Venera u Jarcu - snežna kraljica na vrhu planine

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Venera planeta ljubavi, lepote, harmonije, umetnosti i estetike u Saturnovom Jarcu koji zagovara hladnoću, zatvorenost, uzdržanost, ozbiljnost i preciznu, tzv. arhitektonsku uređenost brojnih životnih sfera, ukazuje na rasplamsanu vatru okovanu ledom, na toplo jezgro duše okovano ledenim prostranstvom. Održavajući toplotu užarenog jezgra vatrenim iskrama koje postepenim rasplamsavanjem vatre kao da pružaju novu nadu za uspostavljanje nekog novog poretka u ljubavi, za dočekivanjem i tog vremena u kojem će toplina nadvladati ledenu hladnoću konačnim topljenjem leda, kao da u svom dostojanstvu prkosi formiranoj strukturi leda i kao da je pritom još i izaziva.

Superluminozni odsjaj beline snežne kraljice neretko se ogleda u njenom hladnom šarmu, uzvišenom, aristokratskom a ponekad i gordom držanju i otmenoj, gracioznoj i elegantnoj pojavi koja blistavim i gotovo zaslepljujućim sjajem svoje neprikosnovene, klasične i vanvremenske lepote izaziva divljenje i poštovanje u očima ljubavno zainteresovanih posmatrača izmamljujući im brojne uzdahe.

Venera u Jarcu simbolično predstavlja snežnu kraljicu koja daleko od svih, na visokoj planini prekrivenoj snegom i ledom živi u svom zaleđenom kraljevstvu, u dvorcu koji je sama svojim trudom izgradila za sebe. A živeti u ledu i na visokim planinama nije za svakoga... Put do njenog kraljevstva i do njenog srca može biti dug, neprohodan i težak. Ovaj put se može nazvati i per aspera ad astra (preko trnja do zvezda).

Dvorac na vrhu planine

Sjajna i užarena Venera, druga planeta od Sunca je toliko vrela da se metaforički može predstaviti paklenom staklenom baštom dok Jarac simbolizuje vrh najviše planine obavijene snegom i ledom. Ovakav ledeni i nepristupačni ambijent nije najpogodnije mesto gde Venera može da ispolji svoju primarnu suštinu i da unese toplinu u ovo ledeno kraljevstvo. Ali, da li je snežna kraljica i ledenog srca? Venera je toliko topla i užarena da hladnoća Jarca ne može zalediti srce i dom ove kraljice. Srce snežne kraljice ispunjeno je ljubavlju, toplinom i nežnošću i čeka pravu osobu kojoj će otvoriti vrata svog toplog doma i svog srca koje toliko čezne da bude voljeno. Ipak ljubav (Venera) pobeđuje sve! Snežna kraljica zaleđenog dvorca premda je hladna spolja, iznutra je topla i nežna baš kao i njen dom.

Na put do osvajanja srca ove ledene kraljice krenuće mnogi jer njen hladni šarm, zagonetno ponašanje i utisak indiferentne, ohole, nadmoćne i hladne dame koji ponekad ostavlja na druge, deluje jako primamljivo onima koji su željni ljubavnih avantura. Ali, kraljica ledenog carstva ne otvara vrata svog doma i svog srca svakome. Poželeće da ostvari veću bliskost samo sa nekim ko se pokaže dovoljno vrednim, a taj neko mora biti: uporan, istrajan, strpljiv, zreo, odgovoran, veran, ozbiljan, pristojan i vredan njenog poštovanja.

Venera u Jarcu je u zemljanom, kardinalnom i Jin (negativnom) znaku što ukazuje na naglašenu potrebu za sigurnošću u ljubavi. Ideal ljubavi se sastoji u ostvarenju stabilnosti, trajnosti, pouzdanosti i odgovornosti. Ljubav se doživljava kao vrlo ozbiljna stvar pa je usled toga često moguće i ostavljanje utiska nedostižnosti i hladnoće na polju ljubavi jer najtananija osećanja u ljubavi se mogu aktivirati tek kada se stekne poverenje u iskrenost i ozbiljnost namera i emocija druge strane.

Venera u Jarcu Venera u ovom položaju je dakle, peregrinirana a to označava stanje slabijeg delovanja planete tako da je Venera u ovom položaju prinuđena da "sarađuje" i da deluje "udruženo" sa Saturnom koji je vladar znaka Jarca. Za Saturn se kaže da "ledi izvor vode" i da od "njegovog daha vene ljubav". Njegov uticaj je ovde ogroman i on sugeriše potrebu za suočavanjem sa realnošću. Ovde ljubav "ne leti visoko" i ne idealizuje se, ali je zato umanjena i opasnost da osoba padne nisko jer stoji čvrsto svojim nogama na zemlji i često je u potpunosti je usklađena sa stvarnošću.

Ova Venera ukazuje na izraženu senzualnost u ljubavnoj vezi i na postojanost osećanja ali i na opreznije i rezervisanije ispoljavanje nežnih ljubavnih osećanja i ljubavne strasti. Zbog ovakvog ozbiljnijeg, opreznijeg i nedovoljno opuštenog izražavanja osećanja u ljubavi postoji izraženija opasnost i od ostavljanja utiska postojanja potrebe da se osećanja izražavaju više po nekoj dužnosti i zbog osećaja da to tako treba a manje zbog neke prirodne potrebe za tim. S druge strane, poštovanje i privrženost se izražavaju na vrlo jasan, predan i otvoren način. Venera u Jarcu dakle, ukazuje na to da ličnost poseduje veštinu dobrog prikrivanja i kontrolisanja svojih emocija jer ne želi nikome da otkriva svoje slabosti. Skeptična je prema drugima, gotovo uvek zauzima odbrambeni stav i održava određenu distancu u komunikaciji u međuljudskim odnosima. Iako možda ostavlja utisak da ljubav nije za nju jer je uzdržana, bojažljiva i sumnjičava po tom pitanju, ona se ipak postepeno prepušta čarima ljubavi zadržavajući pritom svoju nezavisnost, prisebnost i svoju racionalnost.

Ovako pozicionirana Venera otkriva težnju za usklađivanjem ljubavnih želja sa realnim životnim mogućnostima tako da će se ličnost pre opredeliti za varijantu da čeka sigurnu ljubav nego da preuzima rizik od javljanja razočarenja zbog nekih neispunjenih očekivanja usled nepromišljenog upuštanja u bilo koju ljubavnu vezu. Uspostavljanje kontrole nad osećanjima, upotreba praktičnog razuma i razborito donošenje odluka odnose pobedu nad sentimentalnošću i nad osećanjima obojenim shvatanjem stvarnosti koje često dolaze od ljubavnog zanosa. Ovde Venera u sebi nosi simboliku vremena i potpuno je svesna svih prolaznosti pa otuda i ne podstiče želju za nekom preterano sanjalačkom ljubavlju i za nekim preterano sentimentalnim i romantičnim izlivima ljubavi jer osoba smatra da se zaljubljenost i strastvenost u ljubavnoj vezi vremenom gube a ono što trajno ostaje je poštovanje i brižljiva posvećenost prema voljenoj osobi tako da teži ka ostvarenju čvrste sigurnosti i trajnih vrednosti koje se ostvaruju u ljubavi. Potrebna je velika upornost i snaga volje kako bi ljubav preživela surove uslove hladne zime. Ona ne želi ljubav iz bajke već ljubav iz realnog života pa stoga ni ne oseća naročitu potrebu za suviše nežnim i romantičnim izlivima ljubavi jer mora da preuzima brigu i odgovornost za stvari koje sa sobom nose svakodnevne ozbiljne životne situacije i često surova realnost života.

Položaj Venere u Jarcu otkriva i prirodnu potrebu za ostvarenjem dominantnijeg položaja u ljubavi. Osećajem većeg zadovoljstva se srce ovog bića ispunjava onda kada može da ispuni svoju prirodnu potrebu za uspostavljanjem veće kontrole, održanjem reda i ovladavanjem situacijom kako na privatnom planu tako i u životu uopšte. Od posebnog značaja je i želja za ostavljanjem dobrog utiska na druge kako svojom spoljašnjom pojavom tako i svojim nastupom kao i želja za sticanjem i održanjem većeg ugleda u društvu. Naglašeno je i postojanje želje da se osoba otisne daleko i visoko jer je simbol Jarca i uporna, istrajna i ambiciozna planinska koza koja ne odustaje lako od svojih zamisli i čiji cilj je ostvarenje najviših dostignuća. Iz ovog razloga i od ljubavi želi da dobije samo najbolje.

U životu najčešće ima veoma temeljan i odgovoran pristup stvarima. Ne želi da se oslanja preterano na druge i na tuđu pomoć. Poseduje sposobnost veštog prilagođavanja teškim uslovima života. Neretko dobro podnosi usamljenost. Ova snežna kraljica uglavnom nerado skreće pažnju na sebe svojim izgledom ali može imati vrlo prefinjen i rafiniran ukus po pitanju mode. Voli sve što je klasično, mada joj se dopada i kombinacija modernog i klasičnog. Odmerena, čestita, ozbiljna, pristojna i primerena. Spolja hladna, uzdržana i nepristupačna a u duši topla, ljupka, srdačna i puna ljubavi. Strpljivo čeka onog pravog koji će odlediti njeno carstvo.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE