Predikcija budućnosti pomoću tranzita planeta

Ono sto nas najvise zanima i cemu smo najvise privuceni kada je u pitanju nas licni (natalni) horoskop je svakako pomisao na to sta nas ceka u buducnosti, sta mozemo ocekivati i sami uraditi po tom pitanju? Medju brojnim pitanjima koja nam se svakodnevno namecu u mislima spadaju i pitanja tipa: "kada i u koga cu se zaljubiti", "hocu li ostvariti ljubavnu vezu sa osobom koja okupira moje misli ili ce se u mom zivotu pojaviti nova osoba", "kada me ocekuje brak", "sta da ocekujem u braku", "kada cu se zaposliti", "kojim poslom se mogu baviti", "da li i kada cu biti unapredjen/a na vec postojecem poslu", itd. Odgovore na ova i slicna pitanja mozemo pokusati pronaci tumacenjem tranzita planeta.Pracenje putovanja planeta u astrologiji predstavlja vrlo tacnu i preciznu metodu koja nam sluzi za astrolosku predikciju buducnosti. Tranzitom neke planete se oznacava njen prelazak preko odredjenog mesta u nasem natalnom horoskopu. Kada planeta predje preko odredjenog mesta u natalnoj karti gde se nalazi druga planeta ili sa njom napravi kvadrat, sekstil, trigon ili opoziciju, upravo to se naziva tranzitom. Na nas zivot najsnazniji uticaj imaju konjukcije, odnosno prelazi planeta koji su direktni preko drugih planeta i osetljivih mesta u natalnom horoskopu, a sto je planeta brza cesci su i njeni tranziti gde se najvise izdvaja Mesec ciji se uticaj menja vise puta u toku dana.

TRANZITI MERKURA

Tranziti Merkura su dosta ucestali iz razloga sto je Merkur brza planeta tako da je njegov uticaj veoma snazan i ta snaga se ogleda u tome sto se njegov uticaj moze odraziti na veoma bitne stvari u zivotu koje se cesto ticu nase finansijske strane zivota. Osim toga utice i na putovanja i komunikaciju. Tranzit Merkura preko podznaka utice na taj nacin sto budi potrebu za otvorenim dijalogom kao i potrebu za govorenjem i isticanjem u drustvu. Narocito treba iskoristiti Merkurov prelazak preko Meseca da bi se unapredio posao (povecala zarada) a sto se tice ljubavi, njegov tranzit moze doneti iznenadjenje kada prelazi preko Venere tako da se u zivotu moze desiti novo poznanstvo tj. ulazak u emotivnu vezu. Kada prelazi preko Marsa mogu se ocekivati nesporazumi i svadje, a njegov prelazak preko Saturna obelezava takodje lose stvari koje se ticu novca, naime, tada se treba pricuvati lopova. U kombinaciji sa Uranom podstice emocije i plahovitost, tako da su moguce burne reakcije povodom raznih sitnica na svim zivotnim poljima. Njegov prelazak preko Neptuna izaziva sklonost prema obmanama i raznim manipulacijama, dok prelazak Merkura preko Plutona takodje donosi neprilike, u tom smislu da osoba moze nesvesno povredjivati recima druge osobe iz svoje okoline jer ce se slabije kontrolisati za vreme tog tranzita i time na neki nacin ugroziti odnose sa bliskim ljudima iz svog okruzenja.

TRANZITI VENERE

Tranziti Venere se gotovo uvek povezuju sa ljubavlju, strascu, zavodjenjem i uzivanjem koje ova planeta ljubavi donosi ali, takodje, moze se odnositi i na promene situacija u zivotu koje se ticu i drugih stvari kao sto je na primer: unapredjenje posla, susreti sa vaznim ljudima i drugo. Prelaz Venere preko Sunca najcesce omogucava iznenadne kontakte i sastanke u vezi ljubavi ili posla, preko Meseca daje podrsku zenama dok preko Merkura donosi (u zavisnosti od osobe) poboljsanje medjuljudskih odnosa (narocito na poslovnom planu gde se moze popraviti komunikacija sa nadredjenim osobama). Tranzit Venere preko Jupitera u zavisnosti od toga da li je organizacija na poslu dobra, donosi veci priliv novca, dok tranzit Venere preko Marsa rezultira pojacanom potrebom za seksom. U kombinaciji sa Saturnom donosi zahladjenje odnosa, uglavnom sa najblizima, dok u kombinaciji sa Uranom unosi nesigurnost i ishitreno donosenje vaznih odluka. Kada prelazi preko Neptuna moze doneti to da osoba preterano veruje drugim ljudima i u odredjenim prilikama bude na meti drugih koji ce zeleti na neki nacin da iskoriste njeno poverenje (narocito u ljubavnim odnosima). Tranzit Venere preko Plutona u zivot obicno unosi neko neobicno iznenadjenje.

TRANZITI MARSA

Tranziti Marsa podsticu na aktiviranje, unose zestinu, agresivnost, impulsivnost, hrabrost, a takodje, pod njegovim uticajem se osoba moze i stimulisati na poslovnom i drustveno-emotivnom planu. Tranzit Marsa preko Sunca ponekad (u zavisnosti i od drugih aspekata) moze doneti probleme sa zakonom, prelazak preko Meseca inicira zahladjenje odnosa u ljubavi a u kombinaciji sa Merkurom pravi teskoce u komunikaciji i izaziva nesporazume. Tranzit Marsa preko Venere unosi pojacanu zelju za vodjenjem ljubavi, budi strast i pojacava zelju za vecom bliskoscu sa voljenom osobom i toplinom porodicnog doma. Tranzit Marsa preko Jupitera moze doneti neocekivane ishode sudskih procesa i iznenadne promene na poslu, prelazak preko Saturna i Urana moze doneti razne neprilike koje se najvise ticu poremecenih odnosa, bilo porodicnih, bilo na poslu. Takodje, ovi tranziti uzrokuju mogucnost javljanja telesnih povreda. Kada je rec o tranzitima Marsa preko Neptuna i Plutona treba biti oprezan jer je moguce javljanje razlicitih promena u coveku, najcesce je rec o dubokim psiholoskim promenama koje su pracene cestim promenama raspolozenja sto se opet, kao sto je slucaj i kod drugih tranzita, razlikuje od individue do individue tj. uticaj ovih tranzita je u nekim slucajevima snazniji a u nekim slabiji u zavisnosti od ostalih aspekata u horoskopu.

TRANZITI JUPITERA

Tranziti Jupitera su poznati po tome da donose prosperitet, uspeh na poslu, skolovanju, igrama na srecu i slicno. Medjutim, tranziti Jupitera mogu doneti i neprilike zbog pogresne procene date situacije tj. naivnog verovanja da ova planeta tj. njeni tranziti uvek i iskljucivo donose srecu i blazenstvo. Prelazak Jupitera preko Marsa inicira agresivniji pristup stvarima, pojacava sujetu ali cesto donosi i velike dobitke. Jupiterov tranzit preko Merkura i Venere je dobar i uz zavisnosti od toga da li su i drugi aspekti iz horoskopa pozitivni donosi niz povoljnosti koje se ticu skolovanja (polaganja ispita), putovanja i novcanih dobitaka. Sto se tice novcanih dobitaka povoljan uticaj ima i tranzit Jupitera preko Urana i Plutona. U kombinaciji sa Neptunom tranzit ove planete cesto uzrokuje brojne komplikacije, naivno shvatanje stvari i pogresnu procenu. Znacajan tranzit Jupitera je i preko ascendenta gde izaziva osecaj sigurnosti, poletnost, snalazljivost a u kombinaciji sa drugim dobrim aspektima donosi prosperitet.

TRANZITI SATURNA

Tranziti Saturna duze traju s obzirom na to da je Saturn spora planeta, i ona svojim tranzitima najcesce unosi razna ogranicenja, sputavanje, nemogucnost ostvarenja nekog zacrtanog plana i uopste lose stvari ukoliko ne znamo da se nosimo sa tim. Vrlo snazan uticaj vrsi kada prelazi preko ascendenta, tako da, ukoliko postoje u horoskopu jos neki negativni aspekti, ovaj tranzit dovodi do stanja kada se osoba oseca veoma utuceno, usamljeno, sklona je melanholiji i depresiji i tada joj je tesko da na zivot gleda s vedrije strane. Medjutim, kada su drugi aspekti dobri, ovaj tranzit dovodi do intenzivnog razmisljanja i osoba moze poceti da razmislja o stvarima na jedan dublji nacin i tada se kod takvih osoba moze roditi ljubav prema mudrosti i zainteresovanost za bavljenje filozofijom i uopste duhovnoscu. Tranzit Saturna moze izraziti svoj negativni uticaj posebno kada prelazi preko DSC jer onda unosi nemir i losu atmosferu u ljubavno-porodicnim odnosima, a kada se nadje jos neki negativni aspekt postoji opasnost od raskida veze ili razvoda braka, dok prelazak preko MC gradi snazne poslovne veze i kontakte sa uticajnim ljudima, a ovaj tranzit takodje donosi i adekvatno priznanje na poslu i neku vrstu nagrade. Kada tranzitira preko Sunca to je vrlo obecavajuce jer pomaze pri donosenju vaznih odluka u zivotu na taj nacin sto nagoni na dublje razmisljanje tj. sagledavanje situacije iz vise uglova. Slicno utice i tranzit Saturna preko Merkura s tim dodatkom sto obezbedjuje bolju koncentraciju tako da posebne povoljnosti moze iskazati kod ucenika i studenata. U slucaju kada prelazi preko Venere moguci su raskidi veza ili obnavljanje starih ljubavnih romansi u zavisnosti od toga kakvi su drugi aspekti iz horoskopa pojedinca. Tranzit Saturna preko Marsa inicira sukobe, prelazak preko Jupitera donosi vecu nego obicno sklonost ka trosenju, dok prelazak preko Urana uzrokuje cvrst stav i jaku volju kako bi se uspesnije nosili sa svim duznostima i svakodnevnim problemima. Tranzit Saturna preko Plutona upozorava na moguce probleme u komunikaciji i ponasanju i pogorsanje odnosa sa osobama sa kojima nismo narocito bliski i koji nam nisu narociti prijatelji.

TRANZITI URANA

Uticaji ovog tranzita su snazniji i brzi nego u slucaju tranzita Saturna, ali su im vrlo slicni. Tranzit Urana preko ascendenta utice tako da osoba menja svoje stavove i navike kakve obicno ima i sklona je upustanju u rizike razlicitog tipa. Prelazak preko Sunca moze doneti razne povoljnosti ali i negativne stvari u zavisnosti od toga kakvi su drugi aspekti. Pa tako moze doneti ili sjajnu priliku za napredovanje u poslu ili sukobe sa nadredjenima. u slucaju prelaska preko Meseca ovaj tranzit, ukoliko postoje jos neki relevantni povoljni aspekti, pojacava mogucnost upoznavanja nove osobe i ulaska u emotivnu vezu, a takodje u vec izgradjen odnos unosi unapredjenje veze u smislu ozvanicenja u vidu braka. U kombinaciji sa Merkurom donosi nove ideje i nove poslovne poduhvate, prelazak preko Venere donosi mogucnost priblizavanja simpatiji tj. voljenoj osobi i stupanja u dublji kontakt sa njom ali ako su drugi aspekti losi, ovaj tranzit moze samo pojacati njihovo dejstvo i u tom slucaju moze dovesti i do raskida. Tranzit Urana preko Marsa inicira donosenje ishitrenih odluka, tranzit preko Saturna oznacava kraj neceg starog i pocetak novih stvari, prelazak preko Neptuna budi covekovu potrebu za stvaralastvom i to obicno za umetnickim stvaralastvom jer pokrece mastu a takodje, slican je i tranzit Urana preko Plutona.

TRANZITI NEPTUNA

Kada Neptun tranzitira preko ascendenta to obicno predstavlja upliv pozitivne energije koja omogucava uspeh, dok kada tranzitira preko DSC nije narocito povoljno zato sto u kombinaciji sa jos nekim losim aspektom moze doneti neverstvo u ljubavnoj vezi kao i probleme sa zakonom. Prelaz Neptuna preko Sunca donosi nove ideje a preko Meseca aktivira unutrasnje strahove. Tranzit Neptuna preko Merkura unosi sklonost ka lazima i obmanama, dok prelazak preko Venere unosi pojacan ljubavni zanos, uzbudjenja, nova zaljubljivanja i sl. Kada tranzitira preko Marsa cesto omogucuje intuitivno shvatanje stvari, dok prelazak preko Jupitera belezi mogucu promenu mesta stanovanja. U kombinaciji sa Saturnom oznacava donosenje vaznih odluka i povlacenje pravog poteza, dok se u kombinaciji sa Plutonom ponekad moze negativno odraziti i na zdravstveno stanje osobe, pogotovo na psihicki zivot.

TRANZITI PLUTONA

Poznato je da Pluton predstavlja transformaciju u zivotu, a kada se njegov tranzit nadje u kombinaciji sa ascendentom to donosi posebne povoljnosti posto okrece coveka introspekciji tako da dolazi do jake samosvesti koja pokrece na korenite promene u cilju poboljsanja kvaliteta zivota. Kada prelazi preko DSC, Pluton transformise bracne odnose, dok njegov prelazak preko MC omogucava unapredjenje na poslu (ili odlazak na bolje radno mesto) ili omogucava prosirenje samostalnog biznisa. Tranzit Plutona preko Meseca unosi novine u ljubavni odnos, zelju za eksperimentisanjem i pojacane erotske nagone. Kada tranzitira preko Merkura deluje posebno povoljno na to da se osoba veoma dobro snalazi zbog svoje izrazenije vestine govorenja pa joj to moze omoguciti da recima pobedi svakog protivnika. Prelazak preko Venere ukazuje na romanticne ljubavi dok prelazak preko Marsa unosi borbenost i zestinu kod reagovanja u svakodnevnim situacijama. Kada Pluton tranzitira preko Jupitera to obicno inicira mogucnost bavljenja novim poslom i vecu zaradu dok njegov prelazak preko Saturna oznacava snagu i upornost tako da se lakse moze doci do cilja. Slican je i tranzit Plutona preko Urana, dok prelazak preko Neptuna oznacava mogucnost boljeg shvatanja medjuljudskih odnosa uz pomoc razvijene intuicije, a ovaj tranzit takodje ukazuje i na moguce putovanje.

Autor: Olivera Petković
IZRADA I TUMAČENJE NATALNOG HOROSKOPA

Copyright ©
Astrum.co.rs - Olivera Olja Petković

Autor svih tekstova na ovom sajtu je astrolog Olivera Olja Petković. Nije dozvoljeno preuzimati, kopirati ili objavljivati sadržaj koji se nalazi na ovom sajtu osim uz izričitu pismenu saglasnost autora jer u suprotnom svako neovlašćeno korišćenje predstavlja kršenje zakona o autorskim i srodnim pravima.