Venera u Škorpiji - pogled ispod obrva

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Venera u Škorpiji prevashodno simbolizuje nadrealno moćan talenat za zavođenje u ljubavi. Primarni element za efektno zavođenje u ljubavi u ovom slučaju predstavlja pogled, koji se ovde smatra glavnim fizičkim adutom prilikom osvajanja na polju ljubavi. Nakon što se u misli uvuče i nastani u duši neko ko je poseban i kojim duša ovog bića biva zaintrigirana u ljubavnom pogledu, na način da celokupno njeno biće biva ispunjeno ljubavnom čežnjom, spontano i intuitivno počeće da usmerava i da šalje telesne signale prema centru svog ljubavnog interesovanja.

Ljubavni signal koji će ovde biti najupečatljiviji, biće poslat s željom za uspostavljanjem kontakta pogledom u cilju ljubavnog šarmiranja, a to će dakako biti izražajan, dubok, prodoran i tajanstven, pogled ispod obrva. Usmeravanjem pogleda ispod obrva ka voljenom biću koje predstavlja centar ljubavne žudnje, poslaće direktnu poruku kao da želi da ga skida pogledom. Zanosnim i markantnim pogledom ispod obrva koji slanjem amorovih strelica kao da u tim momentima oslobađa i ispušta kosmičke zrake koji brzinom svetlosti prodiru u najskrivenije dubine ličnosti željenog bića, u najskrovitije delove njegove duše s ciljem da probude u njemu osećanje zaljubljenosti i želju za ljubavlju.

Direktan, pohotljiv, drski i gotovo hipnotišući pogled ispod obrva je onaj pogled od kojeg klecaju kolena, predstavlja uzbudljivu igru zavođenja očima i jedan je od najvažnijih načina za zavođenje u ljubavi. Takav pogled, koji kao da strelja ljubavlju, neretko podiže temperaturu i simbolizuje fatalnu privlačnost. Ukazuje na jako naglašen magnetizam ličnosti i na njene intenzivne emocije.

"Hipnotišućim" pogledom dugo i smelo posmatra i zaranja duboko u dušu voljenog bića želeći da dokuči i da odgonetne tajnu njegove ličnosti jer je veoma privlači razotkrivanje, detektivsko rešavanje emotivnih dilema kako bi se na što dublji način povezala sa onim ko joj u mislima i duši egzistira. Što se tiče iskazivanja osećanja, svoja osećanja će najbolje ispoljavati kroz neverbalnu komunikaciju kao što to može biti spomenutim pogledom ali i gestikulacijom pokreta, mimikom lica i sl. Dakle, o svojim osećanjima možda neće želeti da govori otvoreno i previše ali zato će govoriti očima a njen pogled često govori više od reči pa će oči biti glavno sredstvo zavođenja.

Što se tiče fizičkog izgleda, ova individua prosto uživa u tome da ostavlja utisak mističnosti i tajnovitosti, nedokučivosti i nedostižnosti pritom zračeći u isti mah i neodoljivom zavodljivošću pa bi u skladu sa tim u horoskopu devojke ili žene lako moglo biti primetno prisustvo želje za naglašavanjem ženstvenosti i fizičke privlačnosti odabirom komada garderobe koji su ukrašeni čipkom (u crnoj i crvenoj boji), a uz to obožavaće i mrežaste čarape, duboke čizme, cipele sa štiklom, dugačke crne mantile, tašne sa zmijskim printom a njen zaštitni znak će svakako biti i nezaobilazna mala crna haljina. Bitno je spomenuti da i kada je stil oblačenja zavodnički, "vamp" i provokativan najčešće je s merom i pristojan, otkrivajući ono što se nalazi ispod garderobe tek toliko da probudi nečiju radoznalost, da zaintrigira i da zagolica maštu. Prilikom šminkanja će želeti posebno da naglašava oči, iscrtavanjem linija crnim ajlajnerom kao i isticanjem očiju dugim trepavicama koje bi bile nalik na krila leptira da bi pogled bio zanosno zavodljiv. Što se tiče odabira boje ruža za usne, najviše će voleti da nanosi ruževe za usne u tamnijim bojama poput bordo crvene, burgundi, tamne nijanse šljive i noćne ljubičaste.

U horoskopu muškarca ova pozicija Venere ukazuje na to da će ovoj izrazito muževnoj ličnosti pre svega jako lepo pristajati kožna jakna kao i dugačak elegantni kaput, naravno u crnoj boji što bi u dodatnoj meri upotpunilo šmekerski i darkerski izgled fatalnog zavodnika. Brojni primeri pokazuju i da je ovaj muškarac prava zagonetka za žene. To je neretko urbani muškarac koji će gajiti veliku strast prema tetovažama, brzim motorima i uopšte strast prema rokerskom stilu života. Privlače ga i misterije, voli detektivske, krimi i horor priče/filmove.

Venera u Škorpiji Venera u Škorpiji predstavlja poziciju koja na prvi pogled može delovati kao sigurna ulaznica za lako ostvarenje pravog uživanja u ljubavi usled magnetične seksualne privlačnosti znaka Škorpije u kome je smeštena ova planeta ljubavi. Međutim, Venera u Škorpiji je u egzilu odnosno izgonu ili progonu što znači da joj pozicija u Škorpiji ne odgovara sasvim i da joj tu nije najprijatnije. U ovom položaju Venera ne može da na adekvatan način podstakne ostvarenje nežne i tanane ljubavi. Venera u Škorpiji ukazuje na to da osoba nema toliku potrebu da ljubav doživljava na nežan i suptilan način usled toga što joj od Škorpije može dolaziti slika o ljubavi koja je iskrivljena strastima i požudama. Venera je u Škorpiji dakle, prinuđena da "postupa" po Škorpijinim "naređenjima".

Venera posmatrana sa Zemlje je najsjajnije nebesko telo dok je Pluton (vladar Škorpije) najudaljenija i najmračnija planeta u Sunčevom sistemu. Planeta Venera (svetlost, toplota) nastoji da podstiče ostvarenje nežnosti i jasnoće u ljubavi dok Pluton (tama) podstiče zagonetnost i misterioznije ponašanje u ljubavi kao i javljanje pojačane želje za agresivnijim zavodjenjem u ljubavi usled čega su mogućnosti Venere ovde sužene a njena funkcija oslabljena samim tim što je prinuđena da se na neki način "brani" usled čega na ovu individuu može uticati tako da ne može da ispoljava svoju nežnost na adekvatan način zato što ni u samoj njenoj prirodi često nema produhovljenih nežnih ljubavnih osećanja već pre instinktivna potreba za požudnijom, pohotnijom telesnom ljubavlju što doprinosi da može češće biti u nekom "grču" i da lako može osećati želju da kroz pojačano ispoljavanje opsesivne vatrene strastvenosti u ljubavi pokuša da na neki način nadoknadi toplinu i nežnost u ljubavnom odnosu odnosno u ljubavnoj vezi.

Simbolika Venere se u astrologiji poistovećuje sa grčkom boginjom ljubavi i lepote Afroditom, dok se simbolika Plutona poistovećuje sa grčkim bogom Hadom koji je u grčkoj mitologiji predstavljen kao bog podzemnog sveta. Afrodita boginja lepote i ljubavi je u Atini slavljena u baštama (en kapois) ali ne kao boginja vegetacije već kao boginja lepote koja je u tolikoj meri zanosno i čarobno lepa da se pod njenim nogama rascvetava cveće. Venera odnosno Afrodita svetlošću svojih motiva isijava najlepše i najjasnije oblike ljubavi. Ali, Afrodita ima i dva lica. Prema starijem predanju Afrodita je Zevsova i Dionina kći i predstavljena je kao zemaljska Afrodita koja pripada celom narodu i koja se naziva Pandemos dok je prema mlađem predanju Afrodita rođena iz morske pene i predstavljena je kao nebeska Afrodita koja se naziva Urania. Kasnije je u grčkoj mitologiji Afrodita Pandemos postala simbol čulne (telesne) ljubavi i ona je suprotstavljena Afroditi Uraniji kao boginji nebeske (uzvišene, produhovljene) ljubavi.

Pošto je Venera koja se poistovećuje sa Afroditom u znaku Škorpije koji simbolizuje izraženu seksualnu harizmu, privlačnost i pojačane seksualne apetite, dešava se da znak Škorpija jako dobro "sarađuje" sa Afroditom Pandemos (telesnom ljubavlju) tako da "udruženi" zajedno u duši ovog bića odnose pobedu nad Afroditom Uranijom (uzvišenom i produhovljenom ljubavlju) pa se otuda i dešava egzil Venere (Uranie) u Škorpiji. Pandemos i Škorpija pobeđuju i diktiraju pravila ponašanja Uraniji usled čega je kod ove individue izražena vatrena i požudna strastvenost kao i tolika potreba da voli, pa čak i pre nego što sasvim i upozna drugu stranu. Prvo voli i uživa u čulnoj strani ljubavi čitavim svojim bićem a tek kasnije dolazi do suočavanja sa eventualnim posledicama svog izbora u ljubavi. Međutim, kad voli, voli do poslednjeg daha i spremna je da se bori za svoju ljubav s namerom da snažno iskusi ono što ljubav može da joj ponudi. Ovakva odlučnost, strastvenost i opsesivnost je kod ove Venere naglašena zbog Plutonove Škorpije.

Vladar znaka Škorpije Pluton se poistovećuje sa mitološkim bogom podzemlja Hadom koji je Kronov i Rejin sin. Hadovo carstvo se prema grčkoj mitologiji prostire na polovini puta između Tartara i nebeskog svoda ili na kraju sveta, iza okeana, gde Sunce nikad ne sija i gde protiču reke: Aherot, Piriflegetont, Kokit i Stiga. Od petog veka stare ere Had dobija ulogu gospodara svega što zemlja krije, najpre metala, minerala i semena. Had (Pluton) dakle, kao gospodar semena simbolizuje rođenje tako da ogromna želja za potpunim predavanjem i stapanjem dušom i telom u ljubavi može biti duboko ukorenjena u konstantno prisutnom podsvesnom nagonu za produženjem postojanja svojih gena kao instinktivnom potrebom za pokušajem dostizanja besmrtnosti. Prenoseći svoje gene na potomstvo, ličnost može smatrati da se time na neki način i njen život nastavlja kroz život njenog potomstva.

Želju da kroz potomstvo dosegne besmrtnost upotpunjuje i Eros odnosno Erot, staro božanstvo prirode koje pomoću ljubavne čežnje obezbeđuje neprekidno stvaranje i stalno prisutnu obnovu sveta. Eros je verni pratilac Afrodite koji u stvari predstavlja pokretačku i stvaralačku snagu u čoveku čijim posredstvom se u čoveku javlja potreba i nagon da stvara tj. rađa kako svojim telom tako i svojom dušom.

Prema mitologiji, u mraku i praznini, noć je oplođena vetrom snela srebrno jaje iz koga je izašlo božanstvo sa zlatnim krilima i to je bio Eros odnosno Protogon ili Fanes. Srebrno jaje se zatim razbilo na dva dela: na nebo (Uran) i na zemlju (Geja). Kako su obe polovine sadržavale u sebi Eros (ljubav), on ih je podstakao da se sjedine nakon čega je, prema mitološkom objašnjenju otpočelo stvaranje sveta. Tako je Eros zajedno sa Tartarom i Gejom (Zemlja) nastao posle Haosa kao prvobitni element kosmosa. Eros je predstavljen kao zlatokos dečak čežnjivih očiju, često sa krilima koji svojim lukom i strelama unosi ljubavne čežnje i nespokoj u srca ljudi i bogova. Hoda po cveću, nekad je nežan, mio i drag a nekad je strašan kao oluja ili pak samo kao hladan povetarac. Boravi na Kipru a pojavljuje se među ljude s dolaskom proleća.

U Platonovoj "Gozbi" Eros tj. Erot (ljubav) je opisan kao verni pratilac Afrodite jer je začet na dan rođenja Afrodite kao sin Pora i Penije. Pošto je začet na dan njenog rođenja zato je postao i pratilac i sluga Afroditin jer u isti mah voli lepotu a Afrodita je boginja lepote. O stvaranju odnosno rađanju posredstvom Erota u cilju pokušaja dostizanja besmrtnosti Platon je pisao u "Gozbi".

Dalje, Venera u Škorpiji ukazuje na to da iz želje za ostvarenjem životne sreće kroz decu kao i iz želje za pokušajem dostizanja nekog vida besmrtnosti uz pomoć ostvarenja potomstva proističe i borbena i takmičarska priroda ličnosti koja je spremna da se za svoju ljubav bori zarad svojih plemenitih motiva. Stoga je, otuda i otvoren put za lakšu pojavu ljubomore i posesivnosti u ljubavnoj vezi ili u braku jer osoba teži da u ljubavi nesmetano ostvari svoje zamisli i da zadovolji svoje prirodne potrebe tako što će želeti da u potpunosti osvoji srce svojoj voljenoj osobi i da bude jedini gospodar njenog srca i to za čitav život. Iz ovog razloga može mnoge smatrati svojom konkurencijom i može se češće plašiti da je njena ljubav ugrožena što u mnogim situacijama proističe iz njene nesigurnosti i pribojavanja da ne izgubi ljubav dok su u ređim slučajevima razlozi za pojavu ovakve ljubomore i realni tj. opravdani. Takođe, osoba sa ovim položajem Venere u ljubavi ne podnosi ni neiskrenost niti obmanjivanje ni prevaru i kada neko povredi njena duboka osećanja lako može postati jako osvetoljubiva i neprijateljski nastrojena. Ali, kada joj je ljubav na pravi način uzvraćena, kada iskreno zavoli i kada se veže u ljubavi činiće i učiniće sve ili gotovo sve da sa tom osobom ostane u srećnoj ljubavi do kraja svog života i da zajedno uživaju u plodovima svoje ljubavi.

Venera u Škorpiji neretko ukazuje na vrlo strastvenu, uzbudljivu, "magično" zavodljivu, zagonetnu, introspektivnu, intuitivnu i duboko emocionalnu ličnost kojoj ljubavni život u brojnim situacijama ume biti jako komplikovan, buran i gorko-sladak. Često može biti naglašena požudna strastvenost na polju ljubavi, neodoljivo zavodljiv šarm i praktikovanje igre zavođenja što su osobenosti koje je u brojnim okolnostima čine jako uzbudljivom i privlačnom u ljubavnom pogledu.

Planeta Venera
Image/photo by NASA

Kada je u pitanju privlačnost na polju ljubavi, neretko će ostavljati jako upečatljiv utisak njena zagonetnost, intrigantnost, mistična pojava, "magična" zavodljivost kojom kao da "omamljuje" i nagoveštaj nečeg "darkerskog" u njoj (u zanimljivom pozitivnom smislu), što često upućuje na neka neobična uzbuđenja i izuzetna zadovoljstva koja može pružiti u ljubavi pa to može predstavljati dodatne faktore zbog kojih može izazivati i veće interesovanje ka sebi u pogledu ljubavne primamljivosti.

Veću pažnju posvećuje ljubavnoj sferi života zbog često naglašene duboke ljubavne žudnje koju oseća, pa joj vođenje aktivnog ljubavnog života lako može predstavljati gotovo imperativ u životu. Međutim, kada je već u ostvarenoj ljubavnoj vezi umeće da pokaže svoju duboku posvećenost i odanost pa najčešće neće težiti ka nekim novim izazovima u ljubavi.

Kada je u aktivnoj potrazi za ljubavlju lako je mogu u većoj meri privlačiti tajanstvene persone koje imaju izgled nekoga ko kao da krije neku tajnu iz prošlosti koju nije moguće tako lako dokučiti jer lako može pokazati veće ljubavno interesovanje prema onome ko će na nju ostaviti utisak nekoga koga nije moguće ni tako jednostavno upoznati a ni osvojiti pa se ponekad može događati i da za ostvarenje ljubavne veze želi da osvoji i nekoga ko će joj izgledati nedostižno, hladno i nedodirljivo.

Ljubavna žudnja za ostvarenjem uzbudljive i dinamične veze u kojoj se neukrotiva strastvenost u ljubavnom odnosu može ispoljavati na slobodan i nesputan način je neretko uočljiva kod mnogih individua kojima je Venera u Škorpiji. Pored takve želje na koju se često stavlja akcenat u ljubavi je prisutna i težnja za postizanjem duboke emotivne povezanosti u ljubavi u smislu potpunog "sjedinjavanja/stapanja" u ljubavnom odnosu dušom i telom što bi zatim dovodilo i do stvaranja snažnijeg utiska da se time ispunjava i strastvena želja/fantazija za posedovanjem u ljubavi.

U ljubavi preferira duže ljubavne veze a ne kraće ljubavne avanture zato što su težnje ove ličnosti u ljubavi neretko okrenute ka postizanju snažnije emotivne sigurnosti kroz dugotrajniju ljubavnu povezanost. Kada je duboko zaljubljena u nekoga, diviće mu se (tajno ili javno) i postaće joj takoreći opsesija, ljubomorno čuvajući ovu ljubav od drugih, u ostvarenoj ljubavnoj vezi biće u stanju da voli jako, moguće i fatalno, opsesivno i do poslednjeg daha i u brojnim situacijama učiniće sve za ljubav u cilju njenog očuvanja. Pod time da će učiniti sve za ljubav misli se da će učiniti mnogo, moguće i znatno više nego što bi se to od nje očekivalo. Kod nekih je, međutim, moguće i javljanje želje za većom dominacijom u vezi ili u braku pa i za nekim vidom manipulacije u cilju uspostavljanja veće kontrole nad situacijom.

Osećanja i privrženost u ljubavi se obično u znatno većoj meri ispoljavaju postupcima i delima a u manjoj meri rečima pa je u brojnim situacijama uočljiva bolja snalažljivost u neverbalnoj komunikaciji (bolja nego u verbalnoj komunikaciji) kada je, dakle, u pitanju ispoljavanje osećanja na ovom životnom polju.

Tokom života se ponekad javljaju epizode padanja u "ponor" složenih emocionalnih problema a usled nastojanja na rešavanju tih problema individua će ispoljavati sklonosti ka preispitivanju i istraživanju sopstvenih osećanja i ka introspekciji emocionalnog sklopa svoje ličnosti i u cilju osvešćivanja što raznovrsnijih ljubavnih emocija i dosezanja do dubljeg nivoa razumevanja istih.

Po pitanju pravljenja izbora u ljubavi (kada je na ljubavnom planu sama, dakle, kada je slobodna), u nekim trenucima lako može biti na neobičan način privučena i nekim ko je problematičniji priželjkujući potajno komplikovanu ljubavnu vezu punu dramatičnih zbivanja i intriga sa nekim za kojeg će verovati da će moći da ga promeni pa je moguće i da zbog toga napravi i sasvim pogrešan izbor u ljubavi.

Nakon takvih eventualnih većih emotivnih problema u kojima bi joj osećanja bila povređena, neretko bi zatim pokazivala sposobnost regeneracije osećanja koja su joj povređena i transformisanje osećaja takve emotivne povređenosti u novu snagu svoje ličnosti pomoću koje bi mogla izaći kao pobednik nakon takvog proživljenog iskustva. Dakle, nakon svakog ponora trudiće se da se iz njega izađe još jača i snažnija i s većom količinom samopouzdanja i nadanja.

Venera u Škorpiji neretko ukazuje na to da bi se ova ličnost nakon doživljenih padova mogla trijumfalno "uzdići iz pepela" poput Feniksa i izaći iz takvih situacija još jača nego pre doživljenih padova. Simbolično će, nalik Feniksu raširiti svoja nova, sjajna krila i "poleteti" ka novoj, još blistavijoj svetlosti u osvajanje novih pobeda pokazujući svoju snagu, izdržljivost i novu nadu u neki novi, još lepši ljubavni početak.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE