakvog ljubavnog para može često dolaziti do stvaranja utiska nesigurnosti, nedovoljne kompatibilnosti i onda kada postoji dovoljna kompatibilnost (ili utiska veće nekompatibilnosti onda kada nekompatibilnost nije tolika) pa im ponekad njihov odnos izgleda i kao da su dva odvojena sveta. Kako bi ljubavna veza uspela potrebno je znati kako to izvesti a potrebno je i dosta strpljenja i međusobnog prilagođavanja.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE
Vidi i ostala slaganja znakova: Kombinacije horoskopskih znakova