Jupiter u 5. kući - gigantska ljubav prema zadovoljstvima

Jupiter u 5. kući generalno upućuje na vrlo zabavnu, ekstrovertnu, harizmatičnu i srdačnu personu "raskopčanog" osmeha na licu. Posmatrajući je, ostavlja utisak poletne, vedre i optimistične osobe za koju se može reći da "nikada ne spava". Druželjubive i avanturističke je prirode, voli da uživa u životu celokupnim svojim bićem i da se dosta zabavlja tako da je često u potrazi za dobrim provodom. Za ličnost sa Jupiterom u petoj kući se može reći da voli da bude u centru pažnje, da svojom pojavom unosi svetlost tamo gde se pojavi i da širi pozitivne vibracije u svom okruženju sa sposobnošću da se zabavlja u najrazličitijim situacijama. Često se dešava da i u nekim običnim razgovorima počne da zasmejava druge s željom da ih oraspoloži i da ih zabavlja. Gledaće da čak i neke teške životne okolnosti prebrodi ne skidajući osmeh sa lica i na zabavan način ne kloneći duhom.

Dakle, kada je u pitanju ovaj položaj Jupitera neretko se možemo susresti sa veselom, druželjubivom, optimističnom, kreativnom i samopouzdanom osobom čvrstih uverenja, snažne volje i ambicioznih ciljeva. Ponosna je i dostojanstvena. Zna šta hoće. Spontana, ležerna, prijatna, sigurna u sebe i prefinjenih čula. Na licu joj se često oslikava prijatna vedrina. Žudi za luksuznim i glamuroznim stilom života koji je za nju percepcija ovaploćenja bogatstva jer smatra da bi joj to moglo obezbediti uživanje u životu na potpun i celovit način.

U mnogim situacijama se potpuno svesno i bez osećaja krivice ili griže savesti prepušta čulnim zadovoljstvima i slatkim gurmanlucima u životu u želji za zadovoljenjem hedonističke prirode svoje ličnosti.

A cake
Autor fotografije: Alfred Cheney Johnston (A cake, 1920 or before)

Položaj Jupitera u petoj kući koja je vatrena i sledujuća (sukcedentna) kuća prevashodno označava ljubav prema zadovoljstvima i ponekad nagoveštava moguću pritajenu sklonost ka ostvarivanju većeg broja romantičnih ljubavnih veza u cilju doživljavanja uzbudljivih ljubavnih iskustava koja mogu pružiti vrhunsko zadovoljstvo ili želju za ostvarenjem češćih uzbudljivih i strastvenih trenutaka u ljubavnom odnosu sa voljenom osobom. Gigantska ljubav prema zadovoljstvima je dakle, ono što ovu individuu u životu često pokreće i što u mnogim situacijama motiviše njene postupke.

Mnoge osobe sa ovim položajem Jupitera pronalaze ogromno zadovoljstvo i u roditeljstvu. Dakle, onima koji se ostvare u ulozi roditelja to može postati glavna preokupacija u životu do te mere da će mnoge stvari u svom životu podređivati tom roditeljskom cilju da svom potomstvu pruže svu potrebnu moralnu i finansijsku podršku kako bi ih izveli na pravi put.

Ova individua, dakle, voli da uživa u posedovanju lepih, skupocenih i luksuznih stvari. Uočljivo je i nastojanje na hedonističkom uživanju u nežnim, romantičnim, mekanim, ukusnim, sočnim, slatkim i gurmanskim stvarima čulno-toplog sveta. Karakterističan je i visok estetski kriterijum kada su u pitanju materijalne vrednosti tako da je estetski ukus u tom pogledu jako prefinjen, sofisticiran i zahtevan. Da bi neka stvar pobudila veće interesovanje za posedovanjem iste i da bi proizvela osećanje većeg zadovoljstva potrebno je i da izgleda skupoceno i moćno i da svojim raskošnim (i gotovo umetničkim) dizajnom ostavlja snažan i upečatljiv utisak. Stvari jednostavnog i prosečnog izgleda i male vrednosti obično ni ne primećuje jer lako može smatrati da su ispod njenog ranga tj. da ne odgovaraju njenom društvenom statusu a ni njenom kompleksnom estetskom ukusu.

Da bi je neko na ljubavnom planu u većoj meri privukao i zaintrigirao do te mere da želi da ostatak svog života provede sa tom osobom potrebno je da taj neko ume da je u svakoj prilici nasmeje, zatim, da joj može pružiti neobuzdanu strastvenost u ljubavi, da joj ispunjava sve želje, da kod nje može izazvati erupciju ljubavnih emocija i da bude spreman na uzbudljive zajedničke avanture koje podrazumevaju češća putovanja tj. da uz tu osobu može da uživa u životu na tako reći aristokratski način. Ovakav položaj Jupitera neretko daje snažne indicije i za ostvarenje trajne ljubavne veze/braka sa nekim ko je dobro situiran u finansijskom i materijalnom pogledu.

Jupiter u petom polju mnogim osobama donosi sreću i doprinosi lakšem postizanju uspeha i prosperiteta takođe i na polju kreativnog (i umetničkog) stvaralaštva, kada se kreativni potencijal može veoma dobro iskoristiti i upotrebiti i u praktične svrhe donoseći i novčanu satisfakciju.

Kod ove individue mogu biti uočljiva i naglašena očekivanja da od drugih osoba dobija češće pohvale i priznanja, da joj aplaudiraju i da joj iskazuju veće poštovanje (pa i da joj se dive) i da joj na jasan način pružaju podršku. U situacijama u kojima se stvari ne odvijaju željenim i očekivanim tokom ispoljava sklonost ka melodramatičnom izlivu emocija.

Za ovu ličnost važi i da može imati puno uspeha i sreće u pogledu širenja svojih vidika jer ovako pozicioniran Jupiter neretko donosi povoljne šanse, rast i optimizam na način da je osoba u mnogim situacijama posvećena aktivnijem sticanju novih znanja a svaka preduzeta ispravna akcija po pitanju poboljšanja kvaliteta života može učiniti život znatno bogatijim novim iskustvima i lakše doprineti i širenju granica sopstvenih vidika u životu. Bitno je napomenuti i da je potreban dovoljan oprez i iz tog razloga kako ličnost vremenom ne bi postala suviše razmažena usled uljuljkanosti u samozadovoljstvo i kako bi uspešnije izbegavala preterani optimizam (optimizam bez pokrića) koji bi lako mogao dovoditi i do raznih neželjenih posledica.

Autorka: Olivera Petković
TVOJA BUDUĆNOST - POGLEDAJ OVDE