Ovan i Škorpija slaganje - neobuzdana strastvenost

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Ovan i Škorpija

Ovakva kombinacija horoskopskih znakova u ljubavi u sebi nosi snažan potencijal za ostvarenje veoma dobre kompatibilnosti na svim nivoima ljubavne veze. Da bi se ovakav potencijal ostvario potrebno je da ljubavni par, osim postojanja međusobne privlačnosti, dovoljno jasno nastoji i na dobrom prilagođavanju i usklađivanju svojih energija (jer su i Ovan i Škorpija horoskopski znaci za koje važi da umeju da budu energičniji u svojim postupcima). Ukoliko ne postoji dovoljno spremnosti za ovakvo usklađivanje energija u tom slučaju postoji izraženija opasnost od neadekvatnog (često impulsivnijeg) ponašanja, turbulentnijih dešavanja i javljanja nestabilnosti u ljubavnoj vezi.

Kod ovakvog ljubavnog spoja može biti veoma naglašena neobuzdana strastvenost koja ljubavnom paru neretko osigurava trajniju privlačnost na čulnom tj. telesnom nivou. Ovu kombinaciju horoskopskih znakova u ljubavi može karakterisati i postojanje veoma naglašene spremnosti da ljubavni par prihvati da niveliše međusobne razlike po pitanju shvatanja stvari iz života i da ostvari dobro slaganje i na dubljem nivou međusobnog razumevanja. Međutim, kod ljubavne kombinacije Ovan i Škorpija može biti izraženija opasnost od stvaranja utiska kod ljubavnog para da je njihova ljubavna veza idealna pa u nekim trenucima može doći do javljanja snažnijeg emotivnog zahlađenja ljubavnog odnosa usled manje spremnosti da se prizna postojanje određenih nedostataka tj. onih stvari koje mogu u značajnijoj meri predstavljati neku vrstu kočnice u ljubavnoj vezi ukoliko ljubavni par ne nastoji da poboljšanjem komunikacije i realističnijim pogledom na stvari nastavi da teži ka daljem unapređenju kvaliteta ljubavne veze. Takođe, postoji i izraženija opasnost i da se kod ljubavnog para postepeno gubi međusobna naklonost ukoliko ljubavni par ne pronađe adekvatan način da prevaziđe moguće javljanje povremenih obostranih težnji za nekim vidom kontrolisanja ponašanja.

Pod tim se dakle misli na težnje za preteranom kontrolom po pitanju ponašanja voljene osobe ali ukoliko ljubavni par pronađe adekvatne načine za prevazilaženje takvih eventualnih težnji za preteranom kontrolom postoje mogućnosti da se očuva međusobna naklonost.

Za postizanje sklada i harmonije u slaganju ljubavnog para Škorpija i Ovan može biti od krucijalnog značaja (pogotovo na početku ove ljubavne priče) postojanje volje i dovoljne spremnosti na međusobno prihvatanje ali, i na njihovo međusobno prilagođavanje pojedinačnim, određenim navikama kako bi individualnost duha svakog od njih ponaosob, njihove energije i životni stilovi bili što bolje usklađeni.

U ovoj astrološkoj kombinaciji neretko postoje naglašene sličnosti u temperamentu ovih ličnosti i može se primetiti da i jedno i drugo imaju snažno izraženu personalnost tj. upečatljivu individualnost svoga duha, te se stoga teško povinuju tuđim željama, zapovestima i naređenjima i teže da u gotovo svakoj prilici, u kojoj im je data mogućnost za to, ostvare svoje pravo po pitanju izbora koji će načiniti demonstrirajući sopstvenu moć odlučivanja s željom za uspostavljanjem što veće sopstvene kontrole nad pitanjima koja se tiču stvari iz njihovog života.

U skladu sa tim, obično neće želeti da dopuste drugima da se mešaju u stvari iz njihovog privatnog i intimnog života niti u bilo šta drugo što se, prvenstveno tiče njihovog zajedništva, partnerstva i slaganja u ljubavi a onda i drugih stvari iz ostalih sfera njihovog života. Ispoljavajući želju za samostalnim donošenjem odluka koje se tiču raznih stvari iz života, u mnogim situacijama se dešava i da su manje spremni na međusobne dogovore i kompromise pa će u takvim situacijama, a pogotovo onda kada je potreban kompromis koji bi se odnosio na promene nekih navika oko kojih se teže mogu međusobno uskladiti, dolaziti i do nedovoljne spremnosti na pokazivanje interesovanja za adekvatno rešavanje takvih eventualnih problema koji bi mogli nastati usled nedostatka volje za kompromisom što u takvim situacijama neretko dovodi i do javljanja veće zatvorenosti u komunikaciji ili do pogoršanja međusobne komunikacije.

S druge strane, često naglašena neobuzdana strastvenost u ljubavnoj kombinaciji Škorpija i Ovan (usled snažnije fizičke privlačnosti), i često prisutna obostrana želja za telesnim spajanjem, u mnogim situacijama potpomaže ovom ljubavnom paru da posredstvom ostvarenja snažnije međusobne bliskosti na čulnom, telesnom nivou lakše prevaziđe i prebrodi neslaganja i eventualne veće emotivne probleme pa to može predstavljati veliki plus za održavanje ljubavne povezanosti među njima i na duže staze.

Bitno je napomenuti i da, kao što strastvenost prisutna u ljubavnom odnosu u pozitivnom smislu (koja kao da nije sa ove planete) može biti "zadužena" i za lakše sređivanje stvari u pogledu lakšeg pomirenja nakon prepirki i svađa, pa ipak strastvenost u smislu ispoljavanja nekih negativnih emocija kao što su: ljutnja, razdražljivost, osvetnički impuls, žestina itd. lako može prouzrokovati dodatno, još jače raspirivanje i rasplamsavanje nesporazuma, u momentu ih pretvarajući u krupnije probleme.

Potrebno je dovoljno raditi na smirivanju tenzija uz pomoć nastojanja na dostizanju adekvatne smirenosti u komunikaciji kao i na izbegavanju suviše impulsivnih reakcija i zbog toga što postoji izraženija opasnost da se pod afektom u svađi izgovore i neke grublje reči koje mogu povrediti osećanja što može biti tipično za Ovna a što Škorpija neće moći kasnije tako lako da zaboravi i da oprosti jer može biti potrebno i više vremena za to.

U ljubavnoj vezi Ovan i Škorpija posebno planeta Mars ukazuje na to da bi ovaj ljubavni par trebalo da dovoljno nastoji na tome da svojoj ljubavi pruža novu šansu i da i jedno i drugo tada pokazuju spremnost za novi početak u svojoj vezi i u tom smislu da bi trebalo da izbegavaju preterani pesimizam i po pitanju nekih eventualnih loših i negativnih dešavanja u vezi, potrebno je da na svoju ljubav gledaju s dovoljno optimističke tačke gledišta i tada bi lako mogli biti puni entuzijazma i vere u novu pozitivnu energiju i u srećan ishod takvih dešavanja u svojoj vezi pa i u zajedničkom životu uopšte.

Takođe, kada je u pitanju slaganje u ljubavi, kombinacija Ovan - Škorpija neretko ukazuje i na to da se kod ovog ljubavnog spoja (zbog naglašene ljubavne harizme i velike magnetične privlačnosti na polju ljubavi ovih osoba) češće nego kod drugih dešava i da nailaze na razna iskušenja i na razne izazove na polju ljubavi pa od ključnog značaja za očuvanje ljubavne veze i za dugotrajnost ove ljubavi može biti postojanje dovoljne obostrane spremnosti za izgrađivanje većeg međusobnog poverenja kako bi se uspešnije izbegavali eventualni veći problemi koji bi bili posledica raznih situacija u kojima bi poverenje bilo znatno umanjeno ili narušeno ili bi samo izgledalo kao da je poverenje znatno umanjeno ili narušeno.

Osim toga, u mnogim situacijama se dešava da i Ovan i Škorpija ispoljavaju sklonost ka pravljenju ljubomornih scena i da nastoje da nameću želju za kontrolom što često lako dovodi i do većeg međusobnog odbijanja pa je uz nastojanje na izgradnji odnosa punog poverenja (koji bi mogao obezbediti i osećaj veće sigurnosti) neretko ovom ljubavnom spoju potrebno i više strpljenja i otvorenije ispoljavanje nežnosti i privrženosti u ljubavnom odnosu kao i direktnije iskazivanje suptilnih ljubavnih osećanja.

Dakle, kada je u pitanju pokazivanje ljubavne strasti i požude, tu mogu biti bez konkurencije jer za oba ova horoskopska znaka važi da su vatreno strastveni u ljubavi ne libeći se da svoju strastvenost i požudu ispoljavaju na otvoren, direktan i nesputan način, međutim kada je u pitanju ispoljavanje privrženosti, nežnosti i suptilnijih ljubavnih osećanja tu mogu nailaziti na poteškoće prilikom iskazivanja takvih osećanja pa u tom smislu može izgledati i da su zatvoreniji po tom pitanju.

Kada je u pitanju želja za uspostavljanjem veće kontrole i veće dominacije u ljubavnom odnosu, tu Škorpija često predvodi u takvim svojim nastojanjima i nastupima dok je Ovan neposrednije i opuštenije prirode pa će se neretko dešavati da Škorpija pravi veće probleme sa ljubomorom u ovoj ljubavnoj priči.

Za ljubavnu kombinaciju Škorpija i Ovan često važi i da će pre ili kasnije nailaziti na suočavanja sa postojanjem nekih evidentnih razlika po pitanju percepcije ljubavnih i bračnih vrednosti. Škorpija kao vodeni i fiksni znak poseduje naglašenu duboku osećajnost i potrebu za dubljim emotivnim vezivanjem i potpunim sjedinjenjem u ljubavnoj vezi koja može pružiti čvršću emotivnu sigurnost. Ovan kao vatreni i kardinalni znak koji sav plamti od vatrene strastvenosti na polju ljubavi i koji je avanturističkog duha, stavljajući akcenat na želju i hraneći se strašću i uzbuđenjima češće može ispoljavati potrebu za uzbudljivim, zanimljivim dešavanjima koja u većoj meri pokreću adrenalin želeći da uživa u sadašnjem trenuku ne opterećujući se previše razmišljanjima i planiranjima o dubljem emotivnom vezivanju u ljubavnoj vezi.

S tim u vezi, Škorpija bi (naročito na početku ljubavne veze) mogla biti čak i razočarana onim stavovima Ovna za koje možda neće moći odmah tako brzo pokazati dovoljno razumevanja dok će s druge strane Ovan u nekim situacijama imati i snažniji utisak da Škorpija želi da vrši preveliki pritisak po pitanju odvijanja i napredovanja situacije u njihovoj vezi. Ovan bi mogao pokazati veću neodlučnost po pitanju donošenja odluke o stupanju u brak i moglo bi mu biti potrebno i više vremena za donošenje konačne odluke o takvom krupnom koraku u svom životu dok, kada jer reč o Škorpiji, ukoliko razvije duboka osećanja prema Ovnu lako bi se moglo dešavati i da oseća odmah potrebu za krunisanjem ljubavi brakom.

Bez obzira na to, ovo može biti jedna vrlo moćna ljubavna kombinacija naglašenih mogućnosti za srećnu i uspešnu ljubavnu vezu (a kasnije i brak) i mnogi primeri sa ovom astrološkom kombinacijom pokazuju u praksi da Škorpija koja je obično puna razumevanja, koja je strpljiva i koja gotovo nikada ne odustaje od svojih namera vremenom može ubediti Ovna da su jedno za drugo stvoreni i da brak može biti prava stvar za njih.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE
Vidi i ostala slaganja znakova: Kombinacije horoskopskih znakova