Venera u Raku - reka ljubavnih osećanja

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Venera u Raku Venera u Raku u natalnoj karti simbolizuje izvor iz koga nastaje i protiče reka snažnih ljubavnih osećanja ove osobe. Heraklit je napisao: "Ne može se dva puta ući u istu reku", i kao što je ovaj čuveni filozof pokušao da objasni da u svetu stalnih promena gde sve teče (panta rhei) i gde se sve menja, ne treba tražiti prvi princip postanka stvari tj prvi pokretač u onome što je promenljivo, prolazno i propadljivo kao što je to materija, već treba tražiti prvi uzrok u nečemu što je neprolazno, nepropadljivo i večno, tako ću i ja objasniti na ovom Heraklitovom principu koje su to trajne vrednosti ka čijem ostvarenju Venera u Raku upućuje ovu osobu i koji je glavni pokretač stvari u njenom ljubavnom životu.

Venera, planeta ljubavi, koja je u vodenoj sredini horoskopskog znaka Raka (koji je pod uticajem stalno promenljivog i turbulentnog Meseca), nastoji da u mnoštvu fluidnih osećanja ove osobe potraži trajnu vrednost i pravi pokretač stvari tj ono što je stalno i nepromenljivo. Brižljivost, požrtvovanost, nesigurnost, povremeni nedostatak samopouzdanja, nežnost, strastvenost i plašljivost prepliću se i protiču poput reke pod uticajem jakih emocija i u zavisnosti od raspoloženja, dok trenutna osećanja i raspoloženje zavise od utisaka koje osoba svakodnevno prima kako iz svog "ljubavnog gnezda" tako i od spoljašnjeg sveta. Suština ljubavi je ovde smeštena u jezgru porodice koja predstavlja utočište i sjedinitelja suprotnosti i koja stvara najlepšu harmoniju iz različitosti. Smisao ljubavi se dakle, ovde sastoji u sigurnosti i toplini koju pruža porodični dom i ljubav voljene osobe tako da porodica i srećan brak ovoj osobi mogu predstavljati primarne vrednosti ka čijoj realizaciji će težiti tokom svog života. Ovde je dakle, jako izražena osetljivost koja čini da osoba doživljavajući svakodnevne situacije (kako pozitivne tako i negativne), snažno upija sve utiske i ugrađuje ih u svoje biće. Otuda nastaje i snažna potreba za harmonijom u ljubavi/braku i porodici jer se unutar njih može osećati sigurno, srećno i bezbedno. Iz ovog razloga u ljubavi teži za nekim ko joj može pružiti takvu sigurnost a kada pronađe osobu svojih snova i zavoli je želi da ta osoba ostane zauvek u njenom životu. Sklad i mir u porodičnom domu i braku ispunjavaju srećom i radošću srce ove osobe. Nesklad u porodici može da se odražava jako negativno na raspoloženje i da doprinese narušavanju ravnoteže podjednako u ljubavnom odnosu sa voljenom osobom kao i u međuljudskim prijateljskim odnosima. Usled ovakve izražene osetljivosti i ranjivosti, osoba češće može imati promenljivije ponašanje u ljubavi i može ispoljavati sklonost ka povlačenju u neki svoj unutrašnji svet gde će potražiti svoj mir odnosno u izraženijem distanciranju od aktivnog druženja.

U suštini, ovo je jako ljubazna i romantična osoba koja nastoji da izražava svoju ljubav otvoreno, nežno, zaštitnički i istovremeno na vrlo umiljat način. Takođe, nastoji da bude brižljiva i da ugađa svojoj voljenoj osobi što se može ogledati u većoj spremnosti na ispoljavanje privrženosti voljenoj osobi kroz različite oblike i znakove pažnje ali najčešće se može truditi da ispoljava svoju privrženost i svoju ljubav putem pokazivanja svojih kulinarskih veština, zatim, putem ljubaznog i umiljatog obraćanja u svakodnevnim razgovorima i nastojanjem na pokazivanju razumevanja i saosećanja kao i putem pružanja nežnih i romantičnih trenutaka uživanja u čulnim zadovoljstvima u ljubavi. Međutim, naglašena je krhkost osećanja i ranjivost prirode ovog bića usled čega osoba može i najmanja neslaganja i nesporazume u ljubavi shvatati vrlo dramatično. U takvim situacijama može želeti da se usled jakih uskovitlanih emocija povlači u svoj unutrašnji svet gde će biti sama sa svojim mislima.

Venera u Raku naglašava kod ove osobe instinktivnu potrebu za ostvarenjem emocionalne sigurnosti koju pruža porodica što čini ovu osobu drugima vrlo poželjnom "prilikom" za stupanje u brak, tako da se neretko može događati i da ova osoba tokom usamljenih perioda u svom životu prima brojne ponude za brak.

Izražena sentimentalna priroda ovog bića čini da ova osoba bude svesna neprekidnog toka emocija, mada, češće neće umeti da odreaguje na neke neprijatne događaje na drugačiji način već u vidu ispoljavanja sklonosti da kroz plač izbaci iz sebe bujicu svih osećanja kojima je u takvim situacijama preplavljena. Može biti i jako vezana za neke osobe i događaje iz prošlosti.

Ovaj položaj Venere je pogodan i za uspostavljanje skladnih roditeljskih odnosa sa decom, naročito u natalnoj karti ženske osobe, gde Venera - planeta ljubavi, u senzibilnom i materinski nastrojenom Raku ispoljava svoje pozitivno dejstvo na poseban način tako da mnoge žene sa ovako pozicioniranom Venerom mogu jako lepo brinuti o svojoj deci.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE