Venera u Devici - san o savršenstvu

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Venera u Devici Venera u Devici u natalnoj karti simbolično predstavlja čudesan san o savršenstvu u ljubavi. Planeta ljubavi ovde boravi u zemljanoj sredini i u promenljivom kvalitetu (promenljivom modalitetu). Kombinacija Venere i promenljivog modaliteta upućuje na potrebu za promenom i za smišljanjem načina da se stvari u ljubavi uvek menjaju na bolje. Ovde je naglašena energija koja doprinosi fleksibilnosti u adaptiranju okolnostima koje se menjaju. Venera u kombinaciji sa Jin (negativnim) polaritetom kome pripada znak Devica upućuje na introvertnost i na prijemčivost što znači da ljubav koja zadovoljava suštinske potrebe može biti simbolično prikazana kao pun krug, zatvoren i savršen odnosno bezbedno mesto gde osoba želi da nastani svoje srce. Devica je zemljani znak dok Venera u ovom elementu kod osobe naglašava potrebu za zdravorazumskim poimanjem ljubavi, tako da se može češće događati da se razum i ljubavne emocije sukobljavaju. Osoba s jedne strane želi da ima potpunu kontrolu nad situacijom u ljubavi i da razmišlja na promišljen način i uz logičko analiziranje svakog detalja u ljubavnoj vezi dok s druge strane može biti preplavljena bujicom nežnih osećanja i romantičnih fantazija tako da ljubav za nju može postati neuhvatljivi san.

Venera u Devici ukazuje na to da ova osoba može biti stidljivija i zatvorenija kada je u pitanju ispoljavanje nežnosti i najdubljih pozitivnih emocija prema voljenoj osobi i da joj može biti potrebno više vremena dok se ne opusti sasvim u ljubavnoj vezi. Svoja ljubavna osećanja možda neće najveštije ispoljavati kroz razmenu strastvenosti i nežnosti u ljubavnom odnosu sa voljenom osobom ali će zato biti veštija u izražavanju svojih ljubavnih osećanja pisanjem, usled uticaja Merkura koji je vladar Device. Zajednička energija Venere i Merkura ovde naglašava mogućnost postojanja snažne kreativne sposobnosti koju osoba može upotrebiti na različite načine, moguće i za umetničko izražavanje svojih osećanja u ljubavi, npr putem stvaranja ljubavnih stihova.

Primarna vrednost ka čijoj realizaciji osoba najčešće stremi u ljubavi je razumevanje i uzajamno poverenje u ljubavnom odnosu tj u ljubavnoj vezi. Prava ljubav se ogleda u ostvarenju razumevanja i poverenja jer osoba može smatrati da se upravo u tim vrednostima krije tajna uspešnosti ljubavne povezanosti između dve osobe. Iz ovog razloga će češće do izražaja dolaziti spremnost ove osobe da u gotovo svakoj prilici sasluša voljenu osobu i da pokaže svojoj voljenoj osobi da ima dovoljno razumevanja i "sluha" za njene potrebe i probleme i da joj u ljubavi gotovo uvek bude takoreći "na usluzi". Posebno je ispunjava radošću kada za voljenu osobu može da učini nešto korisno i da oseti da je svojoj voljenoj osobi zbog nečega potrebna. Međutim, češće može dolaziti do izražaja i sklonost ka preteranom kritikovanju i suvišnom analiziranju ponašanja voljene osobe usled želje za većom kontrolom situacije u ljubavi. Ustvari, radi se o suštinskoj potrebi za pokušajem dostizanja savršenstva u ljubavi tako da češće može dolaziti do javljanja neželjenog nerazumevanja u ljubavnoj vezi ili braku usled javljanja tenzija i usled nedovoljno opuštene atmosfere u uzajamnoj komunikaciji i međusobnom slaganju. U ljubavi joj može biti jako bitno i da je njen ljubavni odnos tj veza jasno i precizno definisana i ozvaničena kako bi sve bilo u savršenom redu.

Da li se može dosegnuti do savršenstva, to je drugo pitanje. Međutim, i sama želja za primicanjem savršenstvu znak je hrabrog i smelog poduhvata onoga ko se ne miri da ostane na istom nivou tj na već osvojenom nivou u ljubavi, već teži ka stalnom unapređenju situacije u ljubavi makar bio i razočaran usled nekih neispunjenih očekivanja ili zbog nekog neuspeha.

Poruka koju nosi Venera u Devici se može predstaviti i mišlju Gotfrida Kelera koji kaže: "Više ili manje su tužni na kraju krajeva svi koji, osim pitanja održanja, znaju i nešto više; no ko bi pristao da živi bez ove smirene temeljne tuge, bez koje nema prave radosti?".

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE