Jupiter u 8. kući - put transformacije sopstvenog bića

Olivera Petković

Piše: Olivera Petković,
astrolog i osnivač agencije Astrum

Jupiter u 8. (osmoj) kući neretko ukazuje na entuzijastičnu, ljubopitljivu, pronicljivu, introspektivnu, pozitivno nastrojenu, ambicioznu i strastvenu osobu s izraženim magnetizmom ličnosti koja je puna života i željna novih saznanja. Svoju naglašenu radoznalost prevashodno nastoji da usmerava u pravcu razotkrivanja tajni i misterija koje obično leže skrivene pod velom vidljive stvarnosti.

Neretko je, dakle, prisutna veća privučenost/zainteresovanost za proučavanje mističnih i okultnih pojava, drevnih tajni, ezoterijskih znanja/veština, metafizike... U većoj meri može biti zainteresovana za istraživanje/proučavanje makrokosmosa i mesta koje čovek zauzima u univerzumu baveći se i njegovom svrhom postojanja.

U skladu sa tim, u ogromnoj meri može biti privučena proučavanjem nebeskih tajni poput neobičnih astronomskih pojava, planetarnih položaja i zvezdanih konstelacija i fascinirana raznim astronomskim dešavanjima u beskrajnom svemirskom prostranstvu kao što su: veliki prasak, crne rupe, horizont događaja, crvotočine, paralelni svetovi i multiverzumi, supernove, nebule, kvazari itd.

Nastojeći na proširivanju sopstvenih horizonata saznanja primarno želi dosezanje do uzvišenijeg nivoa posvećivanja (u tajne i misterije univerzuma i života) koji bi mogao dovesti do bolje spoznaje sebe i do transformacije sopstvene ličnosti u smislu intelektualnog, moralnog i duhovnog uzdizanja sopstvenog individualiteta.

U takav proces lične transformacije uključena je i retrospektivna analiza događaja iz prošlosti kao i introspektivni pogled u emocionalni deo sopstvene duše čineći ga neizostavnim delom ovog kontemplativnog putovanja u duboku emocionalnu unutrašnjost sopstvenog bića s težnjom za što boljim shvatanjem i razumevanjem onoga što se zbiva oko i unutar nje.

Put transformacije sopstvenog bića je, dakle, put preobražavanja sopstvene ličnosti počevši od introspektivnog prodiranja u unutrašnjost sopstvenog bića (koji sačinjavanju osećanja, lična verovanja i subjektivna doživljavanja stvarnosti), do uspinjanja do nebeskih i uzvišenijih visina u otkrivanju tajni i misterija koje se nalaze skrivene u učenjima i teorijama (u nauci i filozofiji). Put započinje uranjanjem u "podzemni svet" nesigurnih, prolaznih i obmanjujućih čulnih osećaja ali predstavlja i izranjanje iz istog ka dnevnoj svetlosti i nebeskom plavetnilu, zadivljujućim umnim pogledom uprtim još dalje ka nepreglednom zvezdanom prostranstvu. Ovo je, dakle, put promena ali promena u samom sebi.

Ovakav put transformacije sopstvene ličnosti je dakle, i put razvoja vrlina i spoznaje životne mudrosti koji dovodi i do moralnog uspona. Na tom putu osoba uči kako da praktično primenjuje životne mudrosti kojima je svoj život oplemenila nastojeći na posvećivanju posebne pažnje uvežbavanju i praktikovanju pozitivnog i dovoljno optimističnog načina razmišljanja i delanja. Jako bitnim faktorom smatra se i težnja ka izbegavanju opterećivanja misli nekim preteranim negativnostima, pesimističnim razmišljanjima i smišljanjem osveta onima koji nanose zlo. Jupiter u ovom položaju, dakle, ukazuje na to da ova osoba nastoji da konstantno radi na sebi, u mnogim situacijama se trudi da ignoriše neprijatne i neprijateljski nastrojene persone i nastoji da se što više uzdigne nad malograđanstvom svojim kvalitetima i vrlinama uz veru i nadu u pozitivan i pravedan ishod stvari.

Kada se radi o emocionalnoj sferi života, kod ove individue se često može primetiti fascinantna sposobnost regeneracije njenih osećanja onda kada su joj ista povređena pa je obično u stanju da se relativno brzo u potpunosti, ili gotovo u potpunosti, oporavi i da u životu nastavi dalje bez nekih većih problema.

Kada se radi o materijalnoj sferi života, o finansijskom blagostanju, Jupiter u osmoj kući koja je vodena i sledujuća (sukcedentna) kuća daje jake indicije za ostvarenje jako pristojnih novčanih prihoda od adekvatnog investiranja u privatan biznis koji je najčešće ortačke prirode ali ova pozicija Jupitera kod mnogih osoba može ukazivati i na veću verovatnoću za dobijanje većeg nasledstva. Takođe, ovaj položaj je često povoljan i kod bavljenja nekretninama u smislu pružanja mogućnosti za uspešnu trgovinu nekretninama, za izdavanje nekretnina kao stambeni prostor i sl.

Na emotivnom/ljubavnom planu ovo je vrlo strastvena i magnetično privlačna osoba neodoljivog šarma i naglašene čulne prirode. U ljubavi je neponovljivi hedonista.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE