Rak i Jarac (Jarac i Rak) - Slaganje horoskopskih znakova

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Rak i Jarac

Rak i Jarac kao ljubavni spoj suprotnih znakova u zodijačkom krugu može zbog toga imati neka ograničenja koja mogu umnogome otežavati put do ostvarenja potpune sreće u ljubavi ali može imati i brojne kvalitete koji mogu doprineti ostvarenju bolje stabilnosti u ljubavi. Ono što im je zajedničko i u čemu se itekako mogu usaglasiti je njihovo obostrano poštovanje porodičnih i tradicionalnih vrednosti. Ovakva, kod ove kombinacije horoskopskih znakova često prisutna, obostrana potreba za izgradnjom stabilne porodice može doprineti i učvršćenju njihove međusobne bliskosti i održanju kvalitetnog i harmoničnog slaganja u ljubavnom odnosu odnosno u njihovoj ljubavnoj vezi. Iz ovog razloga Jarac i Rak mogu jako dobro uklopiti svoje želje i potrebe kada je u pitanju dogovor oko raspodele porodičnih uloga jer Raku, kome je često potrebna podrška i neko ko će se pokazati kao čvrst oslonac u njegovom životu može u tom pogledu savršeno odgovarati autoritativni duh Jarca koji uživa u tome da određuje pravila i da se postavlja zaštitnički i kao predvodnik. Međutim, iako Jarac kao zemljani znak poseduje određenu dozu senzualnosti, to može ponekad biti nedovoljno za Rakov ukus u ljubavi i za njegova očekivanja na ovom životnom polju. Naime, supersenzitivni Rak može teže podneti povremeno izraženije indiferentnije ponašanje Jarca u ljubavi i tada može lakše dolaziti do povređivanja njegovih suptilnih osećanja.

Raku može češće snažnije nedostajati nežno šaputanje i razmenjivanje slatkih ljubavnih reči i osećanja na jastuku zajedničke postelje i može ga jako povređivati povremeno izraženija "hladnoća" u Jarčevom ponašanju. Zapravo, može se događati da Rak stekne utisak da jednostavno ne može sasvim dopreti do Jarčevog srca i do njegovog "unutrašnjeg sveta" iz razloga što neće uvek znati kako da mu se približi tj kako da najsigurnije "uroni" u carstvo njegovih dubokih i na izgled teže shvatljivih osećanja. S druge strane, Jarac u ovakvoj ljubavnoj vezi može, neshvaćen, provoditi dosta vremena pateći u tišini, usled nemogućnosti ispoljavanja svojih nežnih i tananih ljubavnih osećanja na način na koji Rak može očekivati da mu nežna osećanja u ljubavi budu uzvraćena. Ovakva uzdržanost Jarca proizlazi iz suštinske potrebe njegovog bića za sporijim, opreznijim i postepenijim vezivanjem u ljubavi, jer Jarac voli da "igra" na sigurno tako da iz tog razloga može biti sklon češćem potiskivanju emocija u ljubavi na početku ljubavne veze i može vrlo strpljivo čekati da se stvari u ljubavi vremenom odvijaju same svojim prirodnim tokom. Ukoliko Rak krene da previše dramatizuje situaciju u ljubavi, to ga može samo još više udaljiti od Jarca. Kako bi Rak vremenom uspeo da razneži "krutost" Jarca potrebno je da bude u dovoljnoj meri strpljiv i da ne vrši preveliki pritisak na njega.

Dobra strana u svemu može biti i obostrana potreba ovog ljubavnog para za obavezivanjem u ljubavi na duže staze tako da se u većem broju primera iz prakse pokazuje kako vreme može biti odlučujući faktor i pokazatelj uspešnosti i istrajnosti ove ljubavi. Od ključnog značaja su i ostali relevantni pokazatelji iz ličnih horoskopa ovih osoba koji mogu dati još bolji uvid u prognoziranje zajedničke budućnosti ljubavnog para Jarac i Rak.

Rak i Jarac su po kvalitetu kardinalni znaci što znači da je u njihovoj prirodi preduzimljivi duh sa velikom dozom inicijative. U tom pogledu se ovaj ljubavni par pokazuje vrlo komplementarnim jer osobe mogu snažno motivisati jedna drugu kada je u pitanju ostvarenje nekih zajedničkih životnih ambicija i ideala u životu. Jarac je kao zemljani znak više okrenut ka praktičnoj i materijalnoj strani života i u tom pogledu se pokazuje kao pravi radoholik koji nastoji da završava stvari i da doprinosi ostvarenju materijalne stabilnosti. Jarac kod Raka podstiče jačanje osećaja za rad i disciplinu (uticaj Saturna vladara Jarca) i usmerava njegovu energiju kao boljoj proceni životnih prioriteta u cilju bržeg ostvarenja praktičnih životnih ciljeva. S druge strane, Rak kao vodeni znak čiji je vladar Mesec (emocije) može pomoći da Jarčevo zdravorazumsko shvatanje stvari bude obogaćeno intuicijom tako da Jarac pod uticajem Raka može naučiti da jasnije i dublje oseća svet oko sebe.

Jarac i Rak su po polaritetu negativni odnosno Jin znaci, što s jedne strane ukazuje na njihovu prijemčivost, na okrenutost sebi i na introvertnost prema društvu dok s druge strane ukazuje na njihovu želju i potrebu da izgrade svoj sopstveni sistem životnih vrednosti gde porodici pripada svečano mesto na lestvici hijerarhije vrednosti dok se okrenutost ka vođenju nekog aktivnijeg društvenog života stavlja u potpuno drugi plan.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE
Vidi i ostala slaganja znakova: Kombinacije horoskopskih znakova