Venera u Ribama - metafantastična ljubav u snu i na javi

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Venera u Ribama neretko ukazuje na izrazito imaginativnu, maštovitu, čežnjivu, sanjalačku i kontemplativnu prirodu ličnosti kod koje je naglašena žudnja da joj i ljubav na javi poput ljubavi u snu bude isto tako nadrealno lepa. Usmerenost ka ostvarenju koncepcije ideje o podjednako lepoj ljubavi u snu i na javi dovodi do stvaranja ideala poetične, romantične, metafizičke i transcendentalne percepcije pojma ljubavi. Metafantastična ljubav u snu i na javi označava čežnju ka otelovljenju savršene i bajkovite ljubavi koja je smeštena u svetu snova, mašte i fantazija. Dakle, ljubavne čežnje su intendirane u pravcu ispunjenja želja za projektovanjem najlepših ljubavnih snova na realnost.

Fantazije
Image by Pixabay

Imaginativna projekcija ljubavi uključuje težnju ka otelovljenju transcendentalne (natčulne i sanjalačkom umu shvatljive) predstave ljubavi koja bi u isti mah bila i imanentna (stvarna i realno postojeća, čulno opaživa i dodirljiva) što znači da se želje u ljubavi usmeravaju ka tome da idealna ljubav iz snova postane realnost. Zanesenost i opijenost jakim ljubavnim emocijama u erotovoj fazi strastvene zaljubljenosti dovodi do rađanja želje za pronalaskom prozora koji iz sveta mašte, fantazija i snova vodi u stvarnost.

U sanjalačke kontemplacije o ljubavi ličnost će obično voleti da uranja noću kada se užurbanost svakodnevice stiša otkrivajući neretko i transendentalnu dimenziju razmišljanja o ljubavi sa voljenim bićem pridajući svojoj ljubavi uzvišeni, metafizički smisao. Faza zaljubljenosti predstavlja neiscrpan izvor inspiracije i daje krila mašti jer će se u stanju jake uzbuđenosti ljubavnim emocijama, u snovima i u mašti, ova suptilna duša pozabaviti tkanjem svog metafantastičnog ljubavnog univerzuma svetlucavim, čudesnim ljubavnim nitima s željom, verom i nadom da tkanje i kreiranje magičnog ljubavnog univerzuma sačinjenog od imaginarne ljubavne situacije o kojoj sanjari jednog dana pretoči i u realnost.

Naglašena sposobnost imaginacije dovodi i do usavršavanja veštine vizualizacije što znači da će individua biti u stanju da vizualizuje (u mislima zamisli) mentalne slike ljubavnih situacija koje želi iskusiti i da ih zahvaljujući svojoj mašti zamišljajući a priori proživljava u svojim mislima i bez takvog iskustva, kao da su stvarne, gotovo kao da se dešavaju i na javi. Praktikovaće vizualizaciju u cilju manifestacije željenih stvari, onda kada želi da u svoj život, dakle, u stvarnost privuče ono što želi i na javi ostvariti.

Na polju ljubavi za ovo sentimentalno, suptilno i saosećajno biće često može biti svojstvena empatija i sposobnost dobrog razumevanja emocionalnog dela ljudske duše uz razlikovanje i osvešćivanje većeg broja ljubavnih emocija pri čemu će se u takvoj šarenolikosti ljubavnih emocija u većoj meri u mnogim ljubavnim situacijama izdvajati uzburkane, vibrantne emocije ali i nastojanje na nežnom, brižljivom i romantičnom načinu ispoljavanja istih. Usled mogućeg jako naglašenog većeg interesovanja za umetnost, ova umetnička duša će želeti da svoju nežnost i najtananije ljubavne emocije izražava i ispoljava i na kreativne načine kroz umetničko stvaralaštvo, najčešće kroz poeziju.

Ljubavi je palo u zadatak da ima i katarzičnu ulogu jer se na empirijskom putu spoznaje ljubavi (koji obično uključuje i doživljavanje ekstaze uživanjem u radostima ljubavi ali ponekad i samoobmanjivanje nošeno talasima iluzija), dakle, neretko dolazi i do dostizanja katarze ličnosti nakon čega život ovog propriuma zadobija novi, uzvišeniji smisao uzdizanjem smisla svog bivstvovanja na viši duhovni nivo što se najočiglednije može zapaziti kod individue koja se bavi umetničkim stvaralaštvom i kojoj bi upravo ljubav mogla biti velika inspiracija na putu duhovnog uzdizanja njenog svekolikog propriuma.

Venera u Ribama na polju ljubavi simbolično personifikuje biser, otkrivajući prekrasni sedefasti sjaj ove biserne ličnosti u ljubavi koji prelama svetlost njenih tananih osećanja u duginim bojama.

Biser u školjci
Image by Pixabay

Planeta Venera je dobila ime po rimskoj boginji lepote i ljubavi dok se u antičkoj grčkoj boginja Venera zvala Afrodita. Prema legendi iz antičke grčke, Afrodita - boginja ljubavi, plodnosti, braka i lepote je nastala iz Posejdonove morske pene. Izronivši iz morske pene, Venera (Afrodita) je u trenutku svog rođenja prolila bisere kao suze radosnice i doplovila je do obala Kipra na školjci, okružena ružama koje padaju i nošena letećim bogovima vetra. Izronivši iz mora boginja ljubavi je doplovila do kopna s željom da ugradi beskrajnu nežnost, saosećajnost, romantiku i tananost u srca ljudi, odnosno kako bi udahnula život u snove o idealnoj predstavi ljubavi.

Poput bisera, prekrasnog sedefastog ukrasa, dragog kamenja iz školjke koji je metafora za nešto što je izuzetno vredno zbog toga što je raritet (jer se u školjci dugo vremena sačinjava/formira od sedefa) ali i zbog svoje skrivene, prefinjene lepote, slično, dakle, biva i sa zaljubljenim srcem individue sa Venerom u Ribama koja kao da ima sklonosti da najpre duboko u sebi svoja osećanja pasivno čuva i skriva ih, sve dok ne naiđe onaj trenutak za koji smatra da je pravo vreme da osećanja otkrije onome za koga smatra da se pokazao dostojnim sedefastog sjaja njene ličnosti. Ovo suptilno i ultrasenzualno biće se, dakle, simbolično može opisati kao biser sakriven u školjci koja u sebi skriva, nosi i čuva njegovu vrednost koja često bude otkrivena upravo onome ko se potrudi da lepotu tog bisera prepozna, ceni ga i divi se njegovoj uzvišenoj lepoti.

Nalik biseru koji budi skrivenu lepotu u onome ko ga nosi, tako će i ljubavne emocije zablistati punim sjajem tek onda kada duša ovog bića pokaže svoje najlepše emocije onome koga će smatrati svojom srodnom dušom sa kojom se može poistovetiti i u beskrajnoj nežnosti ljubavi u potpunosti sjediniti.

Zanimljivo je spomenuti i da je pozicija Venere u vodenom i fluidnom znaku Riba neretko indikativna i za naglašen afinitet prema tajnovitom, mističnom i efermnom uz moguće javljanje i snažnijeg osećaja (ili, pak, utiska) neshvaćenosti od drugih, što kod nekih individua može rezultirati introvertnošću i većim povlačenjem u sebe (pa i stidljivošću) dok se kod drugih (na šta mogu ukazivati neki od ostalih aspekata i relevantnih faktora) neretko može događati da im se na polju ljubavi bude snažnije ljubavne želje i za ostvarenjem tajnih ljubavnih veza/afera, jer na polju ljubavi lako mogu u većoj meri biti privučeni teže ostvarivim ljubavima.

Vođena željom za ostvarenjem bajkovite ljubavi ponekad će teže razlikovati san/maštanje od stvarnosti pa će svojom srodnom dušom u nekim ljubavnim okolnostima pogrešno smatrati i nekoga ko zasigurno to neće biti.

Iskustva u ljubavi dakako mogu biti i jako uzbudljiva i nezaboravna i u pozitivnom smislu jer planeta ljubavi u ovom vodenom znaku neretko povećava mogućnosti za letnje morske ljubavi pa će se mnogim individuama tokom života ukazivati uzbudljive prilike za nova zanimljiva poznanstva na moru i za doživljavanje velikih, neponovljivih, romantičnih ljubavi na obalama mora.

Venera u Ribama Venera u Ribama je u egzaltaciji, odnosno ovo je pozicija u kojoj je ova planeta ljubavi i lepote naglašena, ushićena i u zanosu. Biće koje u svojoj natalnoj karti ima ovako pozicioniranu Veneru može se neretko prepoznati po svetlucavom sjaju u očima i neobično čežnjivom i sanjivom pogledu koji često oslikava osećanja u duginim bojama. Ovaj pogled ponekad otkriva i tugu u očima koja biva izražena naročito u trenucima kada se ovo biće oseća neshvaćeno i neispunjeno na polju ljubavi. U znaku Riba, Venera je prenaglašena i može lako da dovede do preuveličavanja stvari što i doprinosi formiranju ovakvog preterano nežnog, krhkog i hipersenzitivnog bića.

Ovo je očaravajuće šarmantna, zagonetna i mistična pojava koja budi maštu u očima posmatrača ljubavno zainteresovanih i razbuktava plamen njihove ljubavne strasti. Međutim, ljubav koja može ispuniti baš sva očekivanja, nadanja i maštanja ove osobe je ništa manje nego savršena tj. apsolutna ljubav! Ideal takve ljubavi se otelotvara putem razmene bezuslovnog i bezgraničnog predavanja u ljubavi. Ukoliko neko nije dovoljno spreman da pruži i omogući toliku posvećenost i predanost neka se i ne nada da će moći nekim mrvicama ljubavi u potpunosti osvojiti srce ovog nežnog bića. Ali, onome ko je spreman da pruži bezgraničnu ljubav, život će ubrzo početi da liči na pravu bajku!

Venera u Ribama "traži" da ljubav bude ostvarena ali Venerin zadatak ovde nije lako ostvariv jer je Neptun (koji je vladar Riba) između ostalog i planeta laži, fantazija, obmana i iluzija. Potragu za pravom ljubavlju prati i prenaglašena sklonost ka preteranom idealizovanju stvari na ljubavnom polju pa je otuda stalno prisutna i veća opasnost od pravljenja greški usled čega dolazi do javljanja većih razočarenja zbog neispunjenih očekivanja. Prava ljubav se u moru iluzija teško susreće i nalazi.

Noću se kroz zamagljen pogled o idealnoj ljubavi mašta i sanja dok dnevna svetlost razotkriva ono što pod noćnim velom kao tajna ostaje u tišini da čuči skriveno. Noć (mašta) je zavodljiva i ima "hipnotičku" moć jer se pod njenim senkama skrivaju sva nadanja, želje i očekivanja dok Dan (stvarnost) osvetljava činjenice. Iako je ponekad teško razlikovati stvarnost od sna, vera i nada u savršenu ljubav iz bajke gotovo nikada ne umire.

O čarobnoj i uzvišenoj ljubavi čežnjivo se mašta a kada neko poželi da zajedno sa ovim bićem "zaroni" u okean najdubljih emocija dočekaće ga sa strepnjom jer u ovoj priči može istrajati samo dobar i iskusan plivač. Onaj ko misli da se samo praćaka po površini i u plićaku neka ni ne prilazi. Radije će za sebe "zamrznuti" i zadržati idealnu sliku u svojim mislima o onome kako je moglo biti nego da se kasnije suočava sa realnošću.

Osoba sa Venerom u Ribama od sebe ne može pobeći i neumorno će, s velikom verom i nadom, nastavljati svoju potragu za idealnom ljubavlju iz bajke a kada se to jednom desi, kada joj ljubav bude uzvraćena na pravi način i kada je neko iskreno zavoli, ona može biti beskrajno nežna i darežljiva, saosećajna i puna razumevanja i topline, popustljiva, prilagodljiva, požrtvovana, pouzdana i posvećena odnosno u svakom trenutku spremna da pokaže voljenoj osobi svoju bezuslovnu ljubav.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE