Ovan i Rak slaganje - nestvarno dobra ljubav poput zmaja

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Ovan i Rak

Ljubavni par Ovan i Rak zaista može biti čarobna astrološka kombinacija čija se ljubav simbolično može opisati kao nestvarno dobra ljubav poput zmaja, zamišljenog vatreno vodenog zmaja koji svojom vatrom demonstrira moć ali se takođe veoma dobro snalazi i u vodi gde takođe voli često da boravi.

Vatrena strastvenost Ovna (na koju često upućuje element vatra kojem ovaj znak pripada) i duboka senzibilnost Raka (na koju često upućuje element voda kojem ovaj znak pripada), se mogu gotovo savršeno uklapati i proizvesti fantastičnu i takoreći nadrealnu ljubav koja se, dakle, simbolično može uporediti sa moćnim, neustrašivim zmajem. Ljubav između Raka i Ovna može biti i vrlo osećajna, nežna i romantična (zbog elementa vode) ali i vrlo strastvena, uzbudljiva i dinamična (zbog elementa vatre).

Period upoznavanja prilikom otpočinjanja ljubavnog kontakta između ova dva bića, međutim, može biti turbulentnije prirode jer postoji izraženiji rizik da tada Ovan na Raka ostavi i sasvim pogrešan utisak i da usled toga početna oduševljenost koja se odnosi na ljubavne želje kod njih naglo splasne.

Naime, Ovan u mnogim situacijama ispoljava veću nestrpljivost, brzopletost i ishitrene reakcije pa na Raka (koji je u tom pogledu u brojnim okolnostima znatno mirnije/staloženije prirode) lako može ostaviti i utisak nekoga ko je navalentniji pa i zastrašujuć. Brza dešavanja po pitanju ispoljavanja ljubavnih strasti i direktniji pristup u ljubavi na šta je Ovan obično naviknut, na samom početku ove ljubavne priče Raku najčešće neće odgovarati jer će, želeći i nastojeći na ostvarenju emotivne sigurnosti, postepenije i sporije razvijati i ispoljavati ljubavne strasti usled čega, dakle, na početku ove ljubavne priče može izgledati i kao da ovde "voda gasi vatru".

Međutim, uz nastojanje na uvežbavanju adekvatnog kontrolisanja uzavrelih ljubavnih emocija i strasti i uz dovoljno pažljiv i strpljiv pristup, Ovan može relativno brzo naučiti i kako da uspešnije pliva i kako da lakše zaroni u vodene dubine Rakovog unutrašnjeg sveta satkanog od nežnih i krhkih osećanja u cilju ostvarenja što boljeg međusobnog razumevanja.

S druge strane, i nežni Rak se vremenom može takođe prilagoditi energičnom Ovnu tako što se u ovakvoj ljubavnoj vezi može bolje (i brže) upoznati sa sopstvenim željama i strastima za kojima žudi tako što može uz pomoć Ovna na najbolji način osvestiti njihovo postojanje i započeti njihovo oslobađanje pa zbog toga ni Ovnu najčešće neće biti dosadno u ovoj ljubavnoj vezi već će mu čak štaviše biti i veoma uzbudljivo.

Takođe, Ovnu (njegovom egu) će veoma prijati pažnja, brižljivost i posvećenost koju Rak u mnogim prilikama ispoljava u ljubavnom odnosu tako da će mu u velikoj meri prijati društvo senzitivnog Raka, njegova nežnost, toplina pa u brojnim okolnostima i uslužnost koja mu je, takođe, često svojstvena.

U mnogim segmentima slaganja u ljubavi se mogu vrlo uspešno upotpunjavati ali je veoma bitna spremnost na dovoljno međusobno prilagođavanje.

Što se tiče komunikacije i izražavanja osećanja u ljubavnoj vezi Rak i Ovan, prisutan je naglašeniji potencijal dobre astrološke kompatibilnosti i po ovim važnim pitanjima u njihovom slaganju jer će osećajni Rak (čiji je vladar Mesec) nastojati da izražava svoja najtananija osećanja u ovom ljubavnom odnosu na nežan, suptilan, romantičan, topao i umiljat način što će veoma prijati Ovnu, dok će temperamentni Ovan (čiji je vladar Mars) težiti da svoje ljubavne želje i emocije izražava na otvoren, energičan, ekspresivan, direktan, nesputan (pa i sladostrastan) način što će se, naročito kasnije, nakon perioda početnog upoznavanja vrlo dopasti Raku pa se i iz ovoga može zaključiti da i u tom pogledu mogu biti vrlo komplementarni.

Dakle, najčešće mogu ostvariti dobro međusobno razumevanje ali u nekim okolnostima će se dešavati da lakše dolazi do napetosti situacija i do primetnijih tenzija zbog neadekvatnog ispoljavanja/iskazivanja nekih eventualnih negativnih emocija kod Ovna kao što to mogu biti ljutnja, žestina, neraspoloženje i sl. što može izazvati nelagodnost i nesigurnost kod Raka a pogotovo onda kada do takvih reakcija dolazi zbog nekih sitnica ali, srećom, epizode takvog eventualnog neadekvatnog reagovanja kod Ovna kao što brzo dolaze neretko tako brzo i prolaze nakon javljanja takvih situacija pa im to uglavnom neće stvarati neke ozbiljnije probleme u vezi.

Ljubavni spoj Rak i Ovan neretko poseduje potencijal za ostvarenje romantične ljubavne veze na duže staze u prilog čemu ide i to što su oba ova znaka kardinalni znaci što znači da će u ovakvom ljubavnom spoju pogotovo u početku ljubavne veze nastojati da frekventno iniciraju pozitivne promene koje bi mogle poboljšati kvalitet slaganja u ljubavi i koje bi, takođe, mogle uticati povoljno i za dugoročnije održavanje harmonične situacije u ljubavnom odnosu.

Što se tiče primarnih težnji u ljubavi, za Raka je često svojstveno da porodica zauzima centralno mesto u njegovom životu pa u skladu sa tim, fokus interesovanja usmerava u tom pravcu nastojeći na postizanju čvrste emotivne sigurnosti kroz porodicu i brak. Za Ovna neretko važi da nije naročito sklon emotivnom vezivanju (bar ne u početku ljubavne veze) već da je, vođen željom i ljubavnom strašću, više okrenut ka doživljavanju uzbudljivog ljubavnog iskustva kroz provod dok mu je za buđenje većeg interesovanja za ozbiljnije i dugotrajnije ljubavno povezivanje najčešće potrebno više vremena i više uveravanja u dobre strane toga.

Na prvi pogled može izgledati kao da su po pitanju shvatanja braka njihova interesovanja potpuno različita međutim to nije uvek tako jer je i Ovan, takođe, poput Raka veoma zainteresovan za brak i za zasnivanje porodice samo mu ponekad može biti potrebno i više vremena za donošenje konačne odluke o stupanju u bračne vode a u praksi se često viđa da Rak Ovna može u velikoj meri zainteresovati u tom pogledu jer će Ovnu neobično prijati Rakova pažnja, nežnost i posvećenost što su osobine ili prednosti koje može smatrati poželjnim za brak tako da bi to u znatnoj meri moglo olakšati Ovnu donošenje odluke o bržem stupanju u brak (bržem nego što je to prvobitno mogao želeti i planirati).

Evidentno je da Ovan i Rak mogu imati lepu zajedničku budućnost, njihova ljubav može biti nestvarno dobra i moćna poput zmaja a zanimljivo je napomenuti i da mnogi parovi sa ovim horoskopskim znacima (naravno, ne svi ali veliki broj njih) imaju i zajedničku prošlost odnosno ili su u prošlosti već bili zajedno ili su jedno prema drugom u prošlosti već gajili jake simpatije i jedno prema drugom osećali magnetičnu ljubavnu privlačnost.

Kada je reč o prošlosti, bitno je spomenuti i da Ovan kod voljene osobe veoma ceni iskrenost (zato što se i sam neretko može pohvaliti tom vrlinom) dok Rak povremeno ispoljava tendenciju da prećutkuje stvari (ali prećutkivanje ne znači, ili ne mora značiti, neiskrenost) pa do javljanja rasprava i svađa u ljubavnoj vezi može naročito lako dolaziti i ukoliko Ovan stekne utisak da Rak skriva nešto što ne bi trebalo tj. da ne želi da mu otkrije neku svoju tajnu iz prošlosti usled čega može delovati i da nešto u njihovoj vezi možda zbog toga ostaje nedorečeno.

Ovakva ljubavna astro kombinacija donosi ljubavnom paru moguće teže započinjanje ljubavne veze a kasnije i nešto izraženiju opasnost od pojave naglašenije dominacije što lako može podstaći i bitnije narušavanje kvaliteta komunikacije. Ukoliko ljubavni par izbegava suvišnu prekomernu dominaciju i ukoliko nastoji na unapređenju komunikacije i kvaliteta ljubavne veze ovakva ljubavna kombinacija horoskopskih znakova može neretko doneti i veoma dobro slaganje. Za ostvarenje dobrog slaganja u ljubavnoj vezi veoma je bitna spremnost na međusobno prilagođavanje što u ljubavnoj kombinaciji Ovan i Rak može ponekad izgledati teže izvodljivo ali čest je slučaj i da upravo brojne svoje razlike ljubavni partneri mogu dobro integrisati u svoju ljubavnu vezu.

Ukoliko nema dovoljno spremnosti na razumne kompromise ljubavna veza može lako postati veoma nestabilna, sa čestim javljanjem problema u slaganju i lakšim javljanjem nepoverljivosti tako da su često preterana tvrdoglavost u ponašanju, nespremnost na razumne kompromise i preterana netolerantnost mogući faktori ugrožavanja ovakve ljubavne veze.

Ukoliko postoji obostrana spremnost na razumne kompromise i dovoljno spremnosti za unapređenje kvaliteta ljubavne veze, u ljubavnoj kombinaciji Ovan i Rak mogu biti istovremeno prisutna i brojna uzbuđenja i emotivna sigurnost a ljubavni par može lakše izgraditi stabilnu ljubavnu vezu.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE
Vidi i ostala slaganja znakova: Kombinacije horoskopskih znakova